„Az 5000 éves kínai civilizáció varázsa” Kínai és magyar fiatalok párbeszéde a kínai kultúra vonzerejéről

Vágólapra másolva!
2023. december 1-jén a China Media Group (CMG) és a Centrum Televízió közös szervezésében kínai és magyar fiatalok hallgatói fórumot tartottak „Az 5000 éves kínai civilizáció varázsa” címmel. A fórumon felidézték a kínai kultúra klasszikus képviselőit és értékeit is.
Vágólapra másolva!

A rendezvény helyszíne Kínában a Szecsuáni Nemzetközi Tanulmányok Egyeteme és Szegeden, a Móra Ferenc Múzeum volt. A Pekingi és a Tiencsini Idegen Nyelvi Egyetem és a Sanghaji Nemzetközi Tanulmányok Egyetemének tanárai és diákjai online csatlakoztak a hallgatói fórumhoz.

A rendezvényt kínai és magyar díszvendégek beszédei gazdagították, beszédet tartott: Nagy Sándor, Szeged megyei jogú város alpolgármestere, Czégel Bálint, Magyarország csunkingi főkonzulja, Zhu Chaowei, a Szecsuáni Nemzetközi Tanulmányok Egyetemének rektora, Dr. Bárkányi Ildikó, a Móra Ferenc Múzeum igazgatóhelyettese, Zoltai Alexandra, a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézetének igazgatója, továbbá Xu Yanyi, a Pekingi Idegen Nyelvi Egyetem Európai Nyelvek és Kultúrák kara magyar tanszékének vezetője és Ma Junchi, a Kínai Társadalomtudományi Akadémia Európai Tanulmányok Intézetének segéd akadémikusa.

Nagy Sándor Szeged alpolgármestere Forrás: CMG

Nagy Sándor, Szeged alpolgármestere kiemelte a Móra Ferenc Múzeumban idén rendezett, a kínai kultúrához kapcsolódó kiállításokat: „Fontosok az ilyen kiállítások, fontosak az ilyen rendezvények, mint amin most vagyunk, hogy ösztönözzenek bennünket arra, hogy többet tanuljunk egymásról."

Czégel Bálint, Magyarország csunkingi főkonzulja Forrás: CMG

Czégel Bálint, Magyarország csunkingi főkonzulja külön gratulált Kína Övezet és Út kezdeményezé-sének 10. évfordulójához, felsorolta a kínai és ma-gyar civilizáció kiemelkedő eredményeit és hangsú-lyozta: „Az országaink közötti kommunikáció és együttműködés nemcsak Magyarország és Kína fej-lődésére lehet hatással, hanem az egész emberiség javát szolgálhatja."

Zhu Chaowei, a Szecsuáni Nemzetközi Tanulmányok Egyetemének rektora Forrás: CMG

Zhu Chaowei, a Szecsuáni Nemzetközi Tanulmá-nyok Egyetemének rektora beszédében bemutatta az egyetemet, az ott működő magyar szakot és a magyar vonatkozású együttműködéséket. Zhu el-mondta: „Nagyon remélem, hogy a kínai és magyar fiatalok a két ország kultúrájának nagyköveteivé válhatnak."

Dr. Bárkányi Ildikó, a Móra Ferenc Múzeum igazgatóhelyettese Forrás: CMG

Dr. Bárkányi Ildikó, a Móra Ferenc Múzeum igaz-gatóhelyettese beszámolt a kínai múzeumokkal folytatott együttműködések során szerzett élmé-nyeiről: „Büszkén mondhatom azt is, hogy a kínai kultúra nagyon érdekli a szegedi régió lakóit. Ennek bizonyítéka, hogy nemrégiben köszönthettük a kiál-lítás 50 ezredik látogatóját, ami magyarországi vi-szonylatban magas számnak bizonyul" – fogalma-zott Dr. Bárkányi Ildikó.

Zoltai Alexandra, a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézetének igazgatója Forrás: CMG

Zoltai Alexandra, a Szegedi Tudományegyetem Kon-fuciusz Intézetének igazgatója hangsúlyozta a kul-túra fontos szerepét a kétoldalú kapcsolatokban, illetve a kulturális sokszínűség támogatását. Ki-emelte: „Ez a rendezvény kiváló alkalmat teremt arra, hogy mélyebb betekintést nyerjünk a kínai kultúra mélységeibe, és hidakat építsünk a két or-szág fiataljai között."

Xu Yanyi, a Pekingi Idegen Nyelvi Egyetem Európai Nyelvek és Kultúrák Kara Magyar Tanszékének vezetője Forrás: CMG

Xu Yanyi, a Pekingi Idegen Nyelvi Egyetem Európai Nyelvek és Kultúrák Kara Magyar Tanszékének ve-zetője beszédében bemutatta a kínai kultúra jelleg-zetességeit: „A kínai kultúra hagyományosan befo-gadó, harmonikus és a természetet tisztelő. Úgy gondolom, ez nemcsak a kínai társadalmat, a kínai embereket gazdagítja, hanem hozzájárulhat az em-beriség közös értékeinek felfedezéséhez és ápolá-sához."

Ma Junchi, a Kínai Társadalomtudományi Akadémia Európai Tanulmányok Intézetének segéd akadémikusa Forrás: CMG

Ma Junchi, a Kínai Társadalomtudományi Akadémia Európai Tanulmányok Intézetének segéd akadémi-kusa az Övezet és út kezdeményezés és Kína békés fejlődése kontextusában elemezte a kínai klasszi-kus kultúra szerepét.

A rendezvényen résztvevő diákok a Szecsuáni Nemzetközi Tanulmányok Egyetemén Forrás: CMG

A 3 órás rendezvény alatt a magyar és kínai diákok többek között a hagyományos kínai kultúra jelleg-zetességeiről és a kínai civilizáció a világnak hasz-not hozó eredményeiről osztották meg tapasztala-taikat, élményeiket és elemezték a civilizációk kö-zötti kölcsönös közötti párbeszéd és tanulás jelen-tőségét.

Résztvevő diákok a rendezvényen a Móra Ferenc Múzeumban Forrás: CMG

Az eseményről készült videó :