A jövő évi költségvetés a védelem költségvetése lesz

GULYÁS Gergely; VARGA Mihály; SZENTKIRÁLYI Alexandra, kormányinfó, 2023. 05. 25., Miniszterelnöki Kabinetiroda épületa, Budapest, sajtótájékoztató
Budapest, 2023. május 25. Varga Mihály pénzügyminiszter (k), Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. május 25-én. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A kormány a 2024-es költségvetésben biztosítja a családok és nyugdíjasok védelmét, megmarad a családi adókedvezmény és a 13. havi nyugdíj is - hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtökön a Kormányinfón. A 2024-es költségvetés a védelem költségvetése lesz. Háborús időkben védelmi költségvetésre van szükség, amely megvédi az ország biztonságát, a családokat, a munkahelyeket és a rezsicsökkentést - hangzott el. A tárcavezető közölte: a kormány a mostani rendkívüli időkben is kiemelten kezeli a magyar családok, a gyermekvállalás és a gyermeknevelés támogatását, így a jövő évi költségvetésben továbbra is biztosítják Európa egyik legkedvezőbb jövedelemadóját, valamint a családi adórendszer adókedvezményei is megmaradnak. Brüsszel ismét megszorításokat akar, a rezsicsökkentés eltörlését akarja, a kormány azonban megvédi a rezsicsökkentést - hangzott el. Gulyás Gergely a magyar uniós elnökség elvételéről azt válaszolta az Origo kérdésére, hogy az Európai Parlament előtti határozattervezet jogi relevanciája annyi mintha az azeri parlament döntene erről. 
Vágólapra másolva!

Varga Mihály a csütörtöki Kormányinfón bemutatta a költségvetést, melyet a Pénzügyminisztérium a héten átadott a Költségvetési Tanács részére véleményezni.

- fogalmazott a miniszter. Hangsúlyozta: eddig elért eredményeinket nem hagyjuk veszni, ezért olyan költségvetésre van szüksége, ami megvédi a magyar embereket.

Varga Mihály kiemelte:

A miniszter szerint ennek megfelelően több forrás jut a védelmi kiadásokra, a családtámogatási rendszer átalakul, de megmaradnak az adókedvezmények, és a megőrzik a nyugdíjak értékét és a 13. havi nyugdíj folyósítását biztosító forrást is betervezték a jövő évi büdzsébe.

Varga Mihály Forrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Soós Lajos

Megerősítik a honvédelmi alapot

Az ország fizikai biztonsága mindennél fontosabb. Ezt szolgálja a honvédelmi alap megerősítése – mondta. A következő évben úgy terveznek, hogy 1300 milliárd forint lesz ez a kiadás, amely már meghaladja a bruttó hazai össztermék (GDP) 2 százalékát.

Az elhibázott brüsszeli szankciós politika következményeként egész Európában megemelkedtek az energiaárak. A 2023 óta fenntartott rezsivédelmi intézkedéseknek köszönhetően a magyar családok fizetik a legolcsóbb energiaárakat az unión belül.

mondta a tárcavezető. Ennek fenntartása az extraprofitadóból és más bevételi forrásokból származik. A miniszter elmondta: továbbra is elvárják, hogy azok a cégek, amelyek a háború következtében extraprofitra tesznek szert, hozzájáruljanak a többletköltségekhez.

A 2024-es költségvetésben megkezdik ezen plusz terhek kivezetését.

Jelentős növekedéssel számol a kormányzat 2024-ben Forrás: AFP/Valeria Mongelli

Ekkora lehet a gazdasági növekedés

A gazdaság növekedése a tavalyi évben 4,6 százalék volt. A kormány célja hogy ez továbbra is folytatódjon. Ezt a háború és a szankciók befolyásolják. Idén ez a szám 1,5 százalék, de 2024-re ez javulhat, nagyjából 4 százalékra becsülik.

A pénzügyminiszter kifejtette:

Az államadósság 66,7 százalékra fog csökkenni jövő év végére a Pénzügyminisztérium tervei szerint. A 2024-es költségvetés 255 milliárdos központi tartalékkal is rendelkezik – mondta a miniszter. A családtámogatási rendszernél jelentős előrelépést tervez a kormány – vetítette előre a miniszter, azt is leszögezve, hogy marad az inflációkövető nyugdíjemelés is.

Célunk, hogy Magyarország védelmet nyújtson a családoknak, a nyugdíjasoknak, megvédjük a munkahelyeket és a rezsivédelmet.

A kormány küldi a számlákat Brüsszelbe

A bizottsággal a költségvetés, és a helyreállítási alap ügyében is tárgyalunk – ezt már Gulyás Gergely mondta el. Mint a Miniszterelnökséget vezető miniszter kifejtette, a helyreállítási alapot az Európai Unió tanácsa tavaly decemberben elfogadta. A költségvetésnél pedig az egyetlen felfüggesztő feltétel, amely a költségvetésből Magyarországnak járó pénzek megindításának feltétele volt teljesült.

- mondta.

