Terrortámadások, migránsrohamok és káosz - ezt az időszakot hozná vissza Brüsszel

Vágólapra másolva!
Migránsokkal zsúfolt pályaudvarok, vasútállomások, összecsapások a magyar−szerb határon, terrortámadások Európa-szerte − noha ezek az események már közel egy évtizede történtek, mindannyiunkban élénken élnek a 2015-ös migrációs válság és az Európai Unió arra adott elhibázott válaszának következményei. Nyolc évvel később mintha mi sem változott volna: az új migrációs paktum kötelező migránskvótát ír elő, azokat a tagállamokat, amelyek nem akarják befogadni a menedékkérőket, súlyos büntetéssel sújtják. Ennek kapcsán a Magyar Nemzet felidézte a 2015-ös migrációs válság legemlékezetesebb és egyben legtragikusabb pillanatait.
Vágólapra másolva!

− fogalmazott ezzel kapcsolatban Orbán Viktor kormányfő. Ennek veszélye pedig reális, hiszen az elmúlt időszakban óriási migrációs nyomás helyeződik Európára, melynek szintje már-már a 2015-ös helyzettel vetekszik.

Az Európai Unió mit sem tanulva elhibázott migrációs politikájából, ugyanazokat az elhibázott intézkedéseket szorgalmazza, mint eddig − erről tanúskodik a csütörtökön megszavazott új migrációs paktum.

A menedékkérelmek alakulása 2010 és 2022 között Forrás: Magyar Nemzet

A Magyar Nemzet ennek kapcsán összegyűjtötte a 2015-ös migrációs válság legemlékezetesebb és egyben legtragikusabb eseményeit.

Migránsokkal tömött pályaudvar

2015 augusztusában több ezer migráns lepte el Budapest forgalmasabb csomópontjait, azon belül is a Keleti pályaudvart.

Forrás: Kurucz Árpád

A Baross téri aluljáróban sátrakat vertek fel, a tömegtől szinte lépni sem lehetett, teljességgel megbénították a budapestiek mindennapi életét.

Forrás: Kurucz Árpád

A kaotikus állapotnak végül a 2015 szeptemberében a magyar−szerb határon felhúzott határkerítés vetett véget.

Forrás: AFP/Nur Photo/Artur Widak

Összecsapások a magyar−szerb határon

A feszültség ugyanakkor nem csillapodott a magyar−szerb határon, a Röszke-Horgos átkelőhelynél.

Forrás: Kurucz Árpád

2015 szeptemberének közepén a Magyarországra bejutni akaró migránsok rátámadtak a határt biztosító rendőrökre, kődarabokkal, botokkal, betondarabokkal és a segélyszervezetek által odavitt vizespalackokkal dobálták őket.

Forrás: Kurucz Árpád

A rendőrség könnygázt, valamint vízágyút használt, míg a támadók autógumikat gyújtottak fel, és a közeli melléképületek tetejéről dobálták őket.

Terrortámadások Európa-szerte

A 2015-ös párizsi terrortámadások az elmúlt évek legtragikusabb merényleteiként vonultak be a történelem könyvekbe. 2015. november 13-án este három különálló robbantást, valamint hat lövöldözést követtek el a francia főváros különböző pontjain, melyek legalább 130 emberéletet követeltek.

Sebesült férfi a kimenekített emberek között a párizsi Bataclan koncertterem közelében, miután az épületben mintegy száz embert túszul ejtettek 2015. november 13-án. Forrás: MTI/EPA/Yoan Valat

Az elkövetők nagy része bevándorló hátterű francia vagy belga állampolgár volt, azonban akadtak olyanok is, akik a 2015-ös migrációs válság közepette érkeztek Európába.

Egy áldozat holttestét viszik el a párizsi Bataclan koncertterem közelében, miután az épületben mintegy száz embert túszul ejtettek 2015. november 13-án. Forrás: MTI/EPA/Marius Becker

A támadást az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára.

Hasonlóan megrázó terrortámadás történt 2016-ban Berlinben. December 19-én Anis Amri tunéziai bevándorló egy elrabolt kamionnal nagy sebességgel behajtott a német főváros egyik karácsonyi vásárának helyszínére, a vásárosok, az árusok és a vásárlók közé.

Forrás: AFP/Michael Kappeler

A merényletben tizenketten meghaltak, több tucat ember pedig megsérült.

Forrás: AFP/Anadolu Agency

A mindennapok részévé vált a migránsbűnözés

A tragikus események mellett Európában − főként a nyugati és északi országokban − a mindennapok részévé vált a migránsbűnözés, a bevándorlók rettegésben tartják az európai embereket.

Ahogy arra a Magyar Nemzet is felhívja a figyelmet, a legutóbbi felkavaró eset csütörtökön történt − éppen az új migrációs paktum megszavazásának napján − Franciaországban, amikor egy szíriai származású, bevándorló hátterű férfi fényes nappal megkéselt hat embert, köztük négy gyermeket, többeknek életveszélyes sérüléseket okozva.