Újabb érdekes dolgok derültek ki a Szent Koronáról

Hungary - Budapest - Crown HUM HUNGARY:HUN Human-Interest carpet pillow Horizontal CROWN GENERAL VIEW GOLD RED COLOUR CAST
(dpa) - The undated photo shows the Holy Hungarian Crown, also called Stephan's Crown, at the Hungarian Parliament in Budapest, Hungary. The founder of the state of Hungary and the first Hungarian King Stephan I was crowned with this crown. Photo: Alexander Kmeth (Photo by Alexander Kmeth / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Monumentális kötetben tárja fel az Országház Könyvkiadó legújabb kiadványa a magyar Szent Korona és a koronázási jelvényeknek a történetét.
Vágólapra másolva!

Tóth Endre régész, a történettudományok kandidátusa, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, egyúttal a magyar Szent Korona kutatásának kiemelkedő alakja. A szerző több évtizedes kutatómunkájának eredményeit összegzi ebben a monumentális kötetben, melyben a Korona keletkezésének története és jelentősége is bemutatásra kerül. Ismerteti kutatásának történetét, módszertani problémákat vet fel, alapkérdéseket válaszol meg, egyúttal történeti kontextusba helyezi a Szent Korona és a hozzá tartozó jelvények kiemelkedő jelentőségét.

Monumentális könyv jelent meg a Szent Koronáról és a koronázási jelvényekről Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Alexander Kmeth

Kevés olyan emlék maradt a múltból, amely Árpád-házi királyokhoz köthető. Csupán néhány palotájuk maradványa vészelte át a századokat, és ritka véletlen, ha sírjuk érintetlen maradt. A 11. századi uralkodók, Aba Sámuel és Salamon sírjának a helyszíne is bizonytalan, bár éppen az utóbbi királyunk sírköve legalább megmaradt. A gyakran kiemelkedő művészi értékű tárgyak ez része külföldre került. Sok tárgyi emlékünk viszont éppen így kerülhette le, hogy itthon az enyészet martalékává váljon. A honfoglalás kori aranyveretes, fejedelmi szablyát – talán Taksony fejedelemé volt – már Salamon király életében elajándékozták, és ma a Burg bécsi kincstárában Nagy Károly-kard felirattal látható. Szent István kétélű kardja valószínűleg a 13. század végén vagy valamivel később Prágába került. III. András miniatűr képekkel, gyöngyökkel és kövekkel díszített házioltára ma a berni múzeum kincse.

Az Árpád-ház drágaságaiból, kincstárából a koronázási jelvények kivételével, amelyeket különleges helyzetük miatt elkülönítve őriztek itthon, semmi sem maradt meg. A jelvények már ezért is megkülönböztetett figyelmet érdemelnek.

A Szent Korona és vele együtt a jogar, az országalma és a palást nemzeti ereklye.

Történelmünk régi századainak a tanúi és az ezeréves magyar államiság jelképei. A számtalan kalandot, veszélyt megélt, de a pusztulást mégis elkerülő Szent Korona mintegy a ország sorsát jelképezi akkor is, ha eredete és készítése körül sok a bizonytalanság. Régmúltunk homályos pontjaira adatok híján talán sohasem tudunk fényt deríteni, ez a könyv mégis arra vállalkozik, hogy feltárja e sok rejtély okát, és hogy megvizsgálja, milyen válaszok adhatóak kutatás során felmerülő kérdésekre.

A brit uralkodó, III. Károly is megtekintette korábban a Szent Koronát Forrás: MTI/Soós Lajos

A kötetben több mint száz, eddig soha nem publikált új fotó látható. Jelen kiadvány a 2018-ban megjelent első kötet kibővített, második kiadása. A tartalomhoz hozzájárult Zsoldos Attila akadémikus, aki bevezetőjében Magyarország történetét tekinti át, és helyezi el a középkori Európa képzeletbeli eseménytörténeti és kapcsolati térképén. A korona történetének leírását Pálffy Géza történész és kutatócsoportja legújabb kutatási eredményei egészítik ki. A könyvet Horváth Attila jogtörténész Szent Korona-tanról írt esszéje zárja le, foglalja keretbe.