Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Szijjártó Péter: Magyarország és Kína számíthat egymásra a béketábor hangjának erősítésében

szijjártó pééter
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a beruházás bejelentésén
Vágólapra másolva!
Magyarország és Kína számíthat egymásra a béketábor hangjának erősítésében, a két ország szorosan együttműködik annak érdekében, hogy mielőbb tűzszünet jöjjön létre Ukrajnában, és béketárgyalások induljanak meg - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Pekingben.
Vágólapra másolva!

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a kínai kollégájával, Csin Kanggal folytatott egyeztetését követően a két ország közötti stratégiai partnerségről beszélt, amelynek jelentőségét szavai szerint az utóbbi években a koronavírus-járvány elleni küzdelem, a gazdasági válság és a háborús helyzet is megerősítette.

Hangsúlyozta, hogy Magyarországot különösen súlyos kihívások érik a szomszédságban zajló fegyveres konfliktus miatt, ezért hazánk a béke pártján áll, azt szeretné, hogy minél előbb véget érjenek a harcok.

- vélekedett.

- mondta.

Szijjártó Péter leszögezte:

A diplomáciai rendezést célzó kínai javaslatról szólva közölte, már az üdvözlendő, hogy egyáltalán létezik ez a kezdeményezés, mivel az ukrajnai helyzet kapcsán általában a háborúról beszél mindenki.

Mi azt szeretnénk, hogy ha egyre többen és egyre hangosabban beszélnénk a békéről

- fogalmazott.

A miniszter arról is beszámolt, hogy kínai hivatali partnerével megállapodtak abban, hogy számíthatnak egymásra a béketábor hangjának erősítésében.

- tudatta.

- jelentette ki.

Szijjártó Péter hétfőn többek között a kínai kereskedelmi miniszterrel, illetve több nagyvállalat vezetőjével is találkozott, ezután pedig Ningbóba utazik a Kína-Közép-Európa kereskedelmi kiállításra.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről