Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Az év végére egy számjegyű lehet az infláció a KSH új elnöke szerint

élelmiszer pazarlás
(dpa) - A shopping cart with groceries and household supplies stands in a supermarket in Duesseldorf, Germany, 14 January 2003. Despite the expected 'Teuro' effect ('teuer' means 'expensive'), prices only increased by 1.3 percent in Germany. According to the Federal Statistical Office, inflation rates in the first year of the Euro were lower than in 2000 and 2001. Prices for food and clothes have stayed low whereas tobacco and going out for meals have become more expensive. Germany is among the countries with the lowest inflation rates in the Euro zone.
Vágólapra másolva!
A magasabb termékenységi arányszámok miatt több mint 160 ezer plusz gyermek született Magyarországon az elmúlt években - mondta Kincses Áron, a KSH új elnöke, aki szerint az év végére egy számjegyű lehet az infláció. 
Vágólapra másolva!

Trendeket viszont látunk, rendelkezésünkre állnak hosszú idősoros adatok. Ezekből látszik, hogy az infláció 25,7 százalékos értéke már 2023. januárban elérte a csúcsot, az emelkedés megtört, az infláció értéke hónapról hónapra csökkent az előző év azonos hónapjához viszonyítva - mondta Kincses Áron a Magyar Nemzetnek. A KSH új elnöke szerint a májusi 21,5 százalékos érték már az elemzői várakozástól is alacsonyabb volt, a következő hónapokban a csökkenés dinamikája pedig tovább gyorsulhat. Az előző, áprilisi hónaphoz viszonyítva havi alapon pedig 0,4 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak, erre utoljára 2020 novemberében, vagyis két és fél éve volt példa.

A KSH új elnöke az infláció további lassulását várja Forrás: DPA/AFP/Gero Breloer

160 ezer plusz gyermek

Kincses Áron arról is beszélt, hogy a teljes termékenységi arányszám 2011-ben 1,23 volt, ez 2021-re 1,59 -re emelkedett, és a koronavírus-járványt követően is 1,5 felett maradt.

A statisztika szépen kirajzolja a népesedési programcsomagokat, valamint a környezeti folyamatokat, ezek mind-mind hatással vannak a termékenységre - tette hozzá.

A KSH új vezetője elmondta, hogy meg kell felelniük a kor elvárásainak, ha úgy tetszik, haladniuk kell a korral.

A digitalizáció forradalmasította az adatpiacot, melyen egyre több szereplő jelenik meg. A statisztikai hivatalok kicsit adatmamutok a XXI. században. Ha ezt nem ismerjük fel és nem lépünk, lemaradhatunk a versenyben, vagy egyszerűen kihalunk - vélekedett az elnök.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről