Orbán Viktor: Ha nem tudja teljesíteni eredeti küldetését, akkor mi végre az Európai Unió?

ORBÁN Viktor, Felavatták a veszprémi ActiCity Tánc- és Mozgásművészeti Központot, Veszprém, 2023.05.12.
Veszprém, 2023. május 12. Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a veszprémi ActiCity Tánc- és Mozgásművészeti Központ megnyitóján 2023. május 12-én. A központ a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) program támogatásával 11,2 milliárd forintból épült. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Veszprém ismét elfoglalta helyét Magyarország képzeletbeli dobogóján - mondta Orbán Viktor kormányfő az ActiCity megnyitóján. A kormányfő szerint minden magyar büszke lehet arra, amit látunk, és itt minden magyar hite megerősödhet abban, hogy magyarként élni jó, ha ebbe a városba jön.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor kormányfő a beszéde elején közölte, hogy Veszprém Európa kulturális fővárosa 2023-ban. Veszprémről beszélni könnyű, míg Európáról körültekintést igényel - tette hozzá. Veszprémről elmondta, hogy jelentős fejlesztések történtek, már csak a Final Four-győzelem hiányzik, de a kormánynak nincs arra hatásköre. Veszprém ismét elfoglalta helyét Magyarország képzeletbeli dobogóján - mondta a kormányfő. Történelmünk legősibb városa, pannon műveltség és öntudat.

A királynék városa

Székesfehérvár a királyok, míg Veszprém a királynék városa, de ez nem csak esztétikai különbséget jelent. Az igazi ütőerő a királynénál van - ismertette Orbán Viktor. Mindezek után a kormány teljes erővel támogatta, hogy Veszprém méltó módon legyen Európa kulturális fővárosa.

Orbán Viktor idézte Ferenc pápát, aki szerint a fiatalok ne üljenek otthon, és mindenkit arra biztatott, hogy jöjjön el ebbe a központba.

Tanulhatunk a veszprémiektől, akik elutasították az irigység csúnya szokását, és igazi közösséget hoztak létre a környező Balaton-parti településekkel, akik szintén részt vesznek a programban - mondta a miniszterelnök.

Így nagy dolgokra lehetünk képesek

Orbán Viktor felidézte, hogyha a brüsszeli bürokraták úrrá tudnának lenni a hungarofóbiájukon, akkor Brüsszel és a magyarok nagy dolgokra lennének képesek. Az európai államok együttműködése mindig nehéz és bonyolult dolog volt - tette hozzá.

A nemzetállamok felett mindig ott lebegett egy álom: egy birodalomban összefogni a hajdani római területeket. Rengetegen álmodtak európai egységről, és ez ma is így van - mondta a kormányfő.

Ha szerencsénk van, akkor megtaláljuk a kényes egyensúlyt a nemzeti szuverenitás és az egység között.

Ma intolerancia, gyengeség és szívtelenség van - mondta a kormányfő. Orbán Viktor szerint a béke és a jólét igénye hozta létre Európát, míg kötésig állunk egy háborúban, és a gazdasági kilátások egyre rosszabbak. Ha nem tudja teljesíteni eredeti küldetését, akkor mi végre az Európai Unió? Ha nem találjuk meg erre a választ, akkor az Európa Kulturális Főváros program napjai is meg vannak számlálva. Ma azonban ünnepelni jöttünk, és ne gyötörjük magunkat ilyen nehéz kérdésekkel. Éljen Európa kulturális fővárosa, éljen Veszprém, éljen az Európai Unió! - zárta a kormányfő.