Rágalmazás miatt elítélték Szél Bernadettet

Tüntetés az MTVA-székháznál, 2018.12.17.
Budapest, 2018. december 17. Szél Bernadett független képviselő (j) az MTVA Kunigunda utcai székházánál 2018. december 17-én. Ellenzéki képviselők az önkéntes túlmunka idő bővítéséről szóló törvény ellen demonstrálnak az MTVA székháza előtt és élő adásban szeretnék elmondani nyilatkozatukat. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Szél Bernadettet, az LMP volt kormányfőjelöltjét a bíróság bűnösnek találta rágalmazás vétségében, és felhívták a figyelmét, hogy a jövőben tartózkodjon bűncselekmény elkövetésétől.
Vágólapra másolva!

2021 novemberében Szél Bernadettnek, az LMP korábbi társelnökének a Facebook-oldalán megjelent személyemet illetően egy valótlan híresztelés. Ezután büntetőfeljelentést tettem rágalmazásért, illetve egy személyiségi jogi pert is indítottam jó hírnév megsértéséért – számolt be a Magyar Nemzetnek Tarnai Richárd. A Pest Vármegyei Kormányhivatal főispánja jelezte, hogy hétfőn a bíróság elsőfokú ítéletében megállapította, hogy Szél Bernadett bűnös rágalmazás vétségében, amiért a bíróság megrovásban részesítette. Mint hangsúlyozta, a volt országgyűlési képviselő és az ügyvédje fellebbezést nyújtott be, így az ítélet nem jogerős.

Első fokon elítélték Szél Bernadettet Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

hívta fel a figyelmet a főispán. Tarnai Richárd szót ejtett arról, hogy a Facebook-poszt azt a látszatot keltette, mintha ellene a rendőrség eljárást folytatna. – A rendőrség Szél Bernadett bejegyzésének a nyilvánosságra kerülését követően alig három órával egy közleményt adott ki, amiben cáfolták, hogy eljárás lenne velem szemben – szögezte le Tarnai Richárd, akinek az igazság kimondatása volt a célja az eljárással. Emellett a főispán jelezte, hogy a büntetőeljárás jogerős befejezéséig a polgári eljárást felfüggesztették.

Az ügy háttere

A dollármédiához tartozó Átlátszó.hu arról számolt be 2021 májusában, hogy a zsámbéki hulladéklerakó területére a megelőző hónapokban nagy mennyiségű szemetet szállítottak, ám erre a terület üzemeltetőjének nem lett volna engedélye. Emiatt Szél Bernadett országgyűlési képviselő feljelentést tett a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és természetkárosítás miatt. Az ügy 2021 novemberében vett érdekes fordulatot, amikor Szél Bernadett a Facebook-oldalán arról írt, hogy az Érdi Rendőrkapitányság a nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészségnek adta át.

A képviselő szándékosan vagy tudatlanságból azt olvasta ki a határozatból, hogy a nyomozó hatóság bűncselekmény elkövetésével gyanúsítja az eset kapcsán Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízottat.