Csődbe vitte a fővárost Karácsony Gergely, most megszorításokra készül

KARÁCSONY Gergely; KUNHALMI Ágnes; NÉMETH Angéla; GYURCSÁNY Ferenc ÁLTALÁNOS KULCSSZÓ beszél ellenzék főpolgármester-jelölt kampányzáró rendezvény Közéleti személyiség foglalkozása polgármesterjelölt politikus politikusnő SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY vála
Budapest, 2019. október 12. Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, Németh Angéla újpalotai polgármesterjelölt és Kunhalmi Ágnes MSZP-s országgyűlési képviselő, választmány elnök (b-j) az ellenzék XV. kerületi kampányzáró rendezvényén 2019. október 12-én. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Karácsony Gergely három és fél év alatt csődbe vitte a fővárost, a kormányt pedig egész egyszerűen azért támadja minden alap nélkül, mert főnöke, Gyurcsány erre utasította. A főpolgármester kisdiák módjára meg is csinálta a házi feladatot, ugyanis nemrégiben bejelentette, hogy "a fővárosi önkormányzat felfüggeszti a kormány finanszírozását". Nos, a főpolgármester álhisztije ellenére a valóság az, hogy Gyurcsány még a Spirit FM-nek adott interjújában beszélt arról, hogy elvárja, hogy Karácsony vigye bele a fővárost a kormány elleni harcba, mert egyébként találnak más főpolgármester-jelöltet. Karácsony megértette főnöke üzenetét. A fő kérdés most az, hová tették a közpénzt Karácsonyék, hiszen köztudott, hogy Tarlós István volt főpolgármester vezette kabinet 214,2 milliárd forintos megtakarítással adta át a főváros vezetését három és fél évvel ezelőtt Karácsonyéknak. A lényeg: Karácsony Gergely csődbe vitte a fővárost és már ma bejelentheti a megszorításokat.
Vágólapra másolva!

Ahogyan arról az Origo korábban beszámolt, úgymond megfenyegette a kormányt múlt szerdán Karácsony Gergely, és azt közölte, hogy

a baloldali városvezetés nem hajlandó befizetni a szegényebb önkormányzatok megsegítésére szolgáló 58 milliárdos budapesti szolidaritási adó teljes összegét. Pénze van a fővárosnak, az egész cirkusz nyilvánvalóan arra jó: megszorításokra készül Budapesten a baloldal.

Karácsony mindent megtesz Gyurcsánynak, aki a háttérből irányít mindent. A főpolgármester a DK elnökének bábjaként viselkedik Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A Világgazdaság végül leleplezte a főpolgármester hazugságát: kérdésükre ugyanis a Pénzügyminisztérium arról tájékoztatta a lapot, hogy a főpolgármester valótlan (természetesen kisebb) számot közölt a fővárosnak juttatott költségvetési támogatásokról,

A KARÁCSONY ÁLTAL ISMERTETETT 33 MILLIÁRD FORINTTAL SZEMBEN A KORMÁNY UGYANIS KÖZEL 46 MILLIÁRD FORINTOT AD A FŐVÁROSNAK.

A tárca részletekbe is bocsátkozott. Ezek szerint a főpolgármester említette 33 milliárd forint 21 milliárd forintos működési támogatásból és a BKV működtetését segítő 12 milliárdból adódik össze. Karácsony ugyanakkor további közel 13 milliárd forintnyi költségvetési összegről nem tett említést, ezt bérkiegészítésekre, valamint a fővárosi színházak támogatására kapja Budapest a kormánytól.

– közölték a pénzügyi tárcánál.

Gyurcsány ráparancsolt Karácsonyra

Mint ismert: a Spirit FM rádióműsorában felszólította Karácsony Gergelyt, hogy sokkal erőszakosabban támadja a kormányt. Karácsony ezt teljesítette. Gyurcsány korábban úgy fogalmazott, hogy a főpolgármester nem hajlandó teljesíteni hazafias kötelességét, mert nem eléggé viszi bele Budapestet a kormány elleni harcba.

A vicces nevű "árnyékkormányinfón" ezután a bukott tévésből lett képviselő, Kálmán Olga elégedetten megdicsérte a szófogadó főpolgármestert. Kálmán Olga dicsérete így szólt: Egy főváros főpolgármesterének az a dolga, hogy képviselje az ott élők életét (...) Akkor ezt nem tudjuk másképp értékelni, mint hogy az egy helyes cselekedet volt politikailag.

A jelenet az alábbi videóban 0:47-nél látható:

Gulyás Gergely miniszter a Kormányinfón kifejtette: a Tarlós Istvántól örökölt komoly megtakarításokból és a növekvő adóbevételekből mára csődhelyzet lett.

Gyurcsány Ferenc krákogással fejezte ki nemtetszését, jelezve Karácsony Gergelynek egy korábbi sajtótájékoztatón Forrás: Hír TV

Karácsony bejelentésével kapcsolatban megjegyezte:

Varga Mihály: Felelőtlen gazdálkodást folytat a főváros

Később több ponton cáfolta Karácsony Gergely állításait Varga Mihály pénzügyminiszter is. A tárcavezető a Facebook-oldalán kiemelte: a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat 2019-ben 214 milliárd forint megtakarítást örökölt Tarlós István városvezetésétől, de a felelőtlen gazdálkodás eredményeként ezt mára 25,5 milliárd forintra csökkentették. Mint írta:

a baloldali városvezetés annak ellenére élte fel a tartalékokat, hogy a főváros adóbevételei minden korábbinál magasabbak, adóerő-képessége évről évre növekszik.

A főváros iparűzési adóbevételei idén várhatóan meghaladják a 271 milliárd forintot. Ezen felül a főváros további 46 milliárd forint támogatást kap a költségvetésből. A két bevétel együtt meghaladja a 317 milliárd forintot, ami 130 milliárd forinttal több a 2019. évinél. E mellett az ország leggazdagabb településeként sok más önkormányzathoz hasonlóan Budapestnek is szolidaritási hozzájárulást kell fizetnie a szegényebb települések támogatására, összesen 57,8 milliárd forintot. Hozzátette a miniszter:

Tarlós István cáfolta Karácsonyt

A valós helyzet azonban egészen más, mint ami Karácsony vádaskodásából következne. Tarlós István már 2020 novemberében az Indexnek adott interjúban világosan, konkrét adatokkal alátámasztva cáfolt utódját. A volt főpolgármester úgy fogalmazott:

Karácsonyék tehát jelentős – 200 milliárd forintos – tartalékkal vették át 2029-ben a fővárost, majd ennek a pénznek a nagy részét anélkül élték fel, hogy érdemi új beruházásokat, fejlesztéseket indítottak volna.

A fővárosi önkormányzatok pénzeszköz-állományát tartalmazó hivatalos adatokat összegezve is látható, hogy miközben a budapesti kerületek anyagi helyzete mindvégig – még a koronavírus-járvány idején is – stabil volt, addig a Fővárosi Önkormányzat 2021. évi előzetes tényadatok szerinti költségvetési egyenlege 62,7 milliárd forint hiányra teljesült. Megállapítható, hogy 2019 és 2021 vége között közel 115 milliárd forinttal csökkent a Fővárosi Önkormányzat pénzeszköz-állománya, ami 2022-re a 2021 végén lehívott 65 milliárd forint fejlesztési célú hitelkeret nélkül a lélektani 100 milliárdos határ alá zuhant volna.

Újabb szánalmas akcióba kezdett Karácsony Gergely

Az Origo arról is beszámolt, hogy a dollármédia egyik zászlóshajója adott hírt arról, hogy a Budapestet csődbe vivő Karácsony Gergely állítólag levélben kérdezné meg az embereket, mire ne költsön a főváros. Mindez azt jelenti, hogy Gyurcsány bábja a megszorításokról fogja megkérdezni a budapestieket, mivel nincs más lehetősége. Ezzel a mostani beismerésével Karácsony egyértelművé tette, hogy ha ő marad a főpolgármester, emeli a jegy- és bérletárakat. Erre pedig azért lesz szükség, mert a főpolgármester korábban azzal a képtelen fenyegetéssel állt elő, hogy nem fizeti be a szolidaritási adót a kormánynak.

Mindezt nem teheti meg, hiszen a szolidaritási adót az adóhatóság előbb-utóbb mindenképpen beszedi, és akkor azt a pénzt valahonnan pótolni kell a fővárosnak, ami nem lehet más, csak megszorítás.

Karácsony 2024-ben is főpolgármester-jelölt akar lenni. Fotó: Csudai Sándor - Origo

Nem várt fejlemény: még Tarlós Istvánnak se utalt olyan gyorsan a kormány, mint Karácsony Gergelynek

A Fővárosi Közgyűlés már most szerdán megszavazhatja a megszorításokat. Ha ez így is lesz, akkor is 41 milliárdos mínuszban marad Budapest. Ami biztos, hogy

Karácsony félti pozícióját, és mivel főpolgármester-jelölt akar lenni 2024-ben, mindenben követi főnöke, Gyurcsány utasításait.