Márki-Zay Péter beismerte: Amerikából pénzelték és irányították a baloldal kampányát

MZP, Márki-Zay Péter, tüntetés, tiltakozás, Jászai Mari tér, Budapest, KATA változás, KATA adó, KATA
Vágólapra másolva!
Többszáz millió forintos amerikai kampánytámogatásokról (a szövegösszefüggés alapján összességében több milliárd forintról is szó lehet) beszélt Márki-Zay Péter egy interjúban, és arról, hogy amerikai kampánytanácsadók irányították a kampányban. A bukott baloldali miniszterelnök-jelölt elmondta, még júniusban is érkezett többszázmilliós utalás egy amerikai szervezeten keresztül, és a – hónapok óta készülő – kampányelszámolás alapján nagyjából százmillió forint marad a Mindenki Magyarországa Mozgalom számláján, ami szintén kizárólag „az amerikaiaktól" származik, magyar pénz egy fillér nincs benne.
Vágólapra másolva!

Márki-Zay Péter egy podcastban beszélt a választás előtti kampányáról, és már egyből a műsor elején szóba került a kampánypénzekkel való elszámolás is. Emlékezetes, Márki-Zay hónapok óta ígérgeti, hogy nyilvánosságra hozzák az elszámolást, ez azonban április óta nem történt meg. Most azt mondta, nemrég kapta kézhez a 42 ezer sorból álló elszámolást, majd hozzátette, hogy

még júniusban is érkezett többszáz millió forintos támogatás az Egyesült Államokból egy "alapítványtól".

Az alapítvány az Action for Democracy, amely közvetlenül a magyar választás előtt jött létre, és feladata az volt, hogy beavatkozzon a magyar választásba. Azt azonban, hogy ők kiknek a pénzét küldték tovább (vagyis rejtették el a valódi forrást) nem lehet tudni, és Márki-Zay sem mondta meg.

Azt sem merte egyértelműen tagadni, hogy Soros György is a támogatói között volt, mindössze annyit mondott, hogy "nem hiszi" - az azonban, hogy mit hisz, nyilvánvalóan nem számonkérhető.

A szervezet ügyvezető igazgatója egyébként egy interjú szerint a New Yorkban élő Korányi Dávid, aki Bajnai főtanácsadója volt 2010 előtt, majd 2021-ben feltűnt Karácsony Gergely mellett is. A vezetők között azonban ott volt több, a demokratákhoz vagy a nemzetközi baloldalhoz köthető politikus is, többek között Obama egyik magyarországi nagykövete, Eleni Kounalakis, vagy a volt munkáspárti brit külügyminiszter, David Miliband is.

Ők intézték tehát a magyarországi baloldal kampányának finanszírozását.

Márki-Zay egyébként hozzátette, hogy büszke arra, hogy „mikroadományokból” finanszírozta a kampányát, annak ellenére, hogy egy perccel előtte beszélt a többszáz millió forintos amerikai utalásról, ami nem épp „mikroadománynak” tűnik.

Százmillió forintnyi amerikai támogatás marad Márki-Zay Péteréknél Fotó: Polyák Attila - Origo

Az elszámolás alapján Márki-Zay szerint nagyjából százmillió forint marad a Mindenki Magyarországa Mozgalom számláján, ami, mint fogalmaz:

A politikus egyébként nem csak a kampánypénzekkel kapcsolatban beszélt arról, hogy

a kampányát Amerikából irányították.

A beszélgetésben ugyanis azt is elmondta, hogy amerikai tanácsadói voltak.

Amikor szóba került a viszonya Jakab Péterrel, akkor elmondta, hogy a kampányban,

Vagyis láthatóan nemcsak rengeteg pénzzel szálltak be amerikai források Márki-Zay kampányába, hanem tanácsadókon keresztül is irányították azt. Figyelemre méltó: Márki-Zay arról beszél, hogy

érkezett többszázmillió forint az Egyesült Államokból. A szövegösszefüggésből egyértelműen kiderül, hogy korábban is érkeztek összegek (egy ponton azt mondja, három-négy alkalommal), amelyek így több milliárd forintot tehettek ki.