Vágólapra másolva!
A Magyar Batthyány Alapítvány átadta a 2023. évi gróf Batthyány Lajos- és gróf Zichy Antónia-díjakat. A negyedik alkalommal odaítélt díjakra számos jelölés érkezett, melyek összesítése után a gróf Batthyány Lajos-díjat Vizi E. Szilveszter, a Magyar Szent István-renddel és a Magyar Corvin-lánccal kitüntetett, kétszeres Széchenyi-díjas magyar orvos, farmakológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia és a Szent István Tudományos Akadémia rendes tagja érdemelte ki; míg a gróf Zichy Antónia-díjat Tordai Teri, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes-és kiváló művész vehette át. A díjakat Dr. Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese és Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Batthyány Alapítvány elnöke adta át. Az idei díjazás fővédnöke ezúttal is Balog Zoltán, református püspök volt, aki a 2020. év gróf Batthyány Lajos-díjazottja.
Vágólapra másolva!

A Magyar Batthyány Alapítvány immáron negyedik alkalommal adta át a 2019-ben alapított gróf Batthyány Lajos- és gróf Zichy Antónia-díjakat, melyeket olyan személyek kaphatják, akik kiemelkedő és példamutató tevékenységük révén korunk társadalmi, gazdasági, politikai kihívásaira praktikus és pragmatikus, a lehetőségekkel és szükségszerűségekkel arányos választ adnak.

A díjakat idén Dr. Vitályos Eszter miniszterhelyettes és Batthyány-Schmidt Margit elnök adták át.

Az idei évben Boldog Batthyány-Strattmann László – a szegények orvosa - boldoggá avatásának 20. évfordulója alkalmából a Magyar Batthyány Alapítvány emléklapokat is átadott azon személyeknek, akik kiválóságuk révén a politika, a művészet, a civil élet, az egyház és az orvostudomány területén kiváló eredményeket értek el. Az Alapítvány az idei évben is egy gróf Batthyány Lajos idézetet választott mottójának, mely szerint

Ennek szellemében idén a Magyar Batthyány Alapítvány hétfős Bíráló Bizottsága Vizi E. Szilvesztert, a Magyar Szent István-renddel és a Magyar Corvin-lánccal kitüntetett, kétszeres Széchenyi-díjas magyar orvost, farmakológust, egyetemi tanárt, a Magyar Tudományos Akadémia és a Szent István Tudományos Akadémia rendes tagját, illetve Tordai Terit, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznőt, érdemes és kiváló művészt javasolta díjazásra, melyet az Alapítvány Kuratóriuma egyhangúlag elfogadott.

Dr. Vitályos Eszter miniszterhelyettes asszony az alábbi gondolatokat osztotta meg köszöntőjében:

Batthyány-Schmidt Margit, az Alapítvány elnöke köszöntőbeszédében hangsúlyozta:

Az Alapítvány idén is adományozott posztumusz díjakat, melyet Duray Miklós (1945-2022), felvidéki magyar politikus, író és egyetemi tanár, eredeti foglalkozása szerint geológus, valamint Csilla von Boeselager (1941-1994) magyar származású vegyész, marketingszakember, német báróné, filantróp, máltai dáma, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat egyik alapítójának ítélték oda. A Boldog Batthyány-Strattmann László boldoggá avatásának 20. évfordulója alkalmából emléklapot kapott:

  • Dr. Faigl Ilona főorvos;
  • Dr. Gyürki László pápai prelátus;
  • ifj. Prof. Dr. Kellermayer Miklós a Semmelweis Egyetem professzora;
  • Meskó Zsolt író, rendező;
  • Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes;
  • Várfalvi Marianna a Magyar Védőnők Szakmai Szövetségének elnöke;
  • Dr. Latorcai Csaba parlamenti államtitkár
  • és Dr. Székely János a szombathelyi egyházmegye megyéspüspöke.

A díjátadóra a Batthyány Tematikus Hét keretében a Batthyány-mauzóleumnál került sor, melyet követően a jelenlévők megtekinthették az Aradi özvegyek című kiállítást.