A késes ember: ki a gyilkos?

A "késes" ember - Gondolatháború, G. Fodor Gábor, könyvbemutató, Kertész Imre Intézet, 2023.12.13.
G. Fodor Gábor, a XXI. Század Intézet stratégiai igazgatója
Vágólapra másolva!
Egy turbulens és háborúkkal terhelt időszakban vagyunk, mondhatni a háborúk korába léptünk. Azonban a külső, fizikai világon túl zajlik egy másik háború, a bennünk és egyenként mindenkiben zajló gondolatháború. Mi a benyomás és mi az ami a színfalak mögött zajlik az egyénben, a művészben és a politikusban? Többek között erre is keresi a választ G. Fodor Gábor, a XXI. Század Intézet stratégiai igazgatója legújabb könyvében. A késes ember - Gondolatháború című kötet egyedi megközelítésből próbálja megvilágítani az egyén, és alapvetően az emberi lét rendező elvét, a gondolatot.
Vágólapra másolva!

Háborús időben élünk. Nem csak fizikai háború zajlik, hanem sokat lehet olvasni kultúrharcokról és politikai harcokról, mintha egy vitaháború korát is élnénk az intenzív háborúk árnyékában.

Felmerül a kérdés: melyik a veszélyesebb a valós vagy a gondolatháború?

Szabó László, kommunikációs szakember, Molnár Tibor Attila (Trap Kapitány), a Tha Shudras együttes énekese, Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója és G. Fodor Gábor, a XXI. Század Intézet stratégiai igazgatója a könyvbemutatón Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója G. Fodor Gábor könyvéről azt mondta, valójában mindenről szól, csak éppen nem fegyverekről. Mint fogalmazott, valamennyiünkben egy háború dúl. Elmondta, hogy az ember óhatatlanul legalább egy érmének a két felét látja, sőt néha még a peremét is, ami nagyon meg tudja zavarni. Mint mondta, akármilyen téma kapcsán forgatta az érmét, mindig ott munkált benne ez a fajta teremtő gondolat, és a kreativitás. Emiatt pedig jó, hogy az emberekben kétely, kétkedés és gondolatháború dúl.

– vélekedett Ókovács Szilveszter.

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója Fotó: Csudai Sándor - Origo

A szerző, G. Fodor Gábor, a XXI. Század Intézet stratégiai igazgatója elmondta, hogy meggyőződése szerint kétféle ember van. Az egyik az, aki előzetesen eldönti, hogy miről szól ez a könyv a borító alapján, a másik pedig az, aki a könyvet tovább gondolja. Ezt a művet tovább kell gondolni - mondta a politológus.

– fogalmazott.

G. Fodor Gábor, a XXI. Század Intézet stratégiai igazgatója Fotó: Csudai Sándor - Origo

A borítón a kés pengéjére van írva G. Fodor Gábor neve.

– hívja fel a figyelmet, hozzátéve, hogy az is lehet, hogy ez az ember egy nyomozó, aki megtalálta a kést. Lehet, hogy rá akarják kenni ezt az egészet, és valaki ügyesen elhelyezte a kést. Vagy az egész értelmetlen, és tényleg egy gyilkos – világított rá.

A szerző szerint a fenti hasonlat kiválóan szemlélteti, hogy mi is valójában a gondolatháború.

Miért is született meg a könyv?

G. Fodor Gábor elmondta, az 1990-es évek elején olvasott komoly politikusoktól szövegeket. Akkor az újságírók azzal frusztrálták a politikusokat, hogy miért is nincs bennük kétely? – idézte fel. A politikus erre úgy válaszolt, hogy nyilván van, de amikor politikus vagyok, akkor nincs kétely bennem, merthogy nem mutatom azt a képet.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

– vélekedett.

mondta.

Mint fogalmazott, a politikai tevékenység egyik kiindulópontja a politikai gondolat. Napjainkra utalva G. Fodor Gábor elmondta, hogy a kortünet az, hogy a politika tulajdonképpen kiüresedett.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

– hangsúlyozta G. Fodor Gábor, a XXI. Század Intézet stratégiai igazgatója.

A "késes" ember - Gondolatháború

"Ez a könyv nem a késről és nem is a fegyverekről szól, hanem a gondolatokról. Azokról a gondolatokról, amikért helyt kell állni, amiknek érvényre juttatásáért meg kell küzdeni, amiket meg kell védeni a támadásoktól, érvényességüket más gondolatokkal szembeszállva, azok ellenében, azok érvénytelenítésével sikerre, sőt győzelemre kell vinni." - írja a kötet előszavában Schmidt Mária.