Jogerősen elítélték Márki-Zay Pétert a hódmezővásárhelyi buszbiznisz miatt

Tranzit, Tihany, 2023, beszélgetés
Márki-Zay Péter
Vágólapra másolva!
Jogerősen elítélték Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármestert a helyi buszközlekedés kiszervezése miatt. 
Vágólapra másolva!

A személyszállítási szolgáltatásokról szóló magyarországi törvényt és a vonatkozó európai uniós rendeletet is több ponton megsértette a Márki-Zay Péter vezette hódmezővásárhelyi önkormányzat, amikor 2020-ban a Jovány Busz Kft.-nek szervezte ki a helyi tömegközlekedést – állapította meg friss, immár jogerős ítéletében a Szegedi Törvényszék.

Mindez azt jelenti, Márki-Zaynak immár papírja van arról, hogy korrupció volt a buszközlekedés kiszervezése, melynek során a saját kampányfuvarosának játszotta ki az egyébként éves szinten 100-150 milliós üzletet.

A Promenád24 birtokába jutott dokumentum szerint a bíróság azt is kimondta, a polgármesternek nem volt jogalapja ahhoz, hogy ily módon rúgja fel a Volánbusz Zrt. állami társaság által ellátott szolgáltatást.

Márki-Zay Péternek már papírja van arról, hogy korrupt volt a buszközlekedés kiszervezése Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Kártérítési eljárás indulhat

A fent ismertetett ítélet abban a bírósági perben született, amit 2020-ban a város által kiírt pályázatra jelentkező VIP Travel Kft. indított, mely – ezek szerint minden alappal – sérelmezte, hogy jogsértés érte Márki-Zayék részéről akkor, amikor a Jovány Busz Kft.-nek adták oda a munkát. Könnyen megeshet, hogy ez az immár nyilvánvaló korrupció sokba fog fájni a vásárhelyi adófizetőknek, mert a portál értesülései szerint a jogerős döntéssel a zsebében a vállalkozás kártérítési eljárást indíthat az önkormányzattal szemben.

A másodfokon eljáró Szegedi Törvényszék kimondta, alaptalan volt a Márki-Zay vezette önkormányzat érvelése, miszerint fennállt a veszélye a tömegközlekedési szolgáltatás ellehetetlenülésének, ezért kellett pályázatot kiírni, illetve közvetlenül megbízni a kiválasztott szolgáltatót, a Jovány Busz Kft.-t.

A jogerős határozat szerint nem volt oka a városnak arra, hogy felborítsa a Volánbusz Zrt.-vel még a 2018-as tender alapján kötött, 2019-től 2023-ig szóló megállapodást, hiszen a társaság buszai közlekedtek (s ma is járnak!), ezért Vásárhely 2019-ben még fizetett is.

„A törvényszék álláspontja szerint az elsőfokú bíróság helytállóan és okszerűen következtetett arra, hogy az alperes a szerződést maga is fennállónak tekintette még 2020. szeptember 15. napján is, hiszen ellenkező esetben nem lett volna értelme a fenn nem álló szerződés megszüntetése körében történő egyeztetésnek. Arra az alperes sem hivatkozott, hogy a DAKK Zrt. vagy a Volánbusz Zrt. a szolgáltatást ne nyújtotta volna, nem hivatkozott továbbá egyéb olyan tényre, körülményre sem, amiből arra lehetett volna következtetni, hogy a közszolgáltatás folyamatossága veszélybe kerül, vagy a szolgáltatásnyújtás megszakadásának közvetlen kockázata fennáll. Így helytállóan az irányadó anyagi jogszabályoknak megfelelően foglalt állást az elsőfokú bíróság akként, hogy a kiválasztott szolgáltató közvetlen megbízásának az Sztv. 24. § (4) bekezdés b) pontja alapján nem volt helye" – rögzítették, hogy hamis érv volt Márki-Zay részéről a szükséghelyzetre való hivatkozás, azaz a városvezető törvényt sértett.