Fontos kitüntetést kapott Áder János - videó

GULYÁS Gergely; KOZMA Imre; ÁDER János; SCHMIDT Mária; HERNÁDI Zsolt; HERCZEGH Anita
Budapest, 2023. december 6. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítója, Áder János volt köztársasági elnök, a díjazott, Schmidt Mária történész, a XXI. Század Intézet főigazgatója, Herczegh Anita, Áder János felesége és Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója (b-j) a Petőfi-díj átadásán a MOL Campusban 2023. december 6-án. Áder János kapta idén a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány, valamint a Mol-csoport Petőfi-díját. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Áder János kapta idén a Petőfi-díjat. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a díjazottat méltatva kijelentette: a volt államfő a rendszerváltozás utáni Magyarország előrehaladásában maradandó érdemeket szerzett.
Vágólapra másolva!

Nem olyan bolond a természet, hogy hiába teremtsen erőket. Amit teremt azért teremti, hogy hasznát vegye – Petőfi Sándort idézve mondott köszönetet az idei Petőfi-díjazott, Áder János. A volt köztársasági elnök úgy fogalmazott: az elmúlt 35 évben igyekezett hasznára válni Magyarországnak és a magyar nemzetnek.

Áder János kapta idén a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány, valamint a Mol-csoport Petőfi-díját Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

"A magyar embereknek az érdekeit csak olyan ember tudja szívvel-lélekkel képviselni, akinek magyar szíve van és akinek szilárd értékrendjében a magyar nemzeti érdekek az elsők. Áder János ilyen ember – ezekkel a szavakkal méltatta a XXI. Század Intézet főigazgatója az idei Petőfi-díj tulajdonosát. Schmidt Mária elmondta: az elismeréssel a volt köztársasági elnök Magyarországért, pártjáért és a rendszerváltoztatásért tett munkáját szeretnék megköszönni.

Alkotmányosan gyakorolta a köztársasági jogköröket, méltósággal képviselte Magyarországot itthon és szerte a nagyvilágban. Akkor szólalt meg, amikor megszólalásának tétje és súlya volt, akkor viszont legjobb meggyőződése szerint tette. Az ő tevékenysége is bizonyíték arra, hogy a hatalom jogszerűen gyakorolt alkotmányos korlátai valójában a demokráciában nem gyengítik, hanem akár meg is erősíthetik a hatalmat – hangsúlyozta Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint Áder János tevékenysége mércét teremtett.

Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója pedig arra emlékeztetett, hogy a 2009-ben létrehozott kitüntetést olyan jeles személyek kapják meg, akik az elmúlt évtizedekben kiemelkedően sokat tettek a közép-európai népek szabadságáért.

Novák Katalin is gratulált

Gratulálok Áder elnök úrnak a Petőfi-díjhoz! – írta Facebook-bejegyzésében az államfő. Novák Katalin hozzátette: a Petőfi-díj 2009 óta a közép-európai népek szabadságáért meghozott áldozatokat és teljesítményeket ismeri el.