„Az ötletek, szabadalmak és az üzletek teszik a magyar gazdaságot ellenállóvá”

Xtreme System xtreme wet-on-wet filler U7650 VOC Xtreme Filler U7600 Standocryl VOC-Xtreme Clear K9580 Standoblue painting new parts patented Axalta technology Innovation efficient paint process fast process Energy saving brilliant gloss outstanding hold-
Vágólapra másolva!
Az IPAR NAPJAI és az AUTOMOTIVE HUNGARY kiállítások megnyitóján a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára, Dr. Hankó Balázs arról beszélt, hogy össze kell kapcsolni az innováció gazdasági, egyetemi és kutatóintézeti szereplőit.
Vágólapra másolva!

Az ötletek, szabadalmak és az üzletek teszik a magyar gazdaságot ellenállóvá. Kiemelte: az évtized végére 9 ezer főre kívánják növelni az egymillió lakosra jutó kutató-fejlesztők számát az országban a jelenlegi 6 ezerről, 2010-ben 3 ezer volt ez a szám. Jelenleg a GDP 1,6 százalékát, 900 milliárd forintot költ az ország innovációra, ebben is további erősítést terveznek” – erről Dr. Hankó Balázs a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára beszélt az IPAR NAPJAI és az AUTOMOTIVE HUNGARY kiállítások megnyitóján a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban. Ahogyan az a polimerek.hu oldalon olvasható, Magyarország jelenleg a nemzetközi innovációs rangsorban a 34. helyen található, az unióban pedig a 21. A cél pedig at, hogy 2030-ra világszinten a legjobb 25 közé, Európában pedig a legjobb 10 közé kerüljön az ország.

Dr. Hankó Balázs rámutatt, megújították a magyar felsőoktatási rendszert, versenyképesebb lett a struktúra, növekszik az autonómia, az intézmények távolabb kerültek az államtól. Azzal folytatta, hogy a hallgatók háromnegyede mára modellt váltott vagy egyházi fenntartású intézménybe jár, továbbá 11 magyar egyetem került a világ legjobb 5 százalékába. Mint elmondta, szükség van az innovatív vállalkozások számának megduplázására, a szabályozás és az innovátorokra háruló terhek csökkentésére. Fontosnak nevezte továbbá, hogy a kiemelt területeken – digitalizáció, zöld átállás és egészségügy – az állam erősítse a tudományos tevékenységet.

Forrás: Axalta/Centigrade

Techtogether jubileum

Amint azt a polimerek.hu írja, az Techtogether neve mára összefonódott a HUNGEXPO AUTOMOTIVE HUNGARY szakkiállításával, hiszen hagyományosan ezen a rendezvényen kap helyet a mérnökhallgatók versenye. A Techtogether Automotive Hungary idén a tizedik volt az autopro.hu által szervezett verseny történelmében, tizedik éve szolgálja a mérnökhallgatók fejlődését, tudásának csiszolását és elhelyezkedését a rendezvény.

Az évek során összesen 50 cég és szervezet vett részt a Techtogether Automotive Hungary-n, a szakmai támogatók között mára állandó partnerekké váltak a Gépipari Tudományos Egyesület és a Magyar Gépjárműipari Egyesület (MAGE), de rajtuk kívül számos további vállalat is segítette a versenyt támogatóként, feladatadóként vagy a díjazásban való részvétellel.

A versenyek főszereplői pedig a csapatok és az őket delegáló felsőoktatási intézmények. Tíz év alatt 11 egyetemről érkeztek versenyzők a Techtogether Automotive Hungary megmérettetéseire. Közülük három olyan intézmény van, melyek minden évben neveztek csapatot a versenyre: a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a győri Széchenyi István Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem.