Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Valami bűzlik a Fővárosnál - Megtalálták a BKV egy havi veszteségének fedezetét

tanártüntetés, 2022. 10. 23. Budapest, Karácsony Gergely
Vágólapra másolva!
A Tűzfalcsoport legújabb írásában feltárja, hogy a folyamatosan panaszkodó Karácsony Gergelyék számos helyen tudtak volna spórolni a fővárosi költségvetési tételekben. Miközben jutalmakra van bőven pénz, addig számos esetben kongatják a vészharanagot a "hiányzó" pénzek miatt. 
Vágólapra másolva!

Megtalálták a BKV egy havi veszteségének fedezetét

Karácsony Gergely április utolsó közgyűlésén arról beszélt, hogy jelen állapotában fenntarthatatlan a főváros működése, mert „ebben a ciklusban túl sok válsággal kellett szembenézni" és „vannak olyan helyzetek, amelyeket nem tudnak, és nem is akarnak kezelni" – derült ki az április 26-i tudósításokból. Budapest baloldali vezetése tehát fojtatja a siránkozást és a másokra mutogatást, miközben számos lehetőségük lenne, illetve lett volna az elmúlt években kisebb-nagyobb összegeket megtakarítani. A napokban a Tűzfalcsoport is beszámolt arról, hogy jutalmakra például a válság ellenére mindig akadt pénz.

Karácsony Gergely nem sok mindent tud felmutatni a megválasztása óta Fotó: Csudai Sándor - Origo

De spórolhattak volna a „közösségi költségvetés" nevű PR-akción is, amire 2020 óta 3 milliárd forintot szántak Karácsonyék.

Az évről évre meghirdetett pályázaton elvileg bárki megversenyeztetheti az ötletét: a beküldött javaslatokat az önkormányzat előszűri, majd a közösségi költségvetési tanács tovább szűkíti a kört, a döntőbe jutott elképzelésekre pedig az interneten lehet szavazni. A nyertes projekteket a fent említett 1-1 milliárd forintból kell megvalósítania a fővárosnak. Csakhogy...

...az akció honlapja, az otlet.budapest.hu oldal szerint eddig mindössze hattal készültek el. Ezek becsült bekerülési költsége összesen 186 millió forint. Bár a program állítólag népszerű, a győztes és megvalósult kezdeményezések alig több mint 6000 szavazatot kaptak együttesen. Persze, nem meglepő, ha nem mozgat meg tömegeket egy „legális graffitifal létrehozása" (330 szavazat), az „ingyenes sportolási lehetőség biztosítása" (710 szavazat) – ami ez esetben nem egy fitnesz bérletet, hanem előzetes regisztrációhoz kötött, önkéntesek által tartott tornaórákat jelent – vagy kb.25 ivókút telepítése 50 millió forintból (1078 szavazat).

Karácsonyék az említett weblap szerint 27 projekttel maradtak eddig adósak. Ezek közül is érdemes szemezgetni:

A közösségi „szereld magad" műhely 3111 szavazattal került fel a megvalósítandó projektek listájára; becsült bekerülési költsége 50 millió forint, s ha megnyílik, egy olyan hely lesz, „ahol a rendelkezésre álló szerszámokkal és szakértői segítséggel az ember maga megjavíthat elromlott tárgyakat." Arra, hogy „a legfontosabb hivatali levelek, tájékoztatók és formanyomtatványok legyenek átírva közérthetőre, hogy a lakosság könnyebben megértse azokat", 1721-en megszavaztak 15 millió forintot.

Aktív közlekedést jutalmazó app (2014 szavazat, 50 millió forint), vagyis egy olyan program, „ami követi a felhasználó mozgását és regisztrálja, ha kerékpárral vagy gyalog közlekedik", hogy aztán jól megdicsérje virtuálisan. Példamutató közvécék Budapesten (3614 szavazat, 50 millió forint): ez két nyilvános WC-t takar olyan extrákkal, mint az „elektronikus, okos fizetési lehetőség vagy ingyenesség; újszerű fenntartási konstrukció kidolgozása; egyéb kapcsolt szolgáltatások." Végül a kedvencünk, a köztéri piszoárok létesítése (2604 szavazat, 15 millió forint) holland mintára.

A nyertes, de egyelőre még meg nem valósított programok becsült költsége együttesen 1,78 milliárd forint.

A szavazatszámok alapján az olyan beruházások esetében sem mutatható ki társadalmi igény, mint a Budapest peremére tervezett rehabilitációs otthon (1874 szavazat). Másként fogalmazva: alig valakinek hiányozna, ha a közösségi költségvetési programot szanálják vagy el sem indítják.

A projektekre fordítandó 3 milliárd forintból ugyanakkor 1 havi lyukat lehetne betömni a BKV költségvetésében (a közszolgáltató tavalyi vesztesége nagyjából 35 milliárd forint volt)!

De mivel a baloldal vezetése alatt csődközeli állapotba jutott Budapest, és most minden fillér számít, az „apróról" sem érdemes megfeledkezni. Egy adatigénylésből kiderült, hogy a 2022. novemberi állapot szerint két „részvételiségi titkár" dolgozik főállásban, további egy fő pedig részmunkaidőben Karácsonyék akcióján.

Ember a talpán, aki a mellékelt illetménytáblából kiszámítja, mennyit fizetett ki nekik a Főpolgármesteri Hivatal, ám az bizonyos, hogy több milliós tételről van szó.

Ehhez járul a fentebb már említett közösségi költségvetési tanács munkáját segítő „külsős partner", két baloldalhoz közel álló szervezet díja. A feladatot kezdetben a DemNet Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány látta el 2,3 millió forintért, amiből egy hiba miatt 230 ezer forintot később vissza kellett utalniuk. 2022-ben pedig egy nagyobb összegért, 4,9 millió forintért a Közélet Iskolája Alapítvánnyal kötött vállalkozási szerződést a főváros. Ez további 7 millió forint, amit megspórolhattak volna.

Forrás: Tűzfalcsoport

Valami bűzlik a fővárosnál

Ivókutakat és nyilvános mosdókat létesítünk városszerte, gondoskodunk azok folyamatos és kiszámítható működéséről – olvasható Karácsony Gergely 2019-es választási programjában. A közvécék helyzete nyilvánvalóan nem tartozik Budapest legégetőbb problémái közé, kivéve, amikor a szükség úgy hozza, hogy kéne egy, de nincs. Alapvetően filléres történetről van szó, de épp ezért remekül szimbolizálja, milyen magasról tesz a baloldal főpolgármestere a gondjaira bízott Budapestre.

Forrás: Facebook

Karácsony Gergely még tavaly decemberben beállt a Blaha Lujza téri illemhely elé, és lőtt magáról egy szelfit. A WC azóta hol működik, hol nem, ráadásul egyetlen fülkéje van, szemben az eredetileg oda tervezett pavilonnal, amit a városvezetés a kampányígéretére fittyet hányva lehúzott a listáról.

Jól látható, hogy, nem sok mindent tud felmutatni a szivárványkoalíció.

Egy januári adatigénylésre adott válaszában Budapest főjegyzője azt írta:

A levélhez csatoltak egy táblázatot is, amely szerint az önkormányzat tulajdonában 9, azaz kilenc darab illemhely van, amelyből három nem működik, illetve működött az adatszolgáltatás időpontjában: a Carl Lutz parki műszaki okok miatt, a Gellérthegyi játszótéren álló és a Ferenciek tere aluljárójában lévő pedig azért, mert, „átalakítás szükséges az üzemeltetéséhez".

A Margitszigeten, a Keletinél és a Széll Kálmán téren már Karácsonyék előtt is volt közösségi WC, így kettő marad, a Blaha Lujza téri és a Püspökfürdő parki, azok sem önálló kezdeményezés eredményei, hanem egy-egy beruházáshoz kapcsolódóan létesültek.

A II. János Pál pápa téri nem szerepel az Excel-táblában – a Budapest Vásárcsarnokai, a Budapesti Közművek és a Fővárosi Csatornázási Művek illemhelyei között sem. Erre nehéz más magyarázatot találni, minthogy az valójában egy kerületi projekt volt. A főjegyző tehát erősen megszépíti a valóságot.

Érdemes megemlíteni azt is, mert ugyancsak sokat elárul a főváros működéséről, hogy a saját tulajdonában álló, Keleti pályaudvari nyilvános WC-ről nem tudták megmondani, mettől meddig van nyitva! De térjünk vissza a levélhez:

– olvasható benne.

Ez azt jelenti, hogy a II. János Pál pápa téren hamarosan két mosdó is lesz a város más frekventált pontjain pedig adott esetben továbbra is nulla. A piszoárok pedig a Duna-partra kerülnének, csak a férfiak folyó ügyeinek intézését könnyítik meg, és azt is csak nyáron. Mindkét projekt nagy segítség a városnak...

Végül még egy részlet Karácsony Gergely főjegyzőjének tájékoztatásából:

Vagyis a fővárosnak jutalmakra, a Föld körbeautózására és tanácsadókra van pénze, az emberek egyik alapvető szükségletének kielégítésére viszont nincs. Ha Karácsonyék nyernek a lottón, talán felújítják a már említett három nyilvános illemhelyet, amúgy meg „reménykednek", „elköteleződnek" míg el nem jön 2024 tavasza, és a következő önkormányzati választás, amikor ismét beleírhatják a programjuk, ami annyit ér, mint az a bizonyos papír.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről