Elszállítják az embercsempészek által hátrahagyott járműveket Homokhátságon - videó

Vágólapra másolva!
Megkezdték az embercsempészek által hátrahagyott járművek elszállítását a Homokhátságon, akár több száz autó és autóroncs is lehet az érintett településeken - közölte Csongrád-Csanád vármegye főispánja kedden Mórahalmon.
Vágólapra másolva!

Salgó László a kisváros külterületén három autóroncs mellett tartott sajtótájékoztatóján emlékeztetett, hogy szerdán jelent meg az a kormányrendelet, amely lehetővé teszi a kormányhivatalnak, hogy elszállítsa az olyan járműveket vagy autóroncsokat, melyeket valószínűsíthetően embercsempészek használtak.

A jogszabály szerint a kormányhivatal munkatársai a járműveken értesítést helyeznek el, majd négy nap leteltével az autókat egy központi telephelyre szállítják.

A járművek alvázszámát, illetve - amennyiben ismert - motorszámát és rendszámát közzéteszik a kormányhivatal honlapján.

Ha három hónapon belül nem jelentkezik érte a tulajdonosuk, az autókat értékesíthetik.

Az ezért befolyt összeget - a szállítási és tárolási költség levonása után - az értékesítést követő kilenc hónapon belül a tulajdonos kaphatja meg - közölte a főispán. Salgó László elmondta, a járműveket az érintett Csongrád-Csanád és Bács-Kiskun vármegyei települések mezőőri szolgálatának és közterület-felügyeletének bejelentései alapján találják meg.

Eddig csaknem száz járműre helyeztek ki értesítést, de még nem érkezett bejelentés az összes településről.

- tudatta a főispán.

Hozzátette: a munka addig folytatódik, míg a Homokhátságot, illetve Szegedet és környékét meg nem tisztítják. Mihálffy Béla (KDNP) országgyűlési képviselő, aki korábban nyílt levélben kérte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter segítségét a helyzet megoldásáért, azt mondta,

a következő feladat annak a hulladéknak az elszállítása lesz, amelyet a migránsok hagytak maguk után a Homokhátságon.