Gulyás Gergely a pedofil botrányról: Ami történt, az elfogadhatatlan, tűrhetetlen, beteges, gyomorforgató

GULYÁS Gergely
Budapest, 2023. február 25. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. február 25-én. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Ha van olyan ügy, ahol mindenki mindenkivel egyetérthet, a gyermekvédelem ügye ilyen. Soha egyetlen kérdés mögött nem állt akkora konszenzus, mint a magyar gyermekvédelmi törvény mögött, jókor érzékeltük ezeknek a folyamatoknak a negatív tendenciáit. A leghatékonyabb és legszigorúbb válaszokat kell adni ebben az ügyben - mondta el Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője az Origo kérdésére a pedofil pedagógiai asszisztens botrányáról. Magyarországra egyre nagyobb nemzetközi nyomás nehezedik az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban, de a magyar kormány álláspontja változatlan: ki kell maradni a háborúból - jelentette ki a miniszter. Kitért arra is: Magyarország fegyvereket továbbra sem szállít, a tűzszünetet és a mielőbbi béketárgyalásokat sürgeti, és segíti a menekülteket.
Vágólapra másolva!

A kormány foglalkozott a háború kérdéseivel, gazdasági ügyekkel, illetve a gyermekvédelemmel is a szerdai kormányülésen. Továbbá napirendben volt, hogy most, amikor a tizedik szankciós csomagot elfogadja az Európai Unió Tanácsa, és mikor egy éve tart a háború, akkor kell-e változtatni az eddig ismert magyar állásponton – mondta Gulyás Gergely.

Nem változik a magyar álláspont

A Miniszterelnökséget vezető miniszter ismertette, hogy

Magyarországra is egyre nagyobb nemzetközi nyomás nehezedik, hogy olyan kérdésekben is változhasson az eddigi álláspontján, amelyet az elmúlt egy évben világosan és egyértelműen hoztak meg.

Gulyás Gergely: Marad az extraprofitadó Forrás: MTI/Kovács Tamás

„Továbbra sem fog változni a magyar álláspont: fegyvereket nem szállítunk, és sürgetjük a mielőbbi tűzszünetet és a mielőbbi béketárgyalásokat a felek között" – fogalmazott. A kormánynak nem változott az az álláspontja sem, hogy a háborúért a felelősség Oroszországot terheli.

Magyarország anyagi és humanitárius támogatással segíti Ukrajnát, illetve a határon túli magyarokat.
„Mindent megteszünk azért, hogy a kárpátaljai magyarság a lehető legkevesebbet érezze abból a tragikus helyzetből, ami amúgy is nehéz volt, de amit a háború kiváltott, és ami miatt a határon túli magyarok közül egyértelműen a kárpátaljai magyarok vannak a legnehezebb helyzetben" – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

- húzta alá.

A Kormánynak a háborúval kapcsolatban is világos álláspontja van: csak vesztesek lesznek, és minél tovább tart, annál rosszabb. Szorgalmazzák ezért az azonnali tűzszüneti tárgyalásokat.

- fejtette ki Gulyás Gergely.

Marad a beruházásösztönzés

A legfrissebb foglalkoztatási adatok szerint 4,7 millióan dolgoznak – közölte a miniszter. Gulyás Gergely ezt úgy értékelte: a magyar gazdaság erejét mutatja, hogy az energiaválság ellenére is idén 46 ezerrel többen dolgoznak, mint egy évvel korábban. Mint mondta,

Kijelentette, a családokat és a nyugdíjasokat továbbra is védi a kormány a rezsicsökkentéssel az átlagfogyasztásig ebben az évben is. A vállalkozásokat gyármentő programmal és beruházásösztönzési támogatásokkal segítik. A külföldi tőke beáramlása évről évre növekszik – húzta alá, hozzátéve: a beruházásösztönző politikát továbbra is támogatják.

Marad a beruházásösztönzés Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Gulyás Gergely elmondta, fent kell tartani a költségvetési egyensúlyt. Hozzátette: a kormány a választások éveiben is csak olyan intézkedéseket hozott meg, amelyekkel az éves hiánycélt tartani tudta.

Azt is elmondta, hogy

Mint mondta, a kormány tárgyal a cégekkel az extraprofitadó idei beszedésének folyamatáról.

Szigorodhat a gyermekvédelmi törvény

A pedagógus asszisztens ügye ismét a figyelmük középpontjába állította a gyermekvédelem ügyét – ismertette Gulyás Gergely.

Hozzátette: az pedig, hogy ezzel a közösségi médiában dicsekszik, az beteges és gyomorforgató.

Ismertette, hogy a miniszterelnök pénteken találkozott a belügyminiszterrel: a rendelkezésre álló információk alapján a tankerület korábbi vezetője kapott bejelentést az elkövetőről, azonban nem iskolai tevékenysége, hanem egy fesztivál kapcsán.

Ennek ellenére felelőtlenség, hogy korábban vizsgálat nem indult, a tankerületi vezetőt azóta elbocsájtották.

A kormány úgy gondolja, hogy a gyermekvédelem ügye az központi kérdés. Kiemelte: ha 3 milliónál több ember támogat egy ügyet, az egy olyan fontos kérdés, amelyet egy kormány nem hagyhat figyelmen kívül – utalt Gulyás Gergely ez alatt a gyermekvédelmi népszavazásra. Hozzátette: a korábbi népszavazásokat lényegesen kevesebben támogatták.

Mint mondta, a gyermekvédelmi törvényeket és a büntetőjogi szabályozásokat át kell tekinteni. Gulyás Gergely azt is elmondta, a kormány egyetért Bagdy Emőke nyilatkozatával, amely szerint a pedofília szexuális deviancia és büntetendő. Mint mondta: a kormány kész a gyermekvédelmi szabályok megszigorítására.

Szigorodhat a gyermekvédelmi törvény Forrás: Nagy Boglárka - Origo

"Elfogadhatatlan a MOK véleménye"

Újságírói kérdésre válaszolva a miniszter elmondta, elvtelen, tűrhetetlen és elfogadhatatlan az orvosi kamara véleménye, amely nyíltan visszaél saját hatalmával amikor orvosokat fenyeget, azokat, akik a kötelezettségüknek akarnak eleget tenni. A kamara mostani elnöke korábban írásba is adta azt a véleményét, amelyben ő is azt javasolta, hogy a hatékony ügyeleti ellátás érdekében az alapellátást és ügyeleti ellátást össze kell vonni, a kormány ezt valósította meg.

Ha a kamara tagjai politizálni akarnak, akkor lépjenek be a nekik szimpatikus pártba – jegyezte meg a miniszter.

- válaszolta a miniszter arra a kérdésre, amely arra vonatkozott, hogy milyen visszhangra talál majd a gyermekek védelmének szigorítása.

Ferenc pápa áprilisi látogatásáról is kérdezték a minisztert, aki elmondta, nagy megtiszteltetés, hogy a pápa Magyarországra látogat, ez azt mutatja, hogy

hazánkat a Vatikán megbecsüli.

A magyar és a vatikáni álláspont áll a legközelebb egymáshoz a háború kapcsán is, reméljük, hogy a szentatya hangja hallatszik majd ebben az ügyben.

Ferenc pápa és a Vatikán becsüli Magyarországot Forrás: MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Meo

Gyurcsány volt Putyin barátja

- reagált a miniszter. Elmondta, Magyarország álláspontja, hogy fegyvereket nem szállítunk, mert azt csak Kárpátalján keresztül lehetne megtenni úgy, hogy a térség veszélybe kerül.

Az antifa csoportokkal szemben a legszigorúbb fellépés szükséges, a múlt legsötétebb árnyait nem jó viszont látni, ha mégis így van, a lehető legszigorúbban kell ellenük fellépni – válaszolta az antifa csoportok által elkövetett erőszakos akciókat illetően a miniszter.

Zajlik egy esetleges találkozó előkészítése

Gulyás Gergely arra a kérdésre válaszolva, miszerint mikor utazhat Orbán Viktor Kijevbe, kifejtette, hogy a magyar kormány legfőbb kritikája az ukrán vezetéssel szemben az ukrán oktatási törvényt éri, ami a magyar nyelvű oktatást durván korlátozza.

- hangsúlyozta a miniszter. Hozzátette azt is: az a jó, ha a magyar határ távol van az orosztól, tehát ha minél távolabb vagyunk Oroszországtól, annál jobb, ezért támogattuk mindig a szuverén Ukrajnát.

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva elmondta, hogy javaslat már van, de nincs még végleges döntés a nemzeti tüzépekről. Kiemelte, hogy április 30-ig maradnak a kormány által tavaly meghatározott energiaárak, utána lehet a szabályozás újragondolásáról tárgyalni.

A tárcavezető reményei szerint

a pedofíliát nem fogja védelmébe venni az Európai Bizottság, így nem számít komolyabb támadásokra a gyermekvédelmi törvény szigorítása kapcsán Brüsszeltől.

Nagy az egyetértés a gyermekvédelem ügyében

Az adatok azt mutatják, hogy a kiskorúak ellen elkövetett visszaélések felderítése hatékony, de úgy látjuk, van még mit tenni ezen a téren – mutatott rá a miniszter az Origo kérdésre válaszolva.

- fogalmazott. A leghatékonyabb és legszigorúbb válaszokat kell adni ebben az ügyben. Jó lenne néhány ügyben visszatérni a nemzeti konszenzushoz – jegyezte meg.

B. Zsolt ügyével kapcsolatban a PDSZ azt mondta, nem foglalkoznak mások magánügyeivel.

- válaszolt a miniszter az Origo egy másik kérdésére.

Vannak a magyarnál szigorúbb szabályozások is az Unió országai között, nézik, hogy milyen büntetőjogi megoldások vannak más országokban

- tette hozzá.

Példátlan botrányt okozott Bite Zsolt ügye Forrás: TikTok

Gulyás támogatja a két skandináv ország ratifikációját

Magyarország egy erős NATO-ban érdekelt, aminek érdeke az, hogy minél több ország csatlakozzon hozzá, ha megfelelnek a követelményeknek. Svédországból és Finnországból is nagyon sokszor értek minket hazug és megalapozatlan kritikák az elmúlt években, de ha egyszer egy alapos jog-összehasonlítást tennénk, látszana, hogy ezek az országok a saját maguk által követelt jogállamisági követelményeknek nem tudnak megfelelni. A miniszter támogatná a két ország ratifikációját – derült ki válaszából.

Azzal kapcsolatban, hogy mit várnak a most bejelentett hétpontos nyilatkozattól, a miniszter azt válaszolta, rögzíteni szeretnék a magyar álláspontot.

Gulyás Gergely volt a határon és meglátogatott civil szervezeteket, Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő szintúgy – számoltak be róla egy másik válaszukban.

A várakozások szerint a pápa fog találkozni a miniszterelnökkel, a köztársasági elnökkel és esetleg más kormánytagokkal is.

A miniszter emlékeztetett, hogy 2010-ben létrehozták a tartalékos katonai szolgálatot, és elmondta, hogy a tartalékosok száma a háború kitörése óta meredeken növekszik. A kormányinfón Gulyás Gergely elmondta:

március 1-jével és július 1-jével jelentős mértékben nőnek az ápolói bérek.

Szándékunk évtizedek óta változatlan: szeretnénk visszaszerezni a repteret – emelte ki kérdésre válaszolva Gulyás Gergely. A miniszter emlékeztetett: 2003-ban azt kérte Orbán Viktor Medgyessy Pétertől, hogy ne adják el a repteret, mégis eladták. – Ennek visszavásárlására van szándék, remélhetőleg az adásvétel le is zárható ebben az évben – tette hozzá a tárcavezető.

Napirenden van a reptér visszavásárlása Fotó: Csudai Sándor - Origo

Magyarország nincs egyedül a világban

Egy újabb háborús kérdésre válaszolva elmondta; Magyarország nincs egyedül a világban. Mint mondta, Európán kívül, több olyan országot is találunk, akik a tűzszünetet hangsúlyozzák a háborúban.
Vita volt a frakcióban a finnek és a svédek NATO-csatlakozásáról

Párbeszédet szeretnénk Svéd- és Finnországgal, hogy mikét képzelik el szerepvállalásukat a NATO-ban, illetve jó lenne közös álláspontra jutni a vitás kérdésekben – fejtette ki a miniszter. A frakcióban éles vita alakult ki a csatlakozás kapcsán, szeretnénk, ha ez megnyugtatóan zárulna – tette hozzá. Az ellenzők álláspontjának összefoglalása:

Ursula von der Leyen az EU külső határainak megerősítéséről beszélt, ami egyelőre nem tudni, mit jelent, Gulyás Gergely szerint ez csak a szavak szintjén létezik egyelőre, a mi határvédelemre fordított költségeinket még mindig nem térítette meg az Unió. Sok tagállam éles szavakkal követeli, hogy a Bizottság ne büntesse azokat a tagországokat, akik megvédik határaikat, sőt támogassa őket, de ebben az ügyben még nem született megoldás. A határvédelem költségeinek megtérítése elengedhetetlen ahhoz, hogy a Bizottság szavait tettek is igazolják – mondta el a miniszter.

A kormány nem ad életvezetési tanácsokat

Minden pedofil bűncselekmény elfogadhatatlan és tűrhetetlen, és teljesen mindegy ki követi el. Se egyházi személyek, se tanárok esetében senki se általánosítson. A korábbi népszavazás a korábbi módosításról szólt - mondta egy másik kérdésre Gulyás.

A tankerület vezetője vizsgálja az intézmény igazgatójának a felelősségét a pedofil pedagógiai asszisztens ügyében, de egyelőre nem merült fel a felelőssége - mondta egy másik kérdésre Gulyás. A kormány célja nem az, hogy életvezetési tanácsokat adjon, és nem kíván beleszólni abba, hogy felnőttként hogyan éljen.

Nem lesznek kórházbezárások Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A kórházbezárások eddig a baloldal politikája volt, míg évek óta napirenden van az aktív és inaktív ágyak közötti aránya. Ma az inaktív ágyakra van a legnagyobb szükség - mondta a miniszter egy másik kérdésre. Gulyás elmondta, hogy kórházbezárás nem lesz.

Gulyás kérdésre elmondta, hogy az nincs rendben, hogy egy 40 éves személy szexuális kapcsolatot folytat egy 15 évessel, és ez teljesen mindegy, hogy azonos vagy különböző nemű. Ezeket a kérdéseket meg kell vitatni, de konkrét javaslatok még nincsenek.