Még napokig tombol az elviselhetetlen trópusi hőség az országban

hőség, meleg, forróság, kánikula, fülledt, időjárás, Budapest, dunapart, római part, 2023. 07. 12.
Vágólapra másolva!
A héten megérkezett Magyarországra az idei nyár eddigi legmelegebb időszaka: az egész országban tartósan 32-37 fok van, sőt máshol még ennél is nagyobb a hőség. Péntektől országszerte a legmagasabb fokozatú hőségriasztás van érvényben.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a hőségriasztást augusztus 25-étől meghosszabbította és megemelte annak besorolását.

Így péntektől hétfőig országszerte

a legmagasabb fokú hőségriasztás van érvényben.

Már szombat reggel 10 órakor sok helyen 30 fokot is mértek. A legmagasabb, piros fokozatú figyelmeztetést adta ki az Országos Meteorológiai Szolgálat öt vármegyére, ahol a napi középhőmérséklet 29 Celsius-fok felett alakulhat szombaton.

A meteorológiai szolgálat a veszélyjelzésében Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyére a legmagasabb, piros fokozatú figyelmeztetést adta ki magas középhőmérséklet miatt vasárnapra.

Palatinus Strandfürdő, Margit-sziget Fotó: Csudai Sándor - Origo

Megdőlt egy melegrekord csütörtökön

Azonban az éjszakai órák sem hoznak felüdülést, 19-20 foknál szinte sehol nem megy lejjebb a hőmérséklet.

- közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján pénteken.

Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy akár meghaladja a 27 Celsius-fokot.

Mától a legmagasabb fokú hőségriasztás van érvényben Fotó: Csudai Sándor - Origo

Győr-Moson-Sopron és Vas vármegye kivételével szombaton az ország többi részén másodfokú (narancs) figyelmeztetés van érvényben.

Erre kell figyelni a hőség idején

A tartós hőség megterheli az egészséges szervezetet is, de különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők.

Az átlagosnál melegebb időjárás bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt.

A legfontosabb, hogy kerülni kell a tűző napon való tartózkodást 11 és 15 óra között, mivel ilyenkor fokozódik a napszúrás veszélye.

Kánikulában a szokásosnál nagyobb mennyiségű vízre van szüksége a szervezetnek, ezért a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt kéri a lakosságtól,

hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot, főként vizet és fontos a só pótlása is. A déli órákban pedig senki se tartózkodjon a tűző napon.

Annak, aki testmozgást végez a melegben, vagy a szabadban dolgozik, többet kell innia, akár napi 3 litert is.

A káros UV-B sugárzás ellen védeni kell a bőrt napvédő krémmel. Emellett megfelelő, világos színű, természetes alapanyagú ruházattal, széles karimájú vagy ellenzős sapkát, kalapot érdemes viselni, mert ez védi a szemet.

Kánikula a Palatinus strandon 2022. június 30-án Fotó: Szabó Gábor - Origo

Akik a szabadságukat vízparton töltik, kerüljék a déli órákban a napozást, hűtsék le magukat mielőtt a vízbe mennének, illetve felhevült testtel semmiképpen ne ugorjanak a vízbe

- tanácsolja a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ.

A közlekedés során a hőség csökkentheti a koncentrációs képességet, autóval többórás útra indulóknak kiemelten fontos, hogy legyen náluk megfelelő mennyiségű víz.

Néhány percre sem szabad a gyerekeket, házi kedvenceket a parkoló autóban hagyni! Ha bárki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot.

Hat hónaposnál (egyévesnél) fiatalabb csecsemőt semmilyen mértékben nem szabad közvetlen napsugárzásnak kitenni.

Legmagasabb fokozatú hőségriadó lépett érvénybe Forrás: MTI/Honéczy Barnabás

A napok óta tartó kánikula és csapadékmentés időjárás miatt jelenleg hét vármegyében van érvényben a tűzgyújtási tilalom. Így tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében.

A korlátozás ideje alatt a kijelölt, kiépített tűzrakóhelyeken sem szabad tüzet rakni.

Életbe lépett a vörös riasztás

A következő napokban várható hőség miatt péntek reggel életbe lépett a "vörös kód", ami kötelezővé teszi valamennyi szociális intézmény számára a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadását.

Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján elmondta:

A különleges időjárási viszonyok miatt

péntek reggel 8 órától hétfő este 8 óráig van érvényben a "vörös kód".

Fülöp Attila azt kérte, mindenki vigyázzon magára, és ha az utcán bajba került hajléktalan embert lát, jelezze azt a regionális diszpécserszolgálaton keresztül.

Vizet osztanak a pályaudvarokon és az autóbusz-állomásokon

A harmadfokú hőségriasztás ideje alatt

augusztus 25-től naponta 10 és 17 óra között a budapesti főpályaudvarokon és a nagyobb vidéki vasútállomásokon a MÁV-START ásványvizet biztosít az utasoknak.

Vizet osztanak a pályaudvarokon és az autóbusz-állomásokon Fotó: Major Kata - Origo

A Volánbusz munkanapokon 12 és 14 óra között a Népliget autóbusz-állomáson és a megyeszékhelyek nagyobb buszállomásain oszt ásványvizet - írja a MÁV-csoport.