A miniszter szerint külön kell választani a kondicionalitási eljárást, amely három uniós program egy részének a felfüggesztését jelenti, valamint a helyreállítási alap kérdését. A költségvetési biztos nyilatkozata a kondicionalitási eljárásra vonatkozott. Ezt Magyarország szeretné mielőbb lezárni, de mindig újabb és újabb feltételeket kap. Mintha a cél több esetben az lett volna, hogy az eljárás ne záruljon le. A nekünk járó források megszerzését nem érinti, csak azt, hogy teljes egészében le tudjuk hívni, azt korlátozza – mondta.

Gulyás: Olyan mintha az azeri parlament döntene erről

Egyelőre egy határozattervezet van az Európai Parlament előtt a soros magyar elnökség elvételéről, de ennek a jogi relevanciája annyi mintha az azeri parlament döntene erről, de nem áll szándékomban megsérteni az azeri parlamentet ezzel a hasonlattal - mondta az Origo kérdésére Gulyás Gergely.

Gulyás Gergely: Semmi jogi relevanciája nincs az EP esetleges döntésének az uniós elnökség elvételéről Fotó: Major Kata - Origo

Nem tervezzük az euró bevezetését, nincs euróbevezetési céldátum, a legfontosabb a jólét intézkedásek fenntartása. Ha az utóbbiak tekintetében az euró bevezetése segít, akkor érdemes elgondolni erről - mondta az Origo kérdésére Varga Mihály.

Folyamatosan monitorozzák az árstopokkal kapcsolatos helyzetet

Erőltetett, mondvacsinált, alaptalan – így reagált lapunk kérdésére Gulyás Gergely a főpolgármester kijelentésére reagálva. Karácsony Gergely szerdán azt nyilatkozta, hogy Magyarország háborúban áll Oroszországgal és ezért nem lehet megoldani, hogy klíma legyen a 3-as metrón.

A pénzügyminiszter elmondta, az árstopokkal kapcsolatos helyzetet folyamatosan monitorozzák. – Az inflációt kell leszorítani ahhoz, hogy az árstopok kivezetéséről tárgyalhassunk.

- tájékoztatott újságírói kérdésre Varga Mihály. Hozzátette azt is: azzal számolnak, a nekünk járó uniós forrásokra számítanak.

Varga Mihály elmondta: oktatásra 3400 milliárd forintnyi összeget költenek, ebből csak a bérekre 1200 milliárdot költenek. – Ez 126 milliárddal több, mint ami az előző költségvetésben szerepelt. Amennyiben az uniós források megérkeznek, ez a mutató tovább fog növekedni – tájékoztatott.

Varga Mihály nem érti Karácsonyék döntését Fotó: Szabó Gábor - Origo

Varga Mihály: Értetlenül állok ez előtt

Fontos a hiánycsökkentés, ebben egyetértünk az Európai Bizottsággal, de hogy ennek eszközeibe bele akar szólni az unió, az helytelen – fogalmazott Gulyás Gergely.

A BKK 24 milliárd forintos hitelfelvételéről Varga Mihály úgy fogalmazott: értetlenül áll előtte, főleg úgy, hogy csak három hónapra szól. Varga Mihály nem érti, hogy mi fog változni ősztől a fővárosi költségvetésben.

A fővárosnak soha nem volt annyi adóbevétele mint most

- tette hozzá a miniszter.

Kiemelte: A magyar kormány legfontosabb célja, hogy elkerüljük a recessziót. – Mi abból indulunk ki, hogy a magyar gazdaság fundamentumai erősek. Ez okot ad arra az optimizmusra, hogy e tervezettekhez ragaszkodjunk – emelte ki a miniszter. Ahogy ígértük, 2024-től kivezetjük az extraprofitadót – erősítette meg újságírói kérdésre Varga Mihály.

Az egészségügyre is több pénzt költünk majd 2024-ben mint idén. Ennek mértékéről jövő kedden tud majd beszámolni a pénzügyminiszter.

Így alakulhatnak a nyugdíjak

Az év első két hónapban rendkívüli kiadások voltak, de a következő hónapokban a bevételek nőni fognak, így a hiánycél tartható lesz - mondta kérdésre Varga Mihály. Az egyensúly kérdésében is vitánk van az unióval, de már korábban hozott a kormány egyensúlyjavító lépéseket - tette hozzá.

Idén nem szükséges újabb lépéseket tenni az egyensúly érdekében, de az első félév végén elemzi a folyamatokat a kabinet - tette hozzá.

Az inflációs helyzet nagyon nehezen kezelhető, mert az eurózóna országaiban is nőtt a maginfláció az elmúlt hónapban. A kormány bízik benne, hogy az év második felében jelentősen csökkeni fog a drágulás - mondta kérdésre a pénzügyminiszter.

A kormány tartja magát a nyugdíjasokkal 2010-ben kötött megállapodáshoz Forrás: Shutterstock

A nyugdíjasokkal kötött szerződést a kormány tartani fogja, így a nyugdíjak értékét garantálja. Idén is ez lesz, és amennyiben szükséges lesz, akkor a nyugdíjak összegét hozzá fogják igazítani az inflációs számokhoz - mondta egy másik kérdésre.