Szijjártó Péter: A kormány a lehetséges további magyar túszok kiszabadítását is megpróbálja előmozdítani

Vágólapra másolva!
Az Origo korábbi cikkben már beszámolt arról, hogy három magyar állampolgár kiszabadult a Hamász fogságából. A kormány a lehetséges további két magyar túsz szabadulását is megpróbálja majd előmozdítani, amint a nők és gyermekek után erre a férfiak esetében is megnyílik az út a Gázai övezetben - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben.
Vágólapra másolva!

A minisztérium közlése szerint a tárcavezető az európai uniós külügyi tanács ülését követő sajtótájékoztatóján kérdésekre válaszolva

üdvözölte az Izrael és a Hamász terrorszervezet közötti tűzszünetet,

minthogy az a túszok szabadon bocsátását, emberi életek mentését tette lehetővé. Rámutatott: a szélsőségesek világossá tették, hogy egyelőre csak nők és kiskorúak elengedéséről lehet szó, és

az öt elhurcolt magyar állampolgár közül hárman estek ezekbe a kategóriákba, ők már szabadok.

Ennek kapcsán leszögezte, hogy az utóbbi hetekben sokszor beszélt a katari külügyi államminiszterrel, akinek a segítségét kérte, és kollégája biztosította is erről, továbbá folyamatos tájékoztatást nyújtott a tárgyalások állásáról, amiért köszönettel tartozik Magyarország.

- tudatta.

Mindig akkor hozták nyilvánosságra a túszok elengedését, amikor ők már biztonságban, izraeli földön voltak.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy minden bizonnyal van még két magyar állampolgárságú férfi a Hamász fogságában.

- fogalmazott.

Vannak, akik az ilyen személyeket hivatalosan eltűntként tartják nyilván - emelte ki a Facebook oldalán megosztott videóban.

- mondta.

Minél hosszabb a tűzszünet, annál jobb, mert annál nagyobb esély van arra, hogy minél több ártatlan ember ki tudjon szabadulni a Hamász fogságából - összegzett.