Hulladékfeldolgozó számlagyárost fogtak

Vágólapra másolva!
Egy budapesti férfi hat társával együtt létrehozott egy számlázási láncolatot annak érdekében, hogy elkerülje az adófizetést. Az adócsalók közel 300 millió forintnyi kárt okoztak a költségvetésnek.
Vágólapra másolva!

Egy az ötvenes éveiben járó férfi két, eredményesen működő, hulladékfeldolgozással foglalkozó céget vezetett, melyeknek a 2018-as és 2019-es bevétele után nagy ÁFA fizetési kötelezettsége keletkezett.

Mivel nem akart fizetni, hat társával együtt létrehozott egy olyan számlázási láncolatot, amelyben cégeket alapítottak és ezek számlákat állítottak ki cégeknek.

A szerb állampolgárságú strómannok irányításával működő vállalkozások székhelyszolgáltatókhoz voltak bejelentve, de semmilyen tevékenységet nem folytattak, nem voltak alkalmazottaik és a számláikon sem tapasztaltak tevekénységre utaló pénzmozgást. Vagyis a láncatra sem adtak.

A láncolat működésére jellemző volt, hogy a kiállított számlák után kapott pénzt az átutalás után hamar készpénzben és teljes egészében felvették.

Illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ezzel a módszerrel a férfi 300 millió adó fizetését kerülte le, a társait pedig bőségesen megjutalmazta.

A hatóságok több száz millió forint értékben foglaltak le a férfihez és cégeihez tartozó vagyontárgyakat. Az ügyészség a bűncselekményben vezető szerepet játszó férfival és öt másik társával szemben végrehajtandó börtönbüntetés, míg egy emberrel szemben pénzbüntetés kiszabására tett indítványozta.