A dollárbaloldal már rég belesodorta volna Magyarországot a háborúba

háborús galéria, pusztítás, orosz-ukrán háború, ukrán, orosz, Ukrajna, gyűjtés, február, március
KRAMATORSK, UKRAINE - FEBRUARY 28: A view of the damaged building after Russian rocket attack as military mobility continues within the Russian-Ukrainian war in Kramatorsk, Ukraine on February 28, 2023. Three people were killed and ten apartments were damaged after the attack. As the Russian forces strengthens their offensive in the Donbas, the number of casualties has increased. Ignacio Marin / Anadolu Agency (Photo by Ignacio Marin / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Magyarországnak minden lehetőséget meg kell ragadnia, hogy a békét hangsúlyozza, de a baloldalra még ebben a helyzetben sem lehet számítani - minderről Halász János, a Fidesz országgyűlési képiselője beszélt hétfőn napirend előtt a parlamentben. Már a tavalyi országgyűlési választások során is a háború pártján állt a baloldal, mert ez a megbízóik érdeke, és ezért kapták a milliárdokat - tette hozzá. Mindezek mellet napirend előtt szó volt az akkumulátorgyárakról és az oktatásról is. 
Vágólapra másolva!

14 hónapja dúl a háború Ukrajnában, az értelmetlen áldozatok száma egyre csak nő - mondta Halász János. A Fidesz képvidelője napirend előtt elmondta, hogy pártja kezdetektől a béke oldalán áll, miközben a Nyugat egyre jobban belesodródik a háborúba. Minél több ország vonódik bele az ukrajnai háborúba, annál közelebb jutunk a világháborúig, ami atomháború lesz - tette hozzá.

Magyarországnak minden lehetőséget meg kell ragadnia, hogy a békét hangsúlyozza, de a baloldalra még ebben a helyzetben sem lehet számítani - mondta Halász. Már a tavalyi országgyűlési választások során is a háború pártján állt a baloldal, mert ez a megbízóik érdeke, és ezért kapták a milliárdokat - tette hozzá.

Magyarország továbbra is a béke mellett áll Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Ignacio Marin

Minderre Menczer Tamás azt mondta, hogy egyre súlyosabb a helyzet, és egyre többen beszélnek a harmadik világháború esélyéről. A külgazdasági és külügyminisztérium államtitkára közölte, továbbra sem szállítunk fegyvereket Ukrajnába. Felhívta a figyelmet arra, hogy ha a baloldalon múlna, akkor fegyvereket és katonákat is küldenének ebbe a konfliktusba.

Némasági fogadalom

A dollárbaloldal némasági fogadalmat tett a külföldről érkezett milliárdokról, vagy éppen hazugságokat mondtak - így fogalmazott Vejkey Imre napirend előtt. A KDNP országgyűlési képviselője szerint szerencsére Márki-Zay Péter memóriájával nincsen baj, és több részletet is elárult a guruló dollárokról.

- tette hozzá. Napjainkra oda jutottunk, hogy a dollárbaloldal Magyarország érdekei ellen dolgozik - mondta Vejkey. A KDNP országgyűlési képviselője szerint a példátlan külföldi beavatkozás politikai és erkölcsi felelőseit meg kell taláni, és felelniük kell.

Példátlan a dollárbaloldal botránya Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Minderre Répássy Róbert azt válaszolta, hogy évtizedes konszenzus, hogy nem lehet külföldi támogatást elfogadni választási kampányra. Alapos a gyanúja a tiltott pártfinanszírozásnak, de mivel Márki-Zay kasszájából számos más ellenzéki párt kampányát támogatták, ezért az is tiltott finanszírozásnak minősül - tette hozzá az Igazságügyi Minisztérium államtitkára.

Dömötör Csaba: Ennél nagyobb képmutatást még nem hallottam

Ennél nagyobb képmutatást még nem hallottam, mivel az Ön főnöke, Gyurcsány Ferenc beszélt arról, hogy azon dolgozik, hogy az unió ne adjon pénzt Magyarországnak - így reagált Dömötör Csaba Arató Gergely (DK) felszólalására. A legfőbb céljuk, hogy Brüsszelből felülírják a választások eredményét - tette hozzá a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára: A Gyurcsány-párt célja a kormány megbuktatása Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Gurmait a jobboldal gyalázása nem zavarja

Önöknek nyílván elvakította a látását az a négymilliárd forintnak megfelelő dollár, amit külföldről kaptak, hogy figyelmen kívül hagyja annak a 3,6 millió embernek a szavazatát, akik egy évvel ezelőtt elutasították a genderideológiát - így reagált Rétvári Bence Gurmai Zita (MSZP) felszólalására. A Belügyminisztérium államtitkára felhívta a figyelmet arra, hogy az MSZP-s képviselőnőt azok a botrányos kijelentések nem szokták zavarni, amiket a baloldali közéleti szereplők mondanak a jobboldalról.

Hitelességi válság

Az a párt, amely meglépte azt, hogy a köznevelési dolgozók egy részénél Ózdon csökkentette a béreket, és most béremelést követel, az komoly hitelességi gondban van - így reagált Rétvári Bence Andre Balázs (Jobbik) felszólalására. A Belügyminisztérium államtitkára felhívta a figyelmet arra, hogy a Jobbik azt is elutasítja, hogy a pedagógusok bére 74 százalékkal emelkedjen, mivel az erről szóló javaslatcsomagot nem támogatják. Nekünk az a célunk, hogy aki nem 22 órát, hanem 26 órát tanít, az többet keressen - tette hozzá.

A Jobbiknak nem tetszik a tanári béremelés? Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az ellenzék egyszerre állítja a kormányról, hogy Putyin-pincsik vagyunk, vagy éppen, hogy szélsőségesen Amerika-pártiak lennénk - így reagált Dömötör Csaba Novák Előd (Mi Hazánk) felszólalására. Ezzel szemben a kormány a magyar érdeket helyezi az első helyre - tette hozzá a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára. Kevesen beszélnek a békéről, miközben egyre többen az eszkalációról, éppen ezért fontos, hogy a magyar Országgyűlés egy határozban rögzítette a békepárti álláspontját - mondta.

Egy évvel ezelőtt a választások eredményében komoly szerepet játszott, hogy a baloldal közelebb vitte volna a háborúhoz az országot - tette hozzá.

Kevesen beszélnek a békéről Forrás: AFP/Ben Stansall

Egy kicsit csalódott vagyok, mert azt hittem, hogy fel fognak állni, és elismerik, hogy tévedtek, hogy nem támogatták múlt pénteken a békepárti javaslatot, és továbbra is háborúpártiak - így reagált Menczer Tamás Keresztes László Loránt (LMP) napirend előtti felszólalására. A Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára szerint a Gyurcsány Ferenc vezette baloldal nem akar akkumulátorgyárakat, miközben az egész világ versenyben van ezekért a gyárakért.

Menczer felhívta a figyelmet arra is, hogy Frans Timmermans európai uniós biztos is arról beszélt, hogy akkumulátorgyárakra van szükség. Az államtitkár szólt arról is, hogy Magyarország gazdaságának elemi érdeke, hogy a nyugati autógyárak és a keleti akkumulátorgyárak itt Magyarországon találkozzanak.

Magyarország érdeke, hogy a nyugati autógyárak és a keleti akkumulátorgyárak itt talákozzanak Forrás: RIA Novosti/Alexandr Kryazhev

- így reagált Koncz Zsófia Szabó Tímea (Párbeszéd) felszólalására. Az Energiaügyi Minisztérium államtitkára felhívta a figyelmet arra, hogy a világban hihetetlen verseny van ezen a területen, tehát ebből Magyarország sem maradhat ki. Arra kérte a baloldali képviselőket, hogy ebben a vitában legyenek következetesek.