Nagy István: Újabb segítséget kapnak a kistermelők

Őstermelő, Hold utcai piac, illusztráció
Budapest, 2015. december 29. Egy őstermelő kínálja termékeit a megújult a Hold Utcai Vásárcsarnokban. A műemlék épület a felújítás után Belvárosi Piac néven működik tovább. MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
Újabb segítséget és könnyítéseket kapnak a kistermelők, kihasználva az uniós lehetőségeket, kiemelten támogatják őket - mondta Nagy István agrárminiszter a Facebook-oldalán vasárnap közzétett videójában.
Vágólapra másolva!

Hozzátette: minisztériumi rendeletben könnyítik a kis mennyiségű, helyi élelmiszer-előállítás és -értékesítés higiéniai feltételeit. A rendeletnek köszönhetően így már nemcsak természetes személy végezhet kistermelői élelmiszer-előállítást, hanem az őstermelők családi gazdaságai és a szociális farmok is.

Egy őstermelő kínálja termékeit a Hold Utcai Vásárcsarnokban (illusztráció) Forrás: MTI/Nagy Zoltán

A miniszter tájékoztatása szerint emellett egyszerűsítik az elejtett vad kezelésének és értékesítésének élelmiszer-higiéniai feltételeit is. Az új szabályozás lehetővé teszi ugyanis a hentesüzletek számára a friss vadhús átvételét, és az abból történő húskészítmény előállítását is.

A miniszter kiemelte: az a céljuk, hogy a vásárlókhoz minél több friss és biztonságos élelmiszer juthasson el közvetlenül a termelőktől. A rövid ellátási lánc jelenti ugyanis a felelős és környezettudatos vásárlás alapját.

- mondta Nagy István.

A folyamat egyik színtere a helyi termelői piac, amely reneszánszát éli az elmúlt időszakban. Ezért fordít az agrártárca kiemelt figyelmet a hazai kistermelők támogatására, és az értékesítési lehetőségük kibővítésére - közölte a tárcavezető.

Hozzátette: országosan már 321 termelői piac működik, és több mint 23 ezren foglalkoznak őstermelői tevékenységgel.

- jelentette ki Nagy István.