175 éves a Magyar Honvédség, elképesztő haditechnikát mutattak be

München, 2020. július 3. A Magyar Honvédség újbeszerzésű Leopard 2A4HU harckocsija (b) a német Krauss-Maffei Wegmann (KMW) GmbH & Co. KG. müncheni gyárában tartott bemutatón 2020. július 3-án. Ebből a típusból összesen 12 darab érkezik hamarosan, majd további 44 darab Leopard 2A7+HU (b2) harckocsit pedig 2023-tól szállítanak hazánkba. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Elképesztő haditechnikát mutattak be a Múzeumok Éjszakáján.
Vágólapra másolva!

A Bálna Honvédelmi Központba költözött Hadtörténeti Intézet és Múzeum különleges bemutatókkal és számos programmal várta az érdeklődőket a 21. Múzeumok Éjszakáján - írja a Ripost.

A délután a Magyar Honvédség Központi Zenekarának előadásával indult, melyet a Faragó Fanny, a Magyar Honvédség toborzókampányának egyik arca, tartalékos hadnagy által felkonferált Czermann János, a Honvédelmi Minisztérium stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára nyitott meg, méghozzá egy látványos és meglehetősen hangos ágyúlövéssel.

Ezután a gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztály bemutatója, a Magyar Honvédség 32. Testőrezredének különleges díszelgő bemutatója, az MH 25. területvédelmi Zászlóaljának közelharci bemutatója következtek.

A muzeális technikai hadieszközök iránt érdeklődők a Bálna -1 szintjén láthattak különleges járműveket.

A földszinten a 175 éves Magyar Honvédség kiállítás, valamint sokféle szimulátor voltak megtalálhatók.

A bátrabbak ki is próbálhatták ezeket, hogy megtudják, milyen lenne, ha például éles helyzetben kellene lőniük vagy repülőgépet vezetniük.

A Bálna első emeletén a különféle alakulatok ruházatát, felszerelését és feladatkörét ismerhették meg a kiállításra érkezők. A katonák arról is szívesen meséltek, hogy egy-egy alakulat esetében milyen kompetenciáknak kell megfelelniük, hogy megfelelően elláthassák a feladatkörüket.

Ezen a szinten kapott helyet a középkori eszközök bemutatója is, melyeket nemcsak a felnőttek, de a gyermekek is szívesen kipróbáltak.

Az este közeledtével a Hadik című történelmi filmet is meg lehetett nézni a szabadtéren.

A Magyar Honvédség múltra épülő jelenével és jövőjével, a honvédségnél rendszeresített, XXI. századi, high-tech eszközökkel és a katonai mindennapok ismereteivel továbbra is a Bálnában találkozhat.