Márki-Zay Péter emelné a rezsiárakat és a nemzeti érdekeknek is kárt okozna

Márki-Zay Péter, Brüsszel
Hungarian prime ministerial candidate of the Everybody's Hungary Movement, the mayor of Hodmezovasarhely town Peter Marki-Zay, gives a press conference in Brussels on November 11, 2021. (Photo by JOHN THYS / AFP)
Vágólapra másolva!
Amikor a rezsicsökkentés került szóba, Márki-Zay Péter, az egyesült baloldali miniszterelnök-jelölt beszélt már „ostobaságról", vagy kisebb autóval közlekedésre biztatta a magyar embereket, esetleg jobb ötlet híján pusztán annyit „javasolt", hogy „kevesebb vizet kell használni, kevesebb áramot kell használni, kevesebb gázt kell használni". Az időnként sértő, időnként nevetséges hangvételű nyilatkozatok azonban összefüggésbe hozhatók egyrészről Márki-Zay Péter hátországépítési törekvéseivel, másrészről a hódmezővásárhelyi városvezető lobbista „vénájával", illetve a baloldali pártok programjainak azon pontjaival, amelyek végrehajtása a rezsicsökkentés megszűnését, a hatósági árak kivezetését eredményeznék. Blázsek Olivér, a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány munkatársának elemzése.
Vágólapra másolva!

Emlékezetes, hogy az előválasztás lezárulását követő másfél-két hónapban Márki-Zay Péter egy hetedik – elsősorban a Mindenki Magyarországa Mozgalomból és az Új Világ Néppártból álló – frakció létrehozását szerette volna kiharcolni, törekvései azonban nem jártak sikerrel. Könnyen belátható, hogy Márki-Zay politikai súlyát, illetve mozgásterét növelte volna egy „saját", hozzá lojális országgyűlési képviselőcsoport alakítása, az önálló politikai hátország felépítésének gyors kudarca viszont arra ösztönözhette

a baloldali kormányfőaspiránst, hogy kampánytevékenysége további részében még inkább visszaismételje a balliberális szövetségesei nézeteit.

Márki-Zay Péter Forrás: AFP/John Thys

Rezsipolitikai elképzelések tekintetében kiváltképp figyelemreméltó az újszerű ötletek hiánya, továbbá a Gyurcsány-kormányok szakpolitikájának újrahasznosítása.

Márki-Zay Péter ugyan „valódi rezsicsökkentésről" beszél – és ennek érdekében az LMP társelnökével, Kanász-Nagy Mátéval egy közös nyilatkozatot is aláírt a „zöld minimumra" vonatkozóan –, energiapolitikai elképzelései azonban a 2010-ben megbukott neoliberális világ emlékét idézik fel. A baloldal miniszterelnök-jelöltje ugyanis piaci árszabást alkalmazna a lakossági fogyasztás tekintetében. A piaci árakhoz igazított szabályozás 16 évvel ezelőtt a gáz 30 százalékos, valamint a villamos energia 15 százalékos fogyasztói áremelkedését eredményezte. A Századvég januári elemzése szerint a piaci árszabás és a kormányzati védőháló hiánya a jelenlegi energiaválság idején a havi kiadásokat 30, az éves kiadásokat pedig 366 ezer forinttal növelte volna, egy átlagos háztartás pedig így közel 113 ezer forintos rezsiszámlát kapna kézhez havonta.

A jelenlegi energiapiaci környezetnek köszönhetően Márki-Zay Péter politikája ötször magasabb rezsiszámlákat eredményezne, továbbá jogosan tehető fel a kérdés, hogy a hódmezővásárhelyi városvezető által hirdetett „okos rezsicsökkentés" voltaképpen miben különbözik a Gyurcsány-korszak rezsipolitikai gyakorlatától.

Szintén fontos hangsúlyozni, hogy Márki-Zay piaci árazás visszaállítását célzó energiapolitikájában – a mögötte felsorakozó balliberális erők, különösen a Demokratikus Koalíció politikai elvárásainak való megfelelési szándékon túl – vélhetően szerepet játszik a politikus korábbi, energiaszektorban végzett lobbitevékenysége is.

A kép illusztráció Forrás: Shutterstock

Ahogyan a Kontra is kiderítette, Márki-Zay 2009-től a francia EDF Démász-csoport alkalmazásában állt, 2011-2012 között pedig az EURELECTRIC munkáját segítette a Horizon 2020 projektmunka előkészítésében. Az EURELECTRIC egy olyan, az Európai Unió szerveivel szoros kapcsolatokat ápoló szervezet, amely az energiaszektorban „az iparág közös álláspontját" hivatott képviselni európai szinten. Az 1980-as évek végén ez még az energiapiac védelmét jelentette a liberalizációval szemben, ugyanakkor három évtized alatt nagyot fordult a világ, és már az ellenkezőjét, a nagyobb liberalizációt szeretnék előmozdítani.

Az energiaszektorban eltöltött évek magyarázatot adnak arra, hogy rezsipolitikai szempontból – a korábbi látszatkonfliktusok ellenére – miért is megfelelő miniszterelnök-jelölt Márki-Zay Péter a Gyurcsány-koalíció pártjai számára.

Egy esetleges kormányváltás esetén az energiaszektor feltételezhető liberalizációja, a 2010 előtti gyakorlathoz való visszatérés egyet jelentene a piaci árak érvényesítésével a végfogyasztásban, másrészt borítékolható, hogy a Gyurcsány-szövetség a kormányzati hatalom birtokában kiszolgáltatottabbá tenné hazánk energiapolitikáját a brüsszeli döntéshozatalnak. Ennélfogva megállapítható, hogy a megélhetésen túl a „rezsikérdés" egyben szuverenitáskérdés is, az alacsony lakossági energiaárak pedig csak akkor biztosíthatók, ha Magyarországon olyan kormány van hivatalban, amely elkötelezett az ország szuverenitásának következetes védelme mellett.

A nemzeti szuverenitás leépülése a hazai baloldali pártok közül a legegyértelműbben a Demokratikus Koalíció érdekeit szolgálná, a Gyurcsány-párt ugyanis 2019 óta kardoskodik a föderális Európa gondolata mellett,

amellyel már a 2019-es európai parlamenti választások alkalmával is kampányoltak.

Gyurcsány Ferenc és Márki-Zay Péter Forrás: Facebook

Összefoglalva elmondható, hogy Márki-Zay Péter a közvetlen érdekszférájának tekinthető politikai közösség hiányában kénytelen kiszolgálni azoknak a pártoknak az érdekeit, akikkel szemben határozta meg magát korábban. A hódmezővásárhelyi polgármester és a Gyurcsány Ferenc befolyása alatt álló pártok között azonban nem is tapasztalható érdemi konfliktus, mivel Márki-Zay múltbeli és jelenkori tevékenysége, valamint az általa hangoztatott politikai koncepciók szervesen illeszkednek a balliberális pártok (elsősorban a Demokratikus Koalíció) törekvéseihez. Másképpen fogalmazva

Márki-Zay Péter a baloldal régóta ismert programjának megvalósításához asszisztál, nevezetesen a magyar szuverenitás eltöréséhez, az Európai Egyesült Államok létrehozatalának előmozdításához, még abban az esetben is, ha ennek a magyar emberek fizetnék meg az árát.

Blázsek Olivér, a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány munkatársa