Itt a karácsonyi nyitvatartás és menetrend - mutatjuk a részleteket!

advent, karácsony, Debrecen, utolsó napja, vasárnap, ünnepek, december
Vágólapra másolva!
A MÁV-Volán-csoporthoz tartozó közlekedési társaságok és a BKK is közzétette az ünnepi menetrendjét. A legnagyobb üzletek nyitvatartása is változik az ünnepi időszakban. Mutatjuk, meddig vannak nyitva az üzletek és mikor, mivel lehet közlekedni december 26-ig.
Vágólapra másolva!

A legtöbb bolt ma korábban bezárt, mint szokott egy átlagos szombaton. A legnagyobb bevásárlóközpontokban és élelmiszerüzletekben délig még lehetett vásárolni, de az erre vonatkozó törvény alapján minden boltnak, a legkisebb üzleteknek is legkésőbb 14 óráig be kell zárni december 24-én.

December 25-én és 26-án nem lesznek nyitva ezek az üzletek.

Az egyes üzeletekre lebontott pontos listát az ünnepi időszakban itt találja.

Ugyanakkor nem minden üzlet lesz zárva, mert a jogszabály szerint vannak kivételek. Karácsonykor is nyitva lehetnek a benzinkutak, az önálló virágboltok, az újságosok, az édességboltok és a kisebb, jellemzően nonstop üzemelő boltok, illetve a trafikok, amennyiben maga a tulajdonos vagy a családtagja áll a pult mögé.

Advent Debrecenben Fotó: Polyák Attila - Origo

A MÁV-Volán-csoporthoz tartozó közlekedési társaságok – a MÁV-START, Volánbusz, és a MÁV-HÉV – az ünnepekhez igazították a járatok közlekedési rendjét. Honlapjukon közzétették a pontos karácsonyi menetrendet, ami a következő:

"A MÁV-START vonatai karácsonykor és év végén, újévkor a következők szerint közlekednek:

• december 24-én a szombatra,

• december 25-én az ünnepnapra,

• december 26-án a vasárnapra érvényes menetrend szerint."

A MÁV első, saját gyártású, belföldi forgalomra szánt másodosztályú InterCity (IC+) kocsija a forgalomba állításának napján a Déli pályaudvaron 2020. február 13-án. Az utasok a Zalaegerszegre közlekedő Göcsej InterCity járaton utaztak először az új járművön Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Az elmúlt évekhez hasonlóan a Volánbusz járatai szenteste a szabadnapi menetrendnek megfelelően közlekednek. December 25-én és 26-án a munkaszüneti nap, illetve a hét első tanítási szünetes munkanapját megelőző munkaszüneti nap beosztása szerint. Érdemes felkeresni a Volánbusz honlapját, mert szenteste és karácsonytól újév napjáig több járat nem indul.

December 24-én, szenteste 15 és 16 óra között indulnak az utolsó nappali BKV-járatok, utána már az éjszakai menetrend érvényes.

"Az éjszakai járatok kb. 15:30 és 16:00 között indulnak el.

  • A 6-os villamos 16 óra és 20 óra között 10 percenként, 20 órától 15 percenként közlekedik.
  • A 100E autóbusz a szombati napokra meghirdetett menetrend szerint, teljes üzemidőben közlekedik.
  • A 200E autóbusz 16 óra után 30 percenként közlekedik.
  • Az éjszakai autóbuszjáratok 16 óra után az éjszakai időszakban megszokott ütem szerint közlekednek, ezen felül 16 óra és 18 óra között többletindulásokkal közlekedik a 907-es, a 909A, a 914-es, a 916-os, a 923-as, a 931-es, a 950-es, a 950A, a 956-os, a 973-as, a 979-es, a 979A és a 990-es.
  • A 934-es autóbusz 18 óráig Pesterzsébet és Békásmegyer, utána a munkanapi közlekedési rend szerint csak a Nyugati pályaudvar és Békásmegyer között közlekedik."

December 25-én és 26-án pedig úgy indulnak a metrók, buszok, trolibuszok, villamosok, ahogy az ünnepnapon megszokott.

A MÁV Csoport H5-ös HÉV-vonalán a Batthyány térre, illetve Szentendrére tartó szerelvények a Tímár utcai megállóban Forrás: MTI/Jászai Csaba

December 24-én napközben a HÉV a szombati menetrend szerint jár.

A H5-ös, a H6-os, a H8-as és a H9-es HÉV vonalán 16 óra után is lehet utazni. December 25-én és 26-án, vagyis karácsonykor minden HÉV-vonalon a munkaszüneti napi menetrend az érvényes. Részletes információk ezen az oldalon elérhetők.

Az év végi ünnepnapokon ügyeleti vagy készenléti szolgálatot ellátó gyógyszertárakról az adott településre, vagy megyénként akár kilistázva az OGYÉI honlapján lehet tájékozódni. Érdemes akár a hozzánk legközelebbi gyógyszertár nyitvatartását külön is ellenőrizni, mert egyes patkák nyitvatartása a két ünnep közötti napokon is eltérhet egymástól.