Hasznos tippek ahhoz, hogy elkerüljük a karácsonyi lakástüzeket

advent, koszorú, karácsony, ünnepek, otthon, hangulat, adventi koszorú, asztal, illusztráció
Child sits with mother in front of the Christmas tree and read a book together and look forward to X-Mas, advent wreath
Vágólapra másolva!
Az adventi időszak elkezdődésével rengeteg család vasárnapi programja az adventi koszorú gyertyáinak a meggyújtása és az közelgő ünnepre való hangolódás. Részben ez is az oka annak, hogy a karácsonyi lakástüzek igen gyakoriak. Decemberben, a lakástűz statisztika szerint, körülbelül napi 20 lakás gyullad ki, tehát szinte minden órára jut egy lakástűz. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy hogyan kerüljük el azt, hogy az ünnep tragédiává váljon egy kigyulladt otthon miatt.
Vágólapra másolva!

Idén december 3-án volt az első adventi vasárnap, ami azt jelenti, hogy hivatalosan is elindult az ünnepi készülődés időszaka. A legtöbb család otthonában megtalálható ilyenkor egy adventi koszorú, amit időnként meg is gyújtanak.

Sokan azonban nem gondolnak arra, hogy ez akár veszélyes is lehet, ugyanis évente 50-60 lakásban üt ki tűz a koszorúk miatt.

A lakástűz statisztikák szerint a decemberi lakástüzek nagyon gyakoriak, szinte minden órában kigyullad egy lakás ebben a hónapban. Tavaly csak karácsony első napján 133 esetben kellett a tűzoltóknak megfékezniük a lángokat. A tűz keletkezésének az okai általában az előbb említett adventi koszorúk és a különböző elektromos díszítések.

Az adventi koszorúk évente 50-60 karácsonyi lakástüzet okoznak Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2023 Maren Winter/Shutterstock. No use without permission./Maren Winter

Az adventi koszorúk készítésénél számos dologra érdemes odafigyelni, például arra, hogy milyen anyagokat használunk. A gyertyákat, egy a gyertyáknál szélesebb alátétre, gyertyatüskére tegyük, azonban kerüljük a fa, műanyag vagy papír alátéteket, mert azok gyúlékonyak. Ha a koszorúra fa, textil vagy műanyag díszeket helyezük, akkor azokat tegyük minél messzebb a gyertyáktól.

Amikor meggyújtjuk az adventi gyertyákat, akkor ne hagyjuk felügyelet nélkül, de a legbiztonságosabb az, ha LED-gyertyákat használunk,

mivel ezek nem melegszenek fel, nem jelentenek tűzveszélyt, azonban ugyanúgy megadják az ünnepi hangulatot. A koszorút célszerű tűzálló tálra tenni és semmilyen éghető dolgot nem tárolni a közelében. Fontos, hogy ne kerüljön az ablakba, mert akkor meggyújthatja a függönyt és érdemes arra is figyelni, hogy se a gyerekek, se a háziállatok ne tudják elérni.

Az adventi koszorúk készítésénél oda kell figyelni arra, hogy milyen alapanyagokat használjunk, hogy elkerüljük a karácsonyi lakástüzeket Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2021 polinaloves/Shutterstock. No use without permission./Polinaloves

A téli lakástüzek okozói még a hibás fényfüzérek, égősorok és egyéb díszkivilágítások, amelyek könnyen okozhatnak baleseteket. Ezeknek a megvásárlásánál fontos, hogy figyeljünk a minőségre, érdemes kerülni silány, hibás, piacon vásárolt füzéreket.

Kültéren csak olyan világítást használjuk, ami kifejezetten erre alkalmas.

Ha a fényfüzér vezetéke, vagy a hosszabbító megtört, eldeformálódott, esetleg megolvadt, akkor ne használjuk, mert csak idő kérdése, hogy elektromos tüzet okozzon. Fontos, hogy éjszakára mindig húzzuk ki a fényfüzér vezetékét a konnektorból, ezzel is csökkentve a lakástüzek számát.

A karácsonyfák is gyakran okoznak karácsonyi lakástüzeket, így érdemes ezekre is odafigyelni Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2020 MT-R/Shutterstock. No use without permission./Mt-R

Évről évre egyre többen felállítják a karácsonyfát, már december elején, ezért ezek is egyre több lakástüzet okoznak.

Fontos, hogy se az élő se a műfenyőt ne díszítsük gyertyákkal vagy csillagszórókkal és a fát legalább másfél méterre helyezzük el a fűtőtestektől,

ezzel is csökkentve a lakástüzek ünnepek alatti számát. További haszbos tippekért érdemes felkeresni a Lánglovagok, tűzvédelmi tudásbázis oldalát vagy elolvasni ezt a cikket.

A cikket támogatta a Pepco. Érezhető minőség, szerethető áron.