Németh Szilárd: A magyarok pontosan érzik a háború súlyát

NÉMETH Szilárd Kormányinfó, Budapest, 2022. július 13.
Budapest, 2022. július 13. Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2022. július 13-án. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke, országgyűlési képviselő, rezsivédelmi biztos a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt az önkormányzatok támogatásáról, a rezsivédelemről és a béke fontosságáról.
Vágólapra másolva!

Látni kell azt is, jelentette ki Németh Szilárd, hogy a háború következményei mindenkit érintenek. Ezek közé sorolta az európai szankciós politikát, amivel kapcsolatban kijelentette azt, Magyarország, mint az EU tagja, megszavazta a szankciós döntéseket, ám minden alkalommal elmondta kifogásait, és az országot érintő legsúlyosabb kérdésekben mentességet kért a szankciók hatálya alól. Mindezek ellenére az ország megérzi a szankciós politika káros hatásait, elsősorban az inflációt, de az is igaz, hogy a magyarok pontosan az energiaválság miatt tudatosabban kezdtek el élni.

A magyar kormány nem követte a nyugati országok példáját, azaz nem adott életvezetési tanácsokat az embereknek, mindenki rájött arra, hogyan és miként kell spórolni. Ebben egyébként a kormányzat járt elől példával, hiszen egy évvel ezelőtt azt mondta, az állami intézmények is kevesebb energiát fognak felhasználni, a tervek szerint 20 %-kal kevesebbet. Ma már kijelenthető, hogy ennél jóval többet, 60 %-ot spórolt a kormány. Ám az is igaz, hogy minden spórolás, energiatakarékos felhasználás ellenére is az ország energiafogyasztása megugrott, közel tízmilliárd euróra. A nagy összegek ellenére a rezsivédelem fennmarad. A jelenlegi helyzet azt mutatja, emelte ki a politikus, hogy most az ország olcsóbban juthat gázhoz, mint egy évvel ezelőtt, így a remények szerint a tárolók feltöltése is kevesebbe fog kerülni.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.