Hiába hergelték Sorosék a pedagógusokat, elmaradt a felmondási hullám

Rétvári Bence, György István, Góra Zoltán, Kuczik János, Láng István, sajtótájékoztató, időjárás, szélsőséges időjárás, védekezés, Belügyminisztérium, Budapest, 2023. 08. 08.
Vágólapra másolva!
A tanév rendben elindult a legkülönfélébb zavarkeltések ellenére: a baloldal a pedagógusok tömeges pályaelhagyásával, a magyar közoktatás teljes összeomlásával riogatott, egyes szakszervezetek „civilekkel" karöltve hónapokon át tüntettek és volt olyan szervezet is, amely felmondásra buzdította a tanárokat. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Nemzetnek adott interjúban beszélt az „elmaradt” felmondási hullámról, illetve egyebek mellett a tanévkezdés és az azóta eltelt egy hónap tapasztalatairól.
Vágólapra másolva!

A pedagógusok 99 százaléka az új jogállást választotta, elmaradt az a felmondási hullám, amire a baloldal és a szakszervezetek hónapok óta biztatták a tanárokat – jelentette ki a Magyar Nemzetnek adott interjúban Rétvári Bence államtitkár. Felidézte:

még a Soros György által finanszírozott TASZ is beállt az utolsó napokban, hogy minél többeknek nyújtsanak jogi segítséget a kilépéshez,

interneten küldözgették a jogviszony megszüntetéshez használható iratmintákat. „Szégyen, hogy azért dolgoztak, hogy kevesebb tanára legyen a magyar diákoknak. Közben Brüsszelben pedig nap mint nap akadályozzák, hogy a magasabb pedagógus-béremelést megkaphassák a tanárok".

Mint elmondta: végül összesen

1205 pedagógus, nagyjából egy százalék nyilatkozott úgy, hogy nem lép át az új életpályatörvény hatálya alá.

Üdvözlendő szám viszont, hogy szeptember 16-a óta 460 új pedagógus kezdte meg a tanítást állami iskolában – ők már az új életpályatörvény szerint létesítettek jogviszonyt. „És ez a szám hétről hétre emelkedik.

– fűzte hozzá a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A magyar oktatást megbecsülni kell, nem lebecsülni!

Az új életpályatörvény sok területen hozza előnyösebb helyzetbe a tanárokat. „Most már a pedagógus nem csak egy a számtalan közalkalmazott közül, hanem ők a nagybetűs Pedagógusok. Ez az új törvény a tanárokra lett szabva, az ő megbecsültségüket szolgálja. Másrészt

az új törvény teremti meg a béremelés alapjait.

Ezenfelül csökken a tanárok óraszáma az eddigi 22-26 tanóráról fix heti 24 tanórára. Növekszik ugyanakkor a szabadnapok száma 46-ról 50-re. Több idő marad a tanításra, mert az adminisztrációs terhek többségét, háromféle minősítést és önértékelést, illetve a pedagógus I. fokozatban levők portfólió készítési kötelezettségét eltörli az új törvény. Megszűnnek a pályakezdőket és fiatalokat hátrányosan érintő bérszabályok, így a fiatal tanárok közül többen lépnek és maradnak a pályán a fizetés miatt" – sorolta Rétvári Bence, kitérve arra is:

az elmúlt hónapok sokszor erőszakos akciói mögött baloldali politikai aktivisták álltak és nem pedagógusok:


Hogy kevés tanár van vagy elég – reagált a baloldal vádjaira a parlamenti államtitkár –, azt leginkább a tanár-diák arány mutatja meg, abból derül ki, hogy mennyi figyelem jut egy-egy diákra. Akár az EU, akár az OECD kimutatásait nézzük, nemzetközi viszonylatban Magyarország meglepően jól áll. „Az Eurostat rangsora szerint a 8. legjobb arány a magyar,

nálunk 10-15 százalékkal több tanár van, mint az EU-s átlag.

Az OECD kimutatása szerint nálunk 3-4 diákkal kevesebb jut egy tanárra, mint a világ legfejlettebb országaiban általában. (...) Olyan országokat előzünk meg, mint Németország, Franciaország, Finnország, Svájc, az USA vagy Japán. A magyar oktatást megbecsülni kell, nem lebecsülni!"

Felidézte: húsz éve nem vettek fel annyi hallgatót pedagógusképzésre, mint idén. Húsz éve 5007, tíz éve 9070, idén pedig rekordmagas 12 894 hallgató kezdte meg a tanulmányait.

Nagyarányú fizetésemelés

Rétvári Bence a következő hónapok nagy feladatának nevezte a pedagógusok nagyarányú fizetésemelését. „Ha végre nem blokkolják tovább az EU-s forrásokat, akkor azonnal 561 ezer forintra emelkedik a pedagógus átlagbér, 2025-re pedig nyolcszázezer forintot fognak keresni átlagosan a pedagógusok".

Az EU-s forrásokkal kapcsolatban leszögezte, „ideje lenne", hogy a baloldal „végre tegyen valamit azért, hogy a tanárok megkapják a pénzüket Brüsszeltől". Emlékeztetett arra, hogy

2008-ban, a baloldali kormány alatt 15 ezer tanárt bocsájtottak el, elvettek minden pedagógustól egyhavi bért, több mint 380 helyen zártak be iskolát, és tandíjassá tették a pedagógusképzést.

A parlamenti államtitkár óriási sikernek nevezte, hogy az elmúlt napokban két magyar tudós is Nobel-díjat kapott. „Ez elsősorban az ő személyes sikerük, a kimagasló tehetségük és szorgalmuk elismerése. Nyilván el sem tudjuk képzelni, hogy mennyi munka, lemondás, áldozat és tudás van az elért eredményeik mögött, de azt azért ne felejtsük el, hogy mind a ketten a magyar oktatási rendszerben tanulták meg az alapokat. Éppen ezért nekünk, magyaroknak is önbizalmat adhat, hogy mi is képesek vagyunk a legkiválóbb teljesítményre ma is”.