Betiltanák az energiaitalokat a 18 év alattiak számára, reagált a Magyar Energiaital Szövetség

Energiaital, túlfogyasztát, fiatalok körében
A kép illusztráció
Vágólapra másolva!
A Magyar Energiaital Szövetség szerint pont egy nagyon fontos részletet felejtenek ki az energiaitalok esetleges betiltásával kapcsolatos botrányból: azt állítják, hogy a kóla jelenleg sokkal károsabb a magyar fiatalok egészségére, és annak a fogyasztását senki sem tiltja, sőt még támogatják is - számolt be róla a tenyek.hu.
Vágólapra másolva!

Egy friss kormánypárti bejelentés szerint tiltólistára kerülnének az energiaitalok a 18 év alatti személyek körében.

Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója és Nacsa Lőrinc egy Facebook-videóban beszéltek arról, hogy a 18 év alattiak egészségének védelmében betiltanák számukra az energiaitalok fogyasztását.

A javaslat hírére szerdán megérkezett a Magyar Energiaital Szövetség válasza, ebből idézünk:

1. Ugyanaz a koffein (C8H10N4O2) van a kólákban, mint az energiaitalokban.

2. 1 liter kóla koffeintartalma megfelel egy 250 ml-es energiaitalnak (avagy egy csésze erős presszókávénak).

De miért? A gyermekeink pontosan tízszer több kólát isznak, mint energiaitalt. Talán a szenzációkereső médiaszereplőknek is meg kellene inniuk egy-egy energiaitalt, hogy tisztán lássanak.

És a cukor? Egy liter kóla több cukrot tartalmaz, mint egy liter energiaital. Tudvalévő, hogy a fiatalok nagy mennyiségben fogyasztanak kólát, tehát kólával a cukorból is sokkal többet visznek be a szervezetükbe.

Minden ötödik fiatal reggelire is energiaitalt fogyaszt - illusztráció. Forrás: Origo

Emlékeztetőül: az energiaitalokat egészséges felnőttek számára tervezték, hogy azonnali energiát és éberséget biztosítsanak, miközben vitaminokkal is gazdagítanak. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) szerint egy egészséges felnőtt naponta 5 (öt!) 250 ml-es energiaitalt is elfogyaszthat anélkül, hogy egészségügyi problémákat okozna - írta a tenyek.hu.