Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Szlovénia köszönetet mondott Magyarországnak

A szlovén kormányfő szerint az országot történetének legsúlyosabb természeti katasztrófája sújtja.
Kamnik, 2023. augusztus 5. Árvíz a szlovéniai Kamnik környékén 2023. augusztus 5-én. A szlovén kormányfő szerint az országot történetének legsúlyosabb természeti katasztrófája sújtja, a heves viharokban és áradásokban négy ember életét vesztette, és akár 500 millió euró kár is keletkezhetett. MTI/AP/Miro Majcen
Vágólapra másolva!
Szlovénia hálás Magyarországnak az árvízkárenyhítésben nyújtott segítségéért. Elsőként Magyarország és Horvátország segített a gátak megerősítésében és a további katasztrófa megelőzésében - áll a szlovén kormány az Origo részére eljuttatott közleményében.
Vágólapra másolva!

Az áradások által okozott hatalmas károk miatt 2023. augusztus 6-án Szlovénia segítséget kért az EU-tól és a NATO-tól.

A szlovén kormányfő szerint az országot történetének legsúlyosabb természeti katasztrófája sújtja. Forrás: MTI/AP/Miro Majcen

A nemzetközi segélyek koordinációját a Szlovén Köztársaság Polgári Védelmi és Katasztrófavédelmi Igazgatósága irányítja, amely folyamatos kapcsolatot tart fenn mindkét brüsszeli segélykoordinációs központtal.

Hat országból összesen 134 tagot számláló nemzetközi segélycsapat 46 géppel, köztük tíz kotrógéppel végzik - elsősorban a Savinja-völgyi - pusztítás felszámolását és nyújtanak segítséget a szlovén csapatoknak.

Hat helikopter és két mobil híd is az ország rendelkezésére lett bocsájtva.

Elsőként Magyarország és Horvátország nyújtott segítséget, a Mura mentén lévő gátak megerősítésében és a további katasztrófa megelőzésében.

500 millió euró kár is keletkezhetett az országban az áradások miatt. Forrás: MTI/AP/Miro Majcen

Az EU és a NATO mechanizmusainak aktiválását követően Németország, Ausztria, Franciaország és Spanyolország is segítséget nyújtott.

Továbbá Ukrajna, a Cseh Köztársaság, Olaszország, Szlovákia, Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró és Észak-Macedónia is felajánlotta támogatását.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről