Szili Katalin: Ha egy kisebbség elveszti a saját értelmiségét, akkor szinte mindent elveszíthet

SZILI Katalin
Budapest, 2022. február 16. Szili Katalin miniszterelnöki megbízott a Kárpát-medencei magyar kisebbségjogi kalauz első kötetének bemutatóján a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. fővárosi épületében 2022. február 16-án. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Szili Katalin, autonómia ügyekért felelős miniszterelnöki biztos a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt a határon túl élő magyarságról, a nemzetpolitikai változásokról.
Vágólapra másolva!

A politikus beszámolt legutóbbi útjáról, amelynek során Székelyföldön és Csángóföldön járt. Olyan nagy jelentőségű programokon vett részt, amelyek megmutatták, a magyar kormány azért támogatja a határon túl élő magyar kisebbségeket, hogy azok beteljesítsék legfontosabb céljukat, megmaradni az anyaföldön. Mint megemlítette, volt Székelyudvarhelyen, ahol a SOTE és a Pécsi Egyetem szervezésében, a magyar állam támogatásával, végzett gyógyszerészeknek tartottak hároméves továbbképzést. De ugyancsak magyar egyetemi támogatással, egészségügyi menedzser és diplomás ápoló továbbképzést is szerveztek.

Nagy öröm volt látni és hallani, tette hozzá Szili Katalin, hogy a végzettek mindegyike azt mondta, otthon, a szülőföldjén akar boldogulni. Megemlítette a miniszterelnöki biztos azt is, hogy Sepsiszentgyörgyön szintén magyar állami támogatással, művészképzést is sikerült szervezni. Véleménye szerint, ha az ezeken a képzéseken végzettek valóban a saját szülőföldjükön maradnak, akkor kijelenthető, az ott élő magyarságnak van jövője. Hiszen, ha egy kisebbség elveszti a saját értelmiségét, akkor szinte mindent elveszíthet.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.