Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Ekkor dől el Donáth Anna szexuális ragadozó apjának sorsa

Donáth László, Donáth Anna, montázs
Vágólapra másolva!
Donáth László, Donáth Anna szélsőbaloldali politikus szexuális ragadozó apjának pere január 12-én folytatódik a Fővárosi Törvényszéken. A 2024 elejére kitűzött nyilvános ülésen már aznap jogerős határozatot hoz a bíróság - számolt be róla a Mandiner.
Vágólapra másolva!

Az Origo is beszámolt róla, hogy a vád szerint a momentumos EP-képviselő, Donáth Anna édesapja évekkel ezelőtt több alkalommal szexuálisan zaklatta, fogdosta és egy vita hevében fojtogatta is az általa vezetett szeretetház egyik dolgozóját.

Egyik munkatársa szállt szembe a volt politikussal

A botrány előzményét mi is megírtuk. 2019 őszén a TV2 hírműsorában arról számoltak be, hogy botrányos történetek szivárogtak ki az egyik fővárosi szeretetotthonból: az egyik ott dolgozó lelkész több alkalmazottat is zaklathatott, az érintettek viszont nem mertek lépni az ügyben. A lelkész ugyanis az a Donáth László, aki 16 éven keresztül volt az MSZP országgyűlési képviselője, és

akinek befolyásától tartottak az érintettek.

Az egyik dolgozó azonban szembeszállt az egykori politikussal és feljelentette őt. A nyomozás elindult és a volt honatyát meggyanúsította a rendőrség, az ügyészség pedig később vádat is emelt.

Pénzbüntetést kapott, de az ügyészség fogházat kér rá.

Donáth Anna és szexuális ragadozó apja, Donáth László Forrás: MTI/Mohai Balázs, Koszticsák Szilárd

Az eljárás évek óta tart, és több, nem jogerős döntés is született már. A volt MSZP-s politikust, evangélikus lelkészt legutóbb júniusban mondta ki a II. és III. Kerületi Bíróság első fokon bűnösnek kétrendbeli, folytatólagosan elkövetett szeméremsértés, valamint testi sértés vétségében. Donáth Lászlót a bíróság mindezekért egymillió forintos pénzbírsággal sújtotta.

A döntés ellen a védelem és a vádhatóság is fellebbezett, így került az ügy a Fővárosi Törvényszékre. Donáth ártatlannak vallja magát, az ügyészség álláspontja pedig, hogy a pénzbüntetés nem bír elég visszatartó erővel, hiszen szerintük az, hogy a vádlott az ítélet szerint munkakörét és bizalmi viszonyát használta fel az elkövetéshez, fokozza a társadalomra való veszélyességet.

A vádhatóság ezért azt indítványozta, hogy a bíróság felfüggesztett fogházbüntetésre ítélje Donáth Lászlót.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről