Bosszút állt a Ruszwurm cukrászdán Karácsony kedvenc polgármesternője

Váradiné Naszályi Márta, V. Naszályi Márta, képviselő, polgármester
Budapest, 2020. február 7. V. Naszályi Márta, az I. kerület polgármestere az Ostrom 75 című kiállítás sajtótájékoztatóján az I. kerületi városházán 2020. február 7-én. Közös kiállítással emlékezik Budapest 1944-es ostromára az I., a II. és a XII. kerület önkormányzata. A tárlat február 8-tól 11-ig öt helyszínén, a Kapisztrán téren, az Ördögárok mellett az Akadémia Parknál, a Széll Kálmán téren, a Széna téren és a Városmajorban nyolcvan fényképen mutatja be az ostrom napjait. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Szamos Miklós, a Ruszwurm Cukrászda Kft. tulajdonosa azt állította, a választások előtt V. Naszályi Márta, Budapest I. kerületének a polgármestere anyagi támogatást kért tőle. Most Karácsony kedvenc polgármestere december 4-i hatállyal bezáratta a cukrászdát.
Vágólapra másolva!

Mint arról korában beszámoltunk, vesztegetés elfogadása gyanújával nyomoz a rendőrség a V. Naszályi Márta polgámesterhez köthető korrupciós botrányban. Az ügyben a Ruszwurm cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós tett feljelentést, aki az Indexnek azt állította, az I. kerületi polgármester védelmi pénzt kért tőle.

Most derült ki, hogy december 4-én a Budavári Önkormányzat végleg bezáratja az ország egyik leghíresebb cukrászatát, a Ruszwurmot. Egy végrehajtási jegyzőkönyvben az áll: "[Az]1014 Budapest, Szentháromság u. 7. szám alatti ingatlant 2023.12.04.-én (hétfő) délelőtt 8 órakor üresen a végrehajtást kérő birtokába adom"

Az intézkedés a Ruszwurm Cukrászdát érinti, de a Korona Cukrászda is hasonló levelet kapott. A helyszíni eljáráskor zárcserét hajtanak végre, ennek következtében Szamos Miklósék nem tudják folytatni tevékenységüket.

A végrehajtást az önkormányzat kezdeményezte, és a Budaörsi Járásbíróság rendelte el.

Karácsony kedvenc polgármestere V. Naszályi Márta most osszút állt a Ruszwurm cukrászdán Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az ügyészség már vizsgálja a történetet

Az Index által megismert, tavaly októberben kelt feljelentésben Szamos Miklós így fogalmazott:

Ez a négy pont az alábbi:

  • A szerződés felmondási passzusában ne legyen semmilyen feltétel.
  • Ne legyen semmilyen tulajdonjogi kérdés.
  • A pince bérleti díja 160 ezer forintról 400 ezerre emelkedjen.
  • A cukrászda bérleti díja 1 millió forint legyen.

– mondta Szamos Miklós. Az ügyészségi papírok arra is kitérnek, hogy V. Naszályi Márta az önkormányzati választások előtt 3-4 hónappal

AZT KÉRDEZTE, ANYAGILAG TÁMOGATNÁM-E A KAMPÁNYÁT, MERT HA TÁMOGATOM, AKKOR OLYAN HELYZETBE HOZ, HOGY NE LEHESSEN KITÚRNI ENGEM A CUKRÁSZDÁBÓL

– majd később így:

– olvasható az ügyészségi feljelentésben.

A történelem része a cukrászda

A Ruszwurm cukrászda a budai várban, a Szentháromság utca 7. számú házban található. 1827-ben itt kezdte meg működését Schwabl Ferenc cukrász. A berendezések csodával határos módon a jelentős épületkárok ellenére az 1849-es és 1944-es ostromot is túlélték. A rendszerváltás első évében, 1990-ben felgyorsult Magyarországon a privatizáció. A Ruszwurm cukrászda egy külföldi tulajdonú társasághoz került, és sorsa bizonytalanná vált. Ekkor a Szamos Marcipán márka névadója, Szamos Mátyás fiai és unokái kibérelték, majd 1990-ben megvásárolták a cukrászda használati jogát örökre: ez jelenleg is Szamos Miklós és lányai tulajdona. Jól látható, a cukrászda a magyar történelem szerves része, amely a korrupciós gyanútól függetlenül veszélybe kerül.