Orbán Viktor szerint 2024-ben visszatérhet az ország a 2030-as fejlődési pályára

NÉMETH Zsolt, TŐKÉS László, ORBÁN Viktor, Tusnádfürdő, beszéd
Tusnádfürdő, 2023. július 22. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (k), Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke (b) és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke (j) a miniszterelnök előadása előtt a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2023. július 22-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vágólapra másolva!
Nagyon fontos gondolat volt a kormányfőtől, hogy 2024 nyarára, az európai parlamenti és az önkormányzati választás időpontjára Magyaroroszág akár kezelni tudja a háború "meteorjának" pályakibillentő hatását, és újra visszatérhet a 2030-as fejlődési pályára - értékelte Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője az M1 aktuális csatornán Orbán Viktor miniszterelnök szombati, tusványosi beszédét.
Vágólapra másolva!

Mráz Ágoston Sámuel azt mondta, hogy a kormányfő minden fontos témát érintett a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos): a globális, átalakult világot, Kína felemelkedésének hatását, az Európai Unió válságtüneteit, a helyes magyar politikát, valamint Magyarország elért és 2030-ra elérni kívánt eredményeit. Mráz Ágoston Sámuel a kormányfő mondandóját úgy foglalta össze, hogy

a szellemi alapokhoz ragaszkodni kell, emellett harcolni kell az igazunkért az Európai Unióban.

Az elemző fontos mondatnak nevezte, hogy Magyarország kompromisszumkész taktikai ügyekben, de nem kompromisszumkész a történelmi távlatokhoz tartozó alapvető ügyekben, mint például a genderkérdés vagy a családok melletti elköteleződés, továbbá az is, hogy Kínával és a felemelkedő világ más részeivel a kapcsolatépítés és nem a bezárkózás politikáját szükséges folytatni, amit a világversenyben lemaradó Nyugat választani látszik. Mráz Ágoston Sámuel úgy vélte: a kormányfő azon állításával, hogy Kína felemelkedett, nehéz lenne vitatkozni.

- fogalmazott az elemző. A Nézőpont Intézet vezetője közölte, hogy

Mráz Ágoston Sámuel felidézte, Orbán Viktor egy világtörténelmi statisztikát említve arra mutatott rá, hogy a világban tizenhat esetből tizenkétszer háborúval járt az egyensúlyi helyzet megváltozása.

- mondta az elemző. Hozzátette, hogy az aranyérem-tulajdonos Egyesült Államok nagyon nehezen mond le a pozíciójáról, az amerikai elitbe generációk óta beleivódott a tudat, a felelősségérzet, miszerint ők a világ irányítói és az ő értékrendjük szerint kell átalakítani a világot.

Mráz Ágoston Sámuel kitért rá, hogy Kína számára beavatkozási kísérlet az egyetemes értékekről beszélni, amelyek nem mások, mint a nyugati világ értékei, "ráadásul sokszor a liberális értékek".

A következő nemzedék feladata, valósága, hogy ebben a átrendeződő világban elhelyezze Európát, Magyarországot, mert egész biztos: a következő évtizedek erről fognak szólni

- mondta. Az elemző kiemelte azt is, hogy a bezárkózó nyugati világ az eltávolodás, a kockázatcsökkentés politikáját folytatja, ennek része leválasztani Európát az olcsó orosz energiaforrásról, ami könnyen beláthatóan amerikai érdek, hiszen az amerikai palagáz lehet az orosz energia alternatívája.

- fogalmazott az elemző. A Nézőpont Intézet vezetője szólt arról, hogy Orbán Viktor a budapesti CPAC-konferencián elhangzotthoz képest részletesebben és egy "szabadegyetemhez illő módon" fejtette ki gondolatait arról, hogy Magyarország nemet mond a migrációra, a genderideológiára és a háborúra.
Mráz Ágoston Sámuel rámutatott, hogy a kormányfő az orosz-ukrán háborúval összefüggésben elmondta, hogy

az a fejlődési pálya, amit kijelölt Magyarországnak, a "háború meteorjába" ütközött, ennek hatása a háborúra adott szankciók okozta infláció miatt ma is érezhető.

Orbán Viktor kormányfő, Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke a miniszterelnök előadása előtt a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2023. július 22-én Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Nagyon fontos gondolatnak nevezte a kormányfő részéről, hogy 2024 nyarára, az európai parlamenti és az önkormányzati választás időpontjára Magyaroroszág akár kezelni tudja a meteor pályakibillentő hatását, és újra visszatérhet a 2030-as fejlődési pályára.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!