Demeter Szilárd: 2020 óta nincs békeidő

DEMETER Szilárd
Budapest, 2022. március 31. Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója beszédet mond a fiatal tehetségeket támogató zenei ösztöndíjak átadásán Budapesten a Régi Zeneakadémián 2022. március 31-én. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Ha bedől a vidéki kulturális intézményrendszer, akkor nem magyar kultúráról fogunk beszélni, hanem budapesti kultúráról, és ez nagyon nem mindegy – mondta Demeter Szilárd a Mandinernek.
Vágólapra másolva!

- minderről Demeter Szilárd beszélt a Mandinernek. A Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója szerint a képviseleti demokráciának pont az a lényege, hogy a választópolgárok megválasztanak valakit, felhatalmazzák az érdekeik és értékeik képviseletére, befizetik az adót, és rábízzák a kormányzatra, hogy döntse el ő, mire költi. Innentől kezdve a kulturális kormányzat megmondhatja azt, hogy számára mi a kívánatos irány, és ezt a közpénzből működtