Rókát láttak a XII. kerületben

Ilyen imádnivalóak a világ legfélelmetesebb ragadozói kölyökkorukban, róka kis róka, rókakölykök, róka, kölykök, kölyök
Vágólapra másolva!
Egyre gyakrabban látnak rókát a főváros magasabban fekvő részein, ezúttal a XII. kerületben.
Vágólapra másolva!

A Blikk egyik olvasója küldött a lapnak két fényképet a kertjébe látogató rókáról. A felvételek Budán készültek, a Városmajor közelében és arrafelé már nem igazán szokás háztáji állatokat tartani, ezért is furcsa, hogy egy róka bukkant fel.

Manapság elvétve még látni rókát, nyestet és társaikat a fővárosban, előbbit inkább Budán, utóbbit Pesten is. Ezek az állatok sokszor a kukákban is körülnéznek, hátha van valami ehető, de a kertben vagy a lépcsőházak mellett kihelyezett kutya-, macska- vagy madáreleség is terített asztalt jelent számukra, és jellemzően ezek megszüntetésével hamar tovább is állnak.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Az egészséges róka, ha nem is esik kétségbe az ember látványától, de biztos, hogy kitér, igyekszik elkerülni a közeli találkozást – írja a veszettsegmentesites.hu.

A rókával – akár egészségesnek tűnik, akár betegnek – minden kontaktust kerülni kell, azaz tilos megfogni!

Veszettségre akkor kell gyanakodni, ha az állat nappal is az ember közelébe megy, a félelem jelei nélkül hagyja magát néhány lépésre megközelíteni, vagy akár megfogni; ha embert vagy háziállatot támad meg; illetve akkor, ha görcsrohamokat vagy bénulást (pl. állkapocs lógása) látunk rajta, vagy a fenti tüneteket követően elpusztul. Ilyen esetben a helyi hatósági állatorvost kell értesíteni, vagy a NÉBIH Zöld Számán bejelentést tenni! Keresse a felelős hatóságot a következő számon: 06 80 263 244.

A rókáról készült fotókat itt tekintheti meg.