Maffiózóhoz hasonlította Bajnai Karácsony Gergelynek diktáló emberét az egyik baloldali pártelnök

Szabó, Tímea, Karácsony, Gergely, Szigetvári, Viktor, Szabó, Rebeka, 2014,
Budapest, 2014. október 4. Szabó Rebeka elnökségi tag, Szabó Tímea társelnök, Karácsony Gergely elnökségi tag és Szigetvári Viktor társelnök (b-j) az Együtt-PM Szövetség országos önkormányzati kampánytalálkozóján Budapesten 2014. október 4-én. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Az LMP társelnöke egy baloldali internetes oldalnak nyilatkozva megdöbbentő dolgokról beszélt: a Bajnai Gordon-féle DatAdat ügyvezetője úgy beszélt vele, mint a maffiózókról szóló filmek leszámolásra készülő szereplői.
Vágólapra másolva!

Már a baloldalon sem hiszik el, hogy mikroadományokból gyűltek össze százmilliók a 2021-es előválasztási és 2022-es országggyűlési voksolások kampányára. Ungár Péter a baloldali Szabad Európának nyilatkozva a minap arról beszélt:

a Karácsony Gergely féle 99 Mozgalom 506 milliója, valamint a Márki-Zay Péter nevével fémjelzett Mindenki Magyarországa Mozgalom több mint 1,848 milliárdja ugyanattól a körtől érkezett.

Emlékezetes: a 2020-as választások külföldi befolyásolása miatt a nemzetbiztonsági szolgálatok is vizsgálódni kezdtek. Ennek eredményeként több részjelentést is nyilvánosságra hoztak az Országgyűlés szakbizottságának honlapján. A titkos minősítés alól feloldott beszámolókból kiderült, hogy a Karácsony Gergely korábbi tanácsadója, Korányi Dávid által vezetett Action for Democracy nevű amerikai szervezeten, valamint egy svájci alapítványon keresztül több mint négymilliárd forinttal támogatták külföldről a baloldal kampányát. A jelentésben olvasható az is, hogy a 99 Mozgalom pénzügyeit intéző párbeszédes önkormányzati képviselő, Perjés Gábor több alkalommal összesen mintegy félmilliárd forintot fizetett be készpénzben a szervezet OTP-s számlájára.

Tordai Csaba Forrás: Kontra

Mint ismert, az úgynevezett mikroadományok ügyében folyó nyomozás keretében az adóhatóság munkatársai házkutatást tartottak Tordai Csaba – Karácsony jogi főtanácsadója – ügyvédi irodájában, ahol a gyanú szerint több okiratot is meghamisíthattak. A szóban forgó dokumentumokkal vélhetően a „mikroadományokat" papírozták le. Annyi mindenesetre kiderült, az MSZP-hez köthető két személy elismerte, hogy egyetlen adománygyűjtő láda felnyitásáról szóló jegyzőkönyvet valóban ők írtak alá. A probléma csupán annyi, hogy a többi kilenc jegyzőkönyvön is az ő kézjegyük szerepel, ami viszont egyértelműen azt jelenti, hogy az okiratokat meghamisították.

A riporter felvetette, hogy két különböző pénzről van szó, az interjúban Ungár határozottan úgy felelt:

Az LMP társelnöke ugyanakkor egy korábbi, közelebbről meg nem nevezett beszélgetésére hivatkozva azt mondta:

Majd azzal folytatta, hogy „feltételezem, hogy ez nem az Egyesült Államok külügyminisztériuma, tehát nem a hivatalos amerikai csatorna volt, de volt itt valami olyan akarat, ami pénzeket akart bemozgatni abba, hogy az ellenzék iránya merre menjen és hogy ez utána sikeresen váltsa az Orbán-kormányt.

Kérdésre megismételte, hogy szerinte szolgálati típusú emberektől érkezett befolyásolási pénz ahhoz, hogy átalakítsák a magyar viszonyokat. Mindezt Ungár Péter ugyanakkor megtoldotta: konkrét információja ugyan nincs, de úgy véli, „itt ezek nem csak Magyarországról mozgatott szereplők".

Szabó Tímea, Juhász Péter, Karácsony Gergely és Szigetvári Viktor egy kampányrendezvényen, 2014-ben Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Ungár Péter kitért a Bajnai Gordon-féle DatAdat csoport szerepére is. Az LMP társelnöke nem tudja, hogy mit csinált a korábbi miniszterelnökhöz köthető kör az előválasztási kampányban, holott a vezetője volt egyik azon pártnak, amely Karácsony Gergelyt támogatta. – Szerintem a párbeszédesek se tudják – fogalmazott a politikus. Arra a felvetésre, hogy ez miként történhetett meg kijelentette,

Szigetvári Viktor (jobbra) Karácsony Gergellyel. Mellettük Szabó Rebeka és Szabó Tímea. Forrás: MTI/Illyés Tibor

Megemlítette ugyanakkor, hogy volt egy beszélgetése Szigetvári Viktorral – a Bajnai Gordon féle DatAdat ügyvezetőjével –, aki

olyan hangnemet használt vele szemben, amelyet orosz maffiózókról szóló filmekben szoktak a leszámolási jelenetek előtt.

Ez a beszélgetés egyébként akkor zajlott le, amikor az LMP felbontotta a szerződését a DatAdat-tal.