Két gyerek támadta meg a KRÉTA fejlesztőcégének informatikai rendszerét

hekker, telefon, bűnügy, bűnözés, online, feltörés, kód, kódtörés, programozás, program, kém, hekker támadás, támadás
Overhead hacker in hood working at computer and mobile phone typing text in dark room, An anonymous hacker uses malware with mobile phone to hack password, personal data steals money from bank. cyber
Vágólapra másolva!
Két kiskorú halászott a KRÉTA fejlesztőcégének informatikai rendszerében, személyes adatokhoz nem jutottak hozzá - írja a Police.hu.
Vágólapra másolva!

Adathalász-támadás érte 2022. szeptember 18-án a Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer (KRÉTA) fejlesztőcégének informatikai rendszerét.

Ismeretlen elkövetők megszerezték a vállalkozás egyik terméktámogatással foglalkozó alkalmazottjának felhasználóneveit és jelszavait, ezek ismeretében korlátozottan hozzáfértek a fejlesztőcég munkatársának irodai levelező rendszeréhez, használt adatbázisához, forráskódelemeket és adatokat töltöttek le -

az elkövetők legkevesebb 20 alkalommal léptek be a fejlesztőcég rendszerébe,

több munkaállomást kártékony szoftverekkel (malware) fertőztek meg.

A támadás megjelölt időpontjához viszonyítva több héttel később tett feljelentést követően a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Kiberbűnözés Elleni Főosztály Felderítő Osztálya információs rendszer vagy adat megsértése vétségének gyanúja miatt indított nyomozást.

A rendőrök 2022. december 13-án egy 15 éves és egy 13 éves fiatalember, egymástól légvonalban 82 kilométer távolságban található otthonában tartottak kutatást.

Számítástechnikai eszközöket és adathordozókat, malware-eket foglaltak le. Az idősebb diákot gyanúsítottként hallgatták ki, az életkora miatt felelősségre nem vonható 13 éves tanuló tanúkihallgatására később kerül sor. A gyanúsított elismerte a bűncselekmény elkövetését, annak elkövetésére magyarázattal nem szolgált, szabadlábon védekezik.

A fiatalemberek összefüggésbe hozhatóak számos iskolát érintő bombafenyegetéssel.

A 15 éves fiatalkorúval szemben zsarolás kísérletének megalapozott gyanúja miatt is eljárás van folyamatban – a rendelkezésre álló bizonyítékok szerint egy kártékony szoftver segítségével hozzáfért egy vele egyidős diáktársa levelező rendszeréhez, majd kilátásba helyezte kirúgatását, amennyiben nem fizet neki.

Címlapi képünk illusztráció!