Magyar emberek szinte alig, de Sorosék és külföldi pártok annál inkább támogatják a budapesti baloldali szervezeteket

Pikó András, Soros György
Vágólapra másolva!
Az elmúlt években sajnos már meg sem lepődtünk, amikor egy újabb hír érkezett arról, hogy a magyar belpolitikai folyamatokra, az ország szuverenitására más államok szakszolgálatai mellett külföldi spekulánsok is szeretnének hatást gyakorolni - írja legújabb tényfeltáró írásában a Tűzfalcsoport.  A portál szerint Soros György egyik magyarországi árnyékszervezete, a Közélet Iskolája nevet viselő alapítvány is egy ilyen szervezet, mely évek óta kapja a Soros-pénzt, és amely feltűnően magas aktivitási fokozatra kapcsolt szinte minden egyes választás előtt. Hozzáteszik: minden elbukott választás után rendezik soraikat, majd újból megpróbálnak minél szélesebb társadalmi rétegeket bevonni az ernyőjük alá. Szerintük pedig a hálózatiság jegyében azt is meg kell említeni, hogy a Magyar Helsinki Bizottság honlapján jelent meg, hogy egyik ügyvédjük, Ivány Borbála antifasiszta fiatalok képviseletét látja el. A Tűzfalcsoport felidézi, hogy a szélsőbaloldali mozgalom hazai és külföldi tagjai 2023. február 9-én több olyan emberre is rátámadtak, akiket szélsőjobboldalinak véltek ruházatuk alapján. A 2019-ben megtámadott antifasisztákat védő helsinkis ügyvéd, Ivány Borbála rendszeresen nyilatkozik, és a Jámbor Andráshoz, valamint a Szikra Mozgalomhoz köthető szélsőbaloldali Mérce hasábjain jelentek meg írásai.
Vágólapra másolva!

A Tűzfalcsoport legújabb írásában aról ír, hogy korábban már feltárták azt, hogy a Közélet Iskolája egyik pedagógiai segédletnek mondott kiadványában – melyet Udvarhelyi Tessza, Pikó András kampányfőnöke szerkesztett – egyfajta marxista szemléletű módszertani kisokost tett közzé tanároknak és diákoknak. Még önmeghatározásuk szerint is azt a célt szolgálta a szerzemény, hogy támpontokat adjon ahhoz, hogy miképp lehet a pedagógia felforgató.

A könyv, mely a „Felszabadítás pedagógiája, A kritikai pedagógia elmélete és gyakorlata" címet viseli, 240 oldalon keresztül ecseteli, hogy a marxizmus mennyire üdvös és előremutató. Marx, a marxizmus és az osztályharc szinte minden oldalon előforduló fogalmak. A portál szerint természetesen külföldről pénzelték a kommunista eszmerendszert hirdető könyv megjelenését, többek között a német baloldali pártokhoz köthető Rosa Luxemburg Stiftung tolt bele nem kevés pénzt.

– írja a Tűzfalcsoport.

Soros György a háttérben mozgatja a szálakat

A Közélet Iskolája "közösségi oktató és kutató központot" 2014-ben alapította Udvarhelyi Tessza, Dósa Mariann és Szabó Diana. Ők hárman A Város Mindenkiért csoportból ismerték egymást, amelynek Udvarhelyi alapítója volt. Manifesztójuk szerint a Közélet Iskolája a "demokratikus kultúra fejlesztése és a kirekesztett emberek társadalmi részvételének elősegítése" céljából jött létre, mégpedig többek között "az állampolgári részvételhez szükséges RADIKÁLIS tudás termelésével".

Soros György mozgatja a szálakat a háttérben. Forrás: MTI - AFP

A Közélet Iskolája, vagyis annak irodája fizikailag az Aurórában található, itt tartják a legtöbb képzésüket. Abban az Aurórában, amely számos Soros-fiókszervezet részére szolgáltat helyszínt. Az Auróra biztosított teret egyébként a 2017-es józsefvárosi időközi képviselőválasztási kampánynak is, amelyet szintén Udvarhelyi Tessza vezetett: itt zajlott az eredményváró, és a kampányértékelő is.

Az Auróra hivatalos támogatói között ott van a Nyílt Társadalom Alapítvány, partnerei között pedig ott találjuk a Szivárvány Missziót, az Alternatíva Alapítványt és a Budapest Pride-ot is.

Az Auróra épülete Józsefvárosban. Forrás: ferencjozsef.blog.hu

Kábítószer miatt bezárták a helyet

2017 júniusában a Józsefvárosi Önkormányzat azonnali hatállyal elrendelte az Auróra utca 9. és 11. alatt bejegyzett Auróra közösségi házak, az Auróra Kioszk és az Auróra Kert bezárását. Lakossági panasz miatt és egy nagyobb rendőrségi razzia után ugyanis tucatnyi kábítószer-birtoklót állítottak elő. (Állításuk szerint azért találtak náluk drogot, mivel szemléltető eszközként használták az éppen kábítószerről szóló előadás alatt.)

– teszik hozzá az írásban. A Tűufalcsoport szerint azonban a Közélet Iskolája Alapítvány bejegyzett székhelye nem a 8. kerületi lepusztult romkocsmában van, hanem Budapest egyik leggazdagabb környékén.

Habár a szervezet azt állítja magáról, hogy a kerületben élőkért dolgozik, és a társadalom legszegényebb rétegeivel foglalkoznak, azért a székhelyüket mégiscsak a Pasaréti útra tették.

Meglepően aktívak minden választás előtt

A Közélet Iskolája többek között 2017-ben is szervezett nyári egyetemet már amolyan bemelegítőként, amelyre furcsa módon – független, civil szervezet lévén – politikusokat is meghívnak. 2017-ben az akkor még LMP társelnök Szél Bernadett látogatta meg őket egy panelbeszélgetés résztvevőjeként. Ezután levetítették az "Egy diktátor megbuktatása" című filmet. Kevésbé érdekes programmal, de annál érdekfeszítőbb címmel rendezték meg nyári egyetemüket 2018-ban, az "Ellenállás diktatúrában" témában. 2019. február 22-23. között Közös Városunk címmel tartottak konferenciát, melyet egy képzési program követett, amely egyértelműen az akkori év októberében tartott önkormányzati választásokra való felkészülést nyitotta meg.

A konferencián előadóként részt vett Pikó András és Baranyi Krisztina, moderátorként felbukkant Misetics Bálint is.

Baranyi Krisztina Forrás: MTI

A konferenciát követő képzést Sebály Bernadett tartotta, a műhely a választási rendszer működése és "lehetséges civil stratégiák a választásokkal kapcsolatban" témákat járták körbe. Nagyon sok ekkor készült beszámolót eltűntettek már a weboldalukról, többek között az önkormányzati választásokról szóló képzésüket is. Ez utóbbit maga Udvarhelyi Tessza írta, ma már természetesen ez sem elérhető, mi is csak az internetes archívumból tudtuk visszaszerezni – teszi hozzá a portál. Hangsúlyozzák, hogy szerveztek már képzést az "akciószervezésről", nevezetesen tüntetésszervezésről és polgári engedetlenségről, vagy éppen a Mércével együttműködve az „állampolgári újságírásról" is.

Jelenleg a Tégy a lakóhelyedért! – címmel indítottak „képzést", melynek keretében helyi erőket toboroznak, akik amolyan lokális sejtként tudnak működni különféle településeken, kerületekben.

Így néz ki egy külföldről finanszírozott Soros szervezet pénzügyi háttere

A Tűzfalcsoport szerint ahogy azt sejteni lehetett, a Közélet Iskolája nem piaci alapon működő és szerveződő intézmény. Leszögezik:

Ha megnézzük a pénzügyi hátterüket, akkor azt látjuk, hogy például 2021-ben (szintén a választások előtti évben) elég nagy támogatásokat zsebeltek be az alábbi szervezetektől:

Nadace Open Society Fund
Soros szervezetének cseh leányvállalata. Tőlük összesen 18 ezer eurót (6 millió forint) kaptak 2020-2021 között, amelyet az alapítvány önkéntesprogramjának fejlesztésére, alacsony küszöbű programok (városi játék és aktivista társasjáték rendezvények) szervezésére fordítottak.

Heinrich Böll Stiftung
A Német Zöld Párthoz kötődő társaság összesen 3 millió forintnál is több pénzt adott a Közélet Iskolájának, amelyet saját állításuk szerint két szervezetépítési és forrásteremtési képzés megtartására fordítottak.

Rosa-Luxemburg-Stiftung
31 ezer eurót (11,5 millió forint) a korábbi cikkben már megnevezett német baloldalhoz köthető, marxista és kommunista eszmékből építkező szervezet utalt a budapesti alapítványnak. Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy pontosan ez a szervezet finanszírozta a fent már említett Közös Városunk konferencia költségeit is, amely aktívan foglalkozott az önkormányzati választások kérdéskörével.

USA Nagykövetség - Open Society Initiativefor Europe
Az amerikai nagykövetség 3 millió forinttal, a Soros Alapítványa pedig 5,6 millióval támogatta a szervezetet.

Az külön megmosolyogtató, hogy az elszámolásban azt állítják, hogy az amerikai pénz három filmklubra, egy társasjáték, illetve egy kártyacsomag megvásárlására volt elegendő.

Soros 14 ezer dollárját a következőkre költötték:

A Tűzfalcsoport megnézte az összes pénzügyi jelentésüket, és azt találták, hogy a Közélet Iskolája szinte minden évben nagyjából a fent megnevezett szervezetektől kapott sommás támogatásból működik, és fejti ki tevékenységét.

Forrás: Tűzfalcsoport

Nincs valós társadalmi igény a működésükre

A Közélet Iskolája Alapítványra valójában nincs igénye a magyar társadalomnak, és ez onnan látszik, hogy minden adózó magyar állampolgár felajánlhatja adójának 1%-át valamelyik civil szervezetnek. Általában azok a szervezetek szokták a legtöbb felajánlást kapni, akikre valós társadalmi igény mutatkozik, amelyek valóban tesznek a közösségi ügyekért. A Közélet Iskolája Alapítványnak 2022-ben

mindösszesen 43 ember ajánlotta fel az adóját, és így gyűjtöttek össze 437 ezer forintot.

Jól látszik tehát, hogy ezek a külföldről, Soros és más pártalapítványok által pénzelt szervezetek itthon a minimálisnál is kisebb figyelemre tarthatnak csak igényt, ellenben a társadalmi hasznosságuk megkérdőjelezhető, többek között azért is mert a választási kampányok idején előszeretettel karolnak fel baloldali témákat. Mindezek fényében a konzekvenciákat minden olvasó levonhatja saját magának – teszik hozzá a tényfeltáró írásban.

Szélsőbaloldali antifasisztákat véd a Helsinki Bizottság

A portál arról is ír, hogy a Magyar Helsinki Bizottság a honlapján azzal kérkedik, hogy az egyik ügyvédjük látja el antifasiszta fiatalok képviseletét. Egyiküket, Mák Viktor aktivistát név szerint kiemeli a szóban forgó NGO. A fiatal férfi a helsinkisek által közzétett videóban úgy nyilatkozik, hogy:

A Tűzfalcsoport úgy gondolja, hogy ezzel a kijelentéssel mindenki egyetért, viszont akkor felmerül a kérdés, hogy az antifasiszták miért alkalmaznak kettős mércét. A szélsőjobboldaliak által évente megrendezett Becsület napja megemlékezéssel nem kell egyet érteni, tüntetni lehet, de az erőszak alkalmazása elfogadhatatlan.

– szögezik le az írásban. Felidézik, hogy Mák Viktor nyilatkozatában elhangzott, hogy:

A Magyar Helsinki Bizottság így számolt be weboldalán a Mák Viktort és társait érintő ügyről:

Jámbor András egy tüntetésen. Forrás: Jámbor András / facebook

A Magyar Helsinki Bizottságnál dolgozó ügyvéd, Ivány Borbála a Nyílt Társadalom Alapítványok hálózatához tartozó más szervezeteknél is megfordult már. 2010 és 2015 között az Utcajogász alapítója és tagja volt A Város Mindenkié szervezetnél, valamint jelenleg is kuratóriumi tag a Pikó István józsefvárosi polgármesterhez és a már említett Udvarhelyi Tesszához köthető Közélet Iskolájában. Ezen kívül a Jámbor Andráshoz, mint alapítóhoz, és a szintén általa gründolt Szikra Mozgalomhoz hűséges szélsőbaloldali Mérce egyik alkalmi szerzője is – írja a Tűzfalcsoport.