David Pressman, Biden embere nem nagykövet, hanem a magyarországi baloldal parancsnoka lett

Botka László, David Pressman, guruló dollárok
Vágólapra másolva!
David Pressman Joe Biden embere folyamatosan átlépi hatáskörét, olyan cselekedeteket hajt végre, amelyek egy nagykövettől nem szokásosak, sőt, nem is szabadna megtennie. Ez is bizonyítja, hogy Biden nem nagykövetnek küldte ide, hanem személyes megbízottjának, egyfajta helytartónak. Célja, hogy belekényszerítse Magyarországot a háborúba, emellett ellenőrzi az amerikai pénzekből működő dollárbaloldalt, sajtótájékoztatót tart és plakátkampányt szervez. Pressman nem az amerikai-magyar kapcsolatok javításában érdekelt, hanem a kétharmados többséggel megválasztott magyar kormányt szeretné megbuktatni.
Vágólapra másolva!

Mára szinte teljesen feladta David Pressman, Joe Biden embere még a látszatát is annak, hogy úgy viselkedjen, ahogyan egy nagykövettől elvárható. A diplomata még Magyarországra sem érkezett, és elkezdte a háborúpárti nyomásgyakorlást a kétharmados többséggel megválasztott magyar kormányra. Pressman Magyarországra érkezése óta fokozta a tempót, és mára teljesen egyértelmű lett, hogy a célja nem a magyar-amerikai kapcsolatok javítása, hanem a legitim magyar kormány megbuktatása.

Joe Biden embere, Pressman hónapok óta próbálja elérni, hogy Magyarország változtassa meg békepárti álláspontját, és szálljon be az ukrajnai háborúba. Az amerikai nagykövet már kinevezése előtt is mindenféle konkrétumok nélkül folyamatosan támadta a kétharmados többséggel megválasztott magyar kormányt. Mindezek mellett folyamatosan utasítja és ellenőrzi az Amerikából finanszírozott dollárbaloldalt, amely az amerikai érdekeket képviseli.

Pressman teljesen túllépi a nagyköveti hatáskörét, célja a magyar kormány megbuktatása Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Pressman, Biden embere fenyegetőzik

Tavaly novemberben úgy nyilatkozott, hogy

Később közösségi oldalán reagált a nagykövet szavaira Szijjártó Péter.

- fogalmazott a miniszter. Hozzátette: „

A nagykövet a Politico nevű lapba is írt, s az ukrajnai háború kapcsán említette a magyar kormány békefelhívását, amelyet szerinte Amerika is támogat. Ugyanakkor úgy vélte, hogy a felhívásokat Putyin elnöknek kellene címezni. Írta ezt azok után, hogy a Biden-adminisztráció – a tavalyi invázió óta – több száz tankot, harci járművet, mobil tarackrendszert és rengeteg más hadianyagot küldött és küld Ukrajnának.

Pressman támadja a sajtószabadságot is

Mindezek mellett Pressmannak arra is volt gondja, hogy megtámadja a szabad magyar sajtót. Egy tavaly októberi videóban Amerika-ellenességgel vádolta hazánkat. Egy kvíznek beállított provokációban Magyarország neves politikai- és közéleti szereplőinek mondatait - szándékosan elferdítve - oroszpártinak állította be.

Minderre a HírTV az alábbi kérdéseket tette fel egy videóban:

  • Ki mondta, hogy felrobbantják az Északi Áramlatot háború esetén? Joe Biden vagy Vlagyimir Putyin?
  • Honnan kapott több milliárdos támogatást a magyar ellenzék, hogy egy szövetséges ország kormányát megbuktassák? Amerikai demokrata körökből vagy Putyin oligarcháitól?
  • Ki a legnagyobb győztese most a háborúnak? Amerika vagy Európa?
  • Ki adja négyszer annyiért a gázt Európának, mint a hazai piacokon? Amerika vagy Oroszország?

Mindenáron a háborúpárti oldalra akarják szorítani Magyarországot

A háborúpárti nyomásgyakorlás erősödését mutatta, hogy márciusban már aggodalomkeltőnek nevezte, hogy Orbán Viktor március elején Magyarország ellenfeleként azonosította az Egyesült Államokat. Pressman szerint szövetséges ország részéről példátlan az ilyesfajta Amerika-ellenes retorika. Természetesen, ahogy korábban, úgy ebben az esetben sem tudta konkrét mondatokkal alátámasztani az állítását az amerikai nagykövet, mert Orbán Viktor sohasem mondott ilyet.

A magyar kormány több nemzetközi ügyben is olyan álláspontot képvisel, amely elsősorban az ország érdekeit tartja szem előtt. Ez így volt a globális minimumadó kapcsán is, amelyet végül azért nem akadályoztunk meg, mert hazánk elérte, hogy nálunk az iparűzési adót is beleszámítsák a teherbe. Ennek ellenére Amerika mégis felmondta a Magyarországgal kötött kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményt. A Századvég szerint politikai nyomásgyakorlás állt a háttérben.

Belesodorná a háborúba Magyarországot az Egyesült Államok Forrás: AFP/Genya Savilov

Pressman hozta össze a Botka-Gyurcsány szövetséget?

Idén március végén pedig egynapos látogatást tett Szegeden David Pressman. A városházán Botka László polgármester fogadta, de felkereste a Motiváció Tanodát, a Deák-gimnáziumot, az SZTE-t és a zsinagógát is.

Fontos megemlíteni, hogy egy nappal a nagykövet látogatása után Gyurcsány Ferenc a DK kihelyezett frakcióülésének ürügyén látogatott el Szegedre, amikor is bejelentette: a Demokratikus Koalíció Botka Lászlót támogatja a városban.

Az összefüggés egyértelmű: Pressman személyesen utasíthatta Botka Lászlót, hogy álljon az öt éve őt megpuccsoló Gyurcsány Ferenc szolgálatába.

Nyomásgyakorló sajtótájékoztató

Múlt szerdán kiderült, hogy az Egyesült Államok szankciós listára vette a Nemzetközi Beruházási Bank három vezető tisztviselőjét - ezt jelentette be David Pressman, Joe Biden embere egy sajtótájékoztatón.

Nagykövetek szintén nem szoktak sajtótájékoztatót tartani,

amivel szintén túllépte a hatáskörét a diplomata.

A SAJTÓTÁJÉKOZTATÓN ELHANGZOTTAK EGYFAJTA KOMMUNIKÁCIÓS NYOMÁSGYAKORLÁSKÉNT ÉRTÉKELHETŐEK, MELYNEK LÉNYEGE, HOGY HA MAGYARORSZÁG NEM ÁLL ODA AZ EGYIK HÁBORÚS FÉL MELLÉ, AKKOR AUTOMATIKUSAN A MÁSIK OLDALÁN ÁLLÓNAK TEKINTIK.

A magyar kormány békepárti álláspontja ezzel szemben azon alapszik, hogy Magyarország nem részese a konfliktusnak, és kizárólag a saját nemzeti érdekéből kell kiindulnia. Ezt a magyar választók túlnyomó többsége is így látja, hiszen nem szeretnék, hogy hazánk belesodródjon a háborúba. Mindez azt jelenti, hogy

AZ AMERIKAI BALOLDAL LE AKARJA PRÉSELNI A BÉKE MELLETT KIÁLLÓ MAGYAR EMBEREK TORKÁN A HÁBORÚPÁRTISÁGOT.

Beleszólna a magyar belpolitikai viszonyokba

A nagykövet azzal is jelentősen túllépte a hatáskörét, hogy megpróbál beleszólni a magyar belpolitikai viszonyokba. Ennek a legdurvább példája volt, hogy még április 6-án azt írta Pressman az amerikai nagykövetség oldalán, hogy „Csodálatos Széder-estet tartottunk, amelyen különböző nézőpontokat és tudományágakat képviselő, más-más háttérből érkező magyarokkal közösen gondolkodhattunk el a szabadság jelentésén. Boldog Pészahot!". Látható:

ITT SZÓ SINCS ARRÓL, HOGY "VITÁZTAK" VOLNA; BIDEN EMBERE, PRESSMAN EKKOR MÉG CSAK "KÖZÖS GONDOLKODÁSRÓL" ÍR.

Óriási botrányt okozott Pressman Gyöngyösi meghívásával Forrás: twitter

Az, hogy a Mazsihisz képviselői és Gyöngyösi Márton egy asztalnál ülve ünnepeltek, azért is meglepő volt, mert pár éve még pont a jobbikos politikus antiszemita kijelentései miatt Tömegtüntetés a nácizmus ellen néven tartott tüntetést az MSZP-vel és a Hit Gyülekezetével közösen a szervezet.

Másrészt pedig a belpolitikai helyezkedés is megjelent, mert felmerült a Gyöngyösivel kapcsolatos kérdés, és nem határolódott el tőle a diplomata.

Mindenki több hangszeren próbál játszani a kormánnyal szemben, mert a korábbi kísérletek felsültek - mondta Boros Bánk Levente az Origónak. Már korábban is a külföldi szereplők Márki-Zay Péterre tettek, és elbuktak vele. Most van idő, mert 2024-ben lesz egy helyosztó az ellenzéki oldalon, majd pedig 2026-ban egy esélyesebb kihívóval tudjanak kiállni a kormánypártokkal szemben.

MOST MINDENKI AZON SPEKULÁL A NEMZETKÖZI TÉRBEN, HOGY KIRE ÉRDEMES TENNI A KORMÁNYELLENES OLDALON

- tette hozzá. Nem adták fel azt, hogy különböző belpolitikai szereplőket, pártokat, mozgalmakat, politikusokat támogassanak, emeljenek ki, hátha sikerül nekik, mert 13 éve egyetlen próbálkozás sem vezetett eredményre - mondta az elemző.

Nem szokványos egy nagykövetségtől az sem, hogy plakátkampányt indít. Még a múlt héten derült ki, hogy amerikai pénzből indított kampányt a nagykövetség, ami a magyar kormány azonnali tűzszünetre és békepártiságra épülő álláspontjának ellensúlyozását célozza. A plakátokon szerepel az is, hogy a politikai akciót a Nyugati Pályán nevű Facebook-oldal indította az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének támogatásával - magyarán ők fizetik.

Uralma alatt tartja a dollárbaloldalt

A háborúpárti nyomásgyakorlás mellett Biden emberének legfőbb célja, hogy folyamatosan ellenőrizze a több milliárd forintos kampánytámogatást kapó dollárbaloldalt. Mint ismert, az elmúlt harminc év legsúlyosabb kampányfinanszírozási botránya robbant ki, amikor tavaly augusztusban Márki-Zay Péter a Magyar Hang Gulyáságyú című podcastjében elszólta magát, hogy az általa alapított MMM még júniusban, tehát jóval az országgyűlési választások után is több száz milliós támogatást kapott az Egyesült Államokból. Mint a baloldal korábbi közös miniszterelnök-jelöltje fogalmazott, ennek a segítségével tudták kifizetni „a kampány utolsó számláit". Szavaiból kiderült, hogy a júniusi támogatás egy összegben érkezett az Action for Democracy nevű amerikai alapítványtól, amelytől egyébként korábban is kaptak már „három-négy nagyobb tételt".

Bajnai Gordon és Korányi Dávid intézte az amerikai pénzeket Forrás: MTI/Beliczay László

Az Action for Democracy egy, az Egyesült Államokban 2022 elején alapított NGO, elnök-igazgatója pedig nem más, mint Karácsony Gergely akkori városdiplomáciai tanácsadója, Korányi Dávid, aki korábban Bajnai Gordon miniszterelnöki főtanácsadója is volt. Márki-Zay Péter nem sokkal később nyilvánosságra hozta mozgalmának teljes elszámolását a beérkezett adományokról.

Tavaly november 17-én látott napvilágot az a részjelentés, ami bizonyította, hogy nagyságrendileg hárommilliárd forintot kaphatott a baloldal az Egyesült Államokból. Azonban idén január 25-én világossá vált, hogy még ennél is nagyobb összeg érkezett a máig ismeretlen végső támogatói körtől.

KIDERÜLT, HOGY A KORÁNYI-FÉLE ACTION FOR DEMOCRACY ÁLTAL FOLYÓSÍTOTT ÖSSZEG NAGYJÁBÓL 160 MILLIÓ FORINTTAL MAGASABB AZ EDDIG NYILVÁNOS UTALÁSOK SZALDÓJÁNÁL. AZ EZEN AMERIKAI SZERVEZETTŐL KAPOTT VÉGÖSSZEG TEHÁT 3,174 MILLIÁRD FORINT, AMELYNEK 58 SZÁZALÉKÁT MÁRKI-ZAY PÉTER MINDENKI MAGYARORSZÁG MOZGALMA KAPTA MEG, AMELY SAJÁT BEVALLÁSA SZERINT A PÉNZ EGY RÉSZÉT 2023 ELEJÉN IS KÖLTÖTTE.

Az is kiolvasható a parlamenti bizottság számára készült második részjelentésből, hogy egy másik fontos baloldali kampányszervezet, az Oraculum 2020 Kft., az EzaLényeg nevű portál működtetője az Action for Democracy által utalt 1,082 milliárd forint mellett egy másik forrásból hasonló nagyságrendű bevételre tett szert az előválasztási és a választási kampány idején. Ez az öt utalás 2021 szeptembere és 2022 február vége között összesen 887 millió forintot jelentett, amely egy svájci alapítvány kasszájából érkezett a szintén Bajnai köreibe tartozó vállalkozáshoz.

Gyurcsányékat felvásárolták Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Felvásárolták a baloldalt

Mindezek alapján most már teljesen világos, hogy miért nem szavazta meg a teljes Gyurcsány Ferenc vezette dollárbaloldal a Fidesz-KDNP által előterjesztett békepárti határozatot. Mint ismert, a teljes dollárbal közel négymilliárd forintnak megfelelő dollárt kapott az Egyesült Államokból a tavalyi kampányra.

EZZEL GYAKORLATILAG FELVÁSÁROLTÁK ŐKET, ÍGY NEM IS KÉPVISELHETIK A BÉKEPÁRTI ÁLLÁSPONTOT, MERT KÜLÖNBEN NEM KAPNÁNK KOMOLY FORINTMILLIÁRDOKAT A TENGERENTÚLRÓL.