Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Novák Katalin: Nem vagyunk hajlandóak a férjeinket és gyerekeinket a háborúba küldeni

Vágólapra másolva!
Mi mindketten azt szeretnénk államfőként, hogy a gyerekeink békében élhessék le az életüket; Ukrajnának tudnia kell, mennyi segítséget kaphat, és nem vagyunk hajlandóak a férjeinket és gyerekeinket a háborúba küldeni - minderről Novák Katalin magyar államfő beszélt, miután megbeszélést folytatott Natasa Pirc Musar szlovén elnökkel. 
Vágólapra másolva!

Magyarországra vezetett első hivatalos látogatása Natasa Pirc Musarnak, és ez egy megtisztelő dolog a magyar nemzet számára - mondta Novák Katalin. A magyar államfő köszönetet mondott azért a nyitottságért, amit a magyar nemzet iránt tanúsít; az őszinteség jellemzi a felek közötti párbeszédet. A két nemzet érdekében fogunk együttműködni - tette hozzá. Bízik benne, hogy sem Szlovéniában, sem Magyarországon nincs üvegplafon a nők előtt, amit jól bizonyít, hogy mindkét ország első embere nő.

Novák Katalin szólt arról is, hogy mindkét államfő a népet képviseli, és ezért mindkettőnknek kötelessége, hogy a magyar és a szlovén nép közötti kapcsolatokat tovább mélyítsük, és a két nép közötti barátságot ápoljuk.

Novák Katalin: Meg kell találni a békéhez vezető utat

Az ukrajnai háborúról azt mondta a magyar államfő, hogy elítéli Oroszország agresszióját egy szuverén állam ellen.

Ott vagyunk az ukrajnai menekültek mellett, 1,5 millió menekülten segítettünk eddig, Magyarország az erején felül segít

- tette hozzá. Meg kell találni a békéhez vezető utat, meg kell tartani a térség békéjét és Európa békéjét. Mi mindketten azt szeretnénk államfőként, hogy a gyerekeink békében élhessék le az életüket. Ukrajnának tudnia kell, mennyi segítséget kaphat, és nem vagyunk hajlandóak a férjeinket és gyerekeinket a háborúba küldeni - emelte ki az államfő. Novák Katalin felhívta a figyelmet arra is, hogy vissza kell kapnia a korábbi kisebbségi jogait a kárpátaljai magyaroknak, ha Ukrajna komolyan gondolja az EU-integrációját.

Kulcskérdés, hogy a nyugat-balkáni uniós bővítés felgyorsítása, és ebben egyeznek a szlovén és magyar érdekek - mondta a magyar államfő.

A szlovéniai cégek növeljék a magyar befektetéseiket, és a magyar vállalkozók is egyre jobban jelen vannak Szlovéniában -

közölte az államfő. Az energiabiztonság területén Szlovéniára kulcsszerep hárul, hogy Magyarország csökkentse az orosz függőségét - tette hozzá.

Novák Katalin meghívta az ötödik demográfiai csúcstalálkozóra Pirc Musart.

Pirc Musar: Meg kell őrizni a mostani jó kapcsolatokat

Natasa Pirc Musar szlovén államfő arról beszélt, hogy a szomszéd országok államfőinek jó kapcsolatokat kell kiépíteniük, meg kell őrizni a szlovén-magyar kapcsolatok mostani magas szintjét. Nemrég lett Magyarország Szlovénia hetedik legfontosabb gazdasági partnere, de még ezen a téren van bőven előrelépési lehetőség - tette hozzá. Pirc Musar kiemelte, hogy Szlovénia támogatja, hogy Magyarország minél jobban diverzifikálja az energiaellátását.

Az ukrajnai háborúról azt mondta, hogy az európai vezetők túl keveset tesznek meg a békéért.

A Magyarországon élő szlovén nemzetiségek és a Szlovéniában élő magyarok helyzete példamutató - mondta a szlovén államfő.

A szlovén államfő arról is beszélt, hogy szeretné elérni, hogy legyen az ENSZ-nek egy vízügyi küldötte, mert a víz kérdése is súlyos konfliktusokhoz vezethet a jövőben.

Olyan kérdéseken kell dolgoznunk, amik összefognak és gazdagítanak minket, és nem azokkal a kérdésekkel kell foglalkozni, amiben nem értünk egyet - mondta Pirc Musar. Az államfő meghívta Novák Katalint.

Novák Katalin: Rájuk is gondolni kell

Novák Katalin kérdésre elmondta, hogy félmillió gyermek él itthon egy szülővel.

Éppen ezért amikor családbarát országról beszélünk, akkor azokra is gondolni kell, akik nehézséggel küzdenek

- tette hozzá. Magyarországon egyedülálló, hogy működik egy egyszülős központ. Az egyszülős családok sincsenek egyedül itthon - hangsúlyozta az államfő.

Közel 30 év telt el az utolsó pápai látogatás óta, és ezért különösen megtisztelő Ferenc pápa látogatása - mondta egy másik kérdésre Novák Katalin. Nagy várakozásokkal tekintünk a pápa látogatása elé, és arra számít, hogy együtt imádkozhatunk a békééért. A magyar államfő szerint Ferenc pápa a béke követe, és így minél határozottabban tud fellépni az ukrajnai békéért.

Bowlingozás

Novák Katalin köztársasági elnök Natasa Pirc Musart, Szlovénia elnökét fogadta Budapesten szerdán. A tájékoztató előtt a két ország nemzeti könyvtárai közötti együttműködési megállapodást írták alá a felek.

A két államfő még kedden együtt bowlingozott. Az erről készült videót alább nézhetik meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről