Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Egyre nagyobb bajban Cseh "Katka" - itt tart most a botrányos korrupciós ügy

CSEH Katalin arckép, portré EP-képviselő KÉPKIVÁGÁS Közéleti személyiség foglalkozása politikus politikusnő SZEMÉLY
Strasbourg, 2019. július 16. Cseh Katalin, a Momentum képviselője az Európai Parlament strasbourgi épületében 2019. július 16-án. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A napokban megint újabb gyanúsítottat hallgattak ki a hatóságok a Cseh Katalin körüli uniós pénzeket érintő csalási ügyben. A 4,8 milliárd forint értékű bűncselekményben egyre több szálon fut a nyomozás, és egyre közelebb jut a momentumos EP-képviselőhöz. Összefoglaltuk, hol tart most az ügy. 
Vágólapra másolva!

Újabb fordulat következett be Cseh Katalinék 4,8 milliárdos korrupciós botrányában. A szövevényes nyomozásban egyre több a gyanút alátámasztó bizonyíték és tény látott napvilágot. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal újabb személyt hallgatott ki gyanúsítottként. A Fővárosi Főügyészség közölte, hogy a férfi a megalapozott gyanú szerint az ügy egyik gyanúsítottjának volt bűnsegéde.

A nyomozás folyamán korábban a NAV már kihallgatott egy gyanúsítottat, aki a cégháló egyik vállalkozásának a tisztségviselője volt. A nyomozó hatóság már milliárdos vagyont is lefoglalt.

Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az ügy különös érdekessége abban rejlik, hogy Cseh Katalin annak a Momentumnak az EP-képviselője, amely hosszú évek óta hazugságokkal azért küzd, hogy Magyarország ne kapja meg a jogosan járó forrásokat.

Mi van a háttérben?

Cseh Tibor, "Katka" édesapja 2010-ben alapított egy céget. Abban a periódusban amikor lehívták a legtöbb pályázati pénzt, a cégnyilvántartás szerint az EP-képviselő volt a vállalkozás ügyvezetője. A Pannónia Nyomda Kft. kezdetben 68 millió forintot nyert egy pályázaton. A megjelölt cél egy holografikus technológia kifejlesztése lett volna. A kusza cégháló egyik tagja, a Holotech Hungary Kft. svájci tulajdonosa, a HoloTech Switzerland AG azonban már 2013-ban kifejlesztett hologramos technológiát. Tíz uniós pályázaton teljes egészben vagy részben ugyanazzal a technológiai fejlesztéssel vettek részt.

SZÁMOS ESETBEN AZONOS VOLT A CÉGEK SZÉKHELYE, FIÓKTELEPE, ÜGYVEZETŐJE, DE NEM EGYSZER EGYEZÉS MUTATKOZOTT A BESZÁLLÍTÓ SZEMÉLYÉBEN ÉS A PROJEKT MEGVALÓSÍTÁSÁNAK HELYSZÍNÉBEN IS.

A telephely választása sem véletlen, ugyanis Vác és Szirák félreeső települések, és az EU-s pályázati pénzek elosztási mechanizmusa a vidéki és a gazdaságilag kisebb településeket helyezi előtérbe. Ezzel a budapesti székhelyű Pannónia Nyomda Kft. kijátszotta a rendszert, és a cégháló így 4,8 milliárd forinttal károsította meg az Európai Uniót. Ezelőtt a Pannónia Nyomda Kft. kizárólag egy Budapest XIII. kerületi, Frangepán utcai címre bejegyzett székhellyel rendelkezett.

Különös adalék az is, hogy a Pannónia Nyomda Kft. ellen 17 alkalommal indult végrehajtási eljárás adóhátralék miatt. Cseh Katalin ügyvezetése alatt egy cseh cég felhasználásával körbeszámláztak a céghálóban és fiktív bizonylatokat is állítottak elő. A felmerülő csehországi szál miatt a Prágai Kerületi Ügyészségtől a magyar hatóságok jogsegélyt kértek és kaptak, ami tovább erősíti a gyanút. A szálak Litvániáig is elvezetnek, akik szintén jogsegélyt szolgáltattak az illetékes magyar hatóságoknak.
A fenti tények tükrében tehát elmondható, hogy Cseh és társai egy aktív és bonyolult, határokon átnyúló bűnszervezetet alapítottak és alkottak.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

Számos feljelentés és nyomozás indult az ügyben

Az ügynek nagy visszhangja lett, főleg úgy, hogy Cseh Katalin Magyarország-ellenes retorikája darabokra hullott szét. Kezdetben Budai Gyula, a Fidesz országgyűlési képviselője tett feljelentést az ügyben a rendőrségen és az illetékes magyar hatóságoknál. Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője az Európai Csalás Elleni Hivatalnál (OLAF) jelentette a botrányos ügyet.

A hatóság ezután arról tájékoztatta a politikust, hogy a korrupciógyanús üggyel kapcsolatosan megkezdte a Cseh Katalin-ügy vizsgálatának előkészítését, továbbá tájékoztattak arról is, hogy további adatokat és információkat gyűjtenek.

A nyomozó hatóságok pedig már több házkutatást tartottak a cég telephelyén és több gyanúsítottnál is.

Az is kiderült, hogy a hatóságok milliárdos vagyont is lefoglaltak. A Közbeszerzési Hatóság is a feljelentések után elkezdte a nyomozást és vizsgálat alá vetette az uniós pénzeket csapoló csápokat.

Megállapították, hogy a cégek úgy hangolták össze magatartásukat, hogy azzal megszegték a közbeszerzés szabályait, és bűncselekményt követettek el.

A Gazdasági Versenyhivatal is feljelentést tett a NAV Bűnügyi Főigazgatóságánál költségvetési csalás gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen, továbbá versenyfelügyeleti eljárást indított a hatóság az ügyben.

- közölte az Origóval a Gazdasági Versenyhivatal.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről