Szijjártó Péter: Bulgáriának is komolyan kellene venni az európai szolidaritás gyakran emlegetett jelszavát

SZIJJÁRTÓ Péter; TISZA Kálmán
Budapest, 2023. október 31. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a meghallgatásán az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén az Országház Tisza Kálmán-termében 2023. október 31-én. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Komolyan kellene venni az európai szolidaritás gyakran emlegetett jelszavát, miután az orosz földgázra vonatkozó bulgáriai tranzitdíj felemelése veszélyeztetheti Magyarország és Szerbia energiaellátását is - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Bukarestben.
Vágólapra másolva!

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Romániai Nemzetközi Földgázkonferencia panelbeszélgetésén élesen bírálta az orosz gáztranzit költségeinek Bulgária általi megemelését, amely szavai szerint veszélybe sodorhatja a Török Áramlaton keresztül érkező ellátástól függő Magyarország és Szerbia biztonságos ellátását.

- figyelmeztetett.

A miniszter leszögezte, hogy hazánk, tengerparttal és számottevő szénhidrogén-forrásokkal nem rendelkező országként, nagyon erősen függ a forrás- és tranzitállamoktól.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/Illyés Tibor

Hangsúlyozta, hogy Magyarország az ellátás biztosítása érdekében ezért összekötötte az energiahálózatát a hét szomszédja közül hattal is, de a jelenlegi helyzetben, az infrastrukturális adottságok miatt még így sem képzelhető el a földgázkereslet kielégítése az orosz források nélkül.

"Ha elvágjuk magunkat az orosz szállítástól, akkor nem tudjuk biztosítani a teljes ellátást"

- mondta.

Szijjártó Péter rámutatott, hogy a hazai termelés mindössze 1,5 milliárd köbmétert tesz ki évente, ami azt jelenti, hogy 8,5 milliárd köbméternyi importra van szükség.

Elmondta, noha a kormány sok pénzt fektetett az importmennyiségek bővítését lehetővé tevő fejlesztésekbe, ez nem megoldás, ha a szomszédos ország kimenő kapacitásai továbbra is korlátozottak. Szavai szerint Románia ebből a szempontból pozitív példát jelent, miután itt egyenlőek a kimenő és a bejövő kapacitások.

- fogalmazott.

"Ennek semmi köze nincs a politikához, ez a fizikai valóság kérdése, s mivel felelősek vagyunk az ország biztonságos energiaellátásáért, fenn kell tartanunk ezt a kapcsolatot" - tette hozzá.