Orbán Viktor: A munkahelyek megvédése, az infláció letörése és a bérek növekedése a fontos

ORBÁN Viktor, Miniszterelnöki interjú a Kossuth rádióban
Sopron, 2023. július 14. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának Sopronban 2023. július 14-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vágólapra másolva!
A 2024-es költségvetési év 6 százalékos inflációval számol, ami magas, de a minimum, amit el kell érnünk! Ha tudjuk folytatni a munkát, akkor ez a 6 lehet 5 is – mondta el Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A szokásos rádióinterjúban a kormányfő arról is beszélt, milyen feladatok előtt állunk, hogyan áll a haderőfejlesztés, miért fontosak a sportesemények hazánk életében, és miért fontos az ország születésnapja.
Vágólapra másolva!

Mit tud tenni a kormány az infláció letörése érdekében?

– mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A kormányfő szerint

ha véget érne a háború, akkor gyorsan változnának a gazdasági körülmények, és egy hirtelen béke azért is nagyon jó lenne, mert nem veszítenék el naponta százak, ezrek az életüket.

– tette hozzá.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) interjút ad a Kossuth Rádiónak a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) brüsszeli képviseleti irodájában az Európai Unió tagországai állam- és kormányfőinek kétnapos tanácskozása idején 2023. június 30-án. Balra Törőcsik Zsolt műsorvezető Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A baj gyökere a háború, és amíg nincs béke, addig marad a háborús gazdaság és maradnak a háborús következmények. A szankciók maradnak, mert Brüsszel azokat nem akarja visszavonni.

A miniszterelnök szerint ezzel egyelőre nem lehet mit kezdeni, a megoldás

Három feladat van előttünk

Orbán Viktor szerint három teendő van ilyenkor. Meg kell védeni a munkahelyeket, amivel nem állunk rosszul, hiszen több tízezer betöltetlen állás van Magyarországon.

– mondta a kormányfő, aki szerint biztosan elérhető az év végi egyszámjegyű infláció. Augusztusban ezen a területen újabb komoly lépés jöhet. A harmadik terület a növekedésért folytatott küzdelem. A miniszterelnök szerint a fejekben a növekedést össze kell kötni a béremeléssel.

Ha nincs növekedés, akkor nem lehet béreket emelni, pedig a béremelés az infláció egy másik ellenszere. Ezért fontos, hogy a magyar gazdaság minél hamarabb vissza tudjon térni a háború okozta sokkból a növekedési pályára, amihez az elmúlt években hozzászoktunk.

Ukrán katonák egy BM-21 Grad rakéta-sorozatvető mellett a kelet-ukrajnai Donyecki területen, a bahmuti fronton 2023. május 19-én Forrás: MTI/EPA/Oleh Petraszjuk

Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy a második negyedéves szám nem jó, de ez a negyedév már mögöttünk van és a harmadik negyedév már sokkal jobban alakul, és amikor kijön az erre vonatkozó adat, akkor látni fogjuk, hogy ezt a számok is alátámasztják. Fontos visszatérni arra a növekedési pályára, amelyről a háború letérített minket, mondta el, és hozzátette: dolgozunk, és biztos vagyok benne, hogy sikerrel járunk!

Harcolni kell, hogy nőjenek a bérek

Orbán Viktor elmondta, az első negyedév nehéz volt mindenkinek, de mint mondta

A miniszterelnök úgy fogalmazott:

Orbán Viktor elmondta, hogy olyan árnövekedések történtek a boltokban, amelyekkel az emelkedő bérek sem tudták felvenni a versenyt.

– folytatta. A miniszterelnök kiemelte: az év végén várható egyszámjegyű infláció még mindig magas, „nem lehet hátradőlni". Mint mondta:

a legalacsonyabb infláció, amit el kell érnünk 2024-ben, az a 6 százalékos infláció, de ő hisz benne hogy az 5 százalék is sikerülhet.

Hozzátette: ez egy elviselhető infláció, hogy ha a gazdaság működéséhez szükséges hitelek kamatai is csökkentek.

Budapest mindenkié!

Az atlétikai világbajnokság azért fontos Magyarországnak, mert minden forintért le kell hajolni, de itt nagyobb dologról van szó.

NAGY TERVÜNK VOLT MÉG 2010-BEN, AMIKOR EGY LERONGYOLÓDOTT ORSZÁGOT VETTÜNK ÁT. SOK FELADATUNK VOLT, MÍG ELJUTOTTUNK IDÁIG! BUDAPEST MINDENKIÉ!

– véli Orbán Viktor. Szerinte fontos, hogy minél többen jöjjenek el hozzánk, de ezt csak úgy lehet elérni, hogy minél több világesemény legyen itthon, legyenek szállodák, ahol meg tudnak szállni a vendégek.

FINA vizes világbajnokság Budapesten, 2022 júliusában Fotó: Csudai Sándor - Origo

FONTOS TEHÁT, HOGY VILÁGESEMÉNYEK HÁZIGAZDÁI TUDJUNK LENNI.

A Hungexpo, majd az egyéb intézmények felújítása, a Vigadó, a Várkert Bazár is egyre fontosabbak lettek, otthont adtak különböző eseményeknek. A sportesemények irányítják a világ figyelmét, így a különböző ilyen rendezvények, mint a vizes világbajnokság is, mind ide hozzák az embereket.

– mondta el Orbán Viktor, aki azt is mondta, hogy egy ilyen világesemény során rengeteg üzleti és politikai tárgyalásra is sor kerül. Ismertette:

A KATARI EMÍR, A SZERB ELNÖK ÉS A TÖRÖK ELNÖK IS ELJÖN A VB-RE, DE EGYÉB BARÁTAINK IS JÖNNEK. SOK ÜZLETEMBER ÉRKEZIK, AKIKKEL FONTOS TÁRGYALÁSOKAT FOGNAK FOLYTATNI.

Budapesten lenyűgöző tűzijáték lesz Forrás: Shutterstock/ZGPhotography

Isten éltesse Magyarországot!

Ha több mint ezeréves távlatból nézzük, nem tűnik bonyolultnak a magyar történelem, de ez korántsem sincs így. 1100 év óta szigetszerűen élünk, és amit elfoglaltunk, azt tartjuk, de a lényegen ez nem változtat. Orbán Viktor szerint

Államszervezési döntései és lépései azért fontosak, mert ezen nyugszik a mai magyar állam. A közigazgatás, a Szent korona hagyománya az első nagy keresztény királyunk érdeme.

– szögezte le a kormányfő. Hozzátette:

HA MAGYAR VAGY, HIVATÁSSAL SZÜLETTÉL! FONTOS, HOGY A MAGYAR KULTÚRA NE TŰNJÖN EL, MERT EZT CSAK MI TUDJUK FENNTARTANI!

Egy Leopard 2A4-es harckocsi felújítás utáni tesztelését végzik a Rheinmetall észak-németországi telephelyén, Unterluessben. Most már hazánkban is lesz egy üzemük Forrás: AFP/Axel Heimken

Zalaegerszegen ma lesz a Rheinmetall üzemének átadása

– mondta el Orbán Viktor.

MOST A KATONÁK KIKÉPZÉSE, A KATONAISKOLÁK ÉS A FIZETÉSEK VANNAK A FÓKUSZBAN, DE EZEKET MEG KELL TÁMOGATNI A HADITECHNIKÁVAL, EZÉRT IS FONTOS EZ AZ ÚJ BERUHÁZÁS.

– tette hozzá.

Nemcsak az a kérdés, mennyi fegyvered van, hanem mennyi fegyvert tudsz gyártani! A békéhez pedig erő kell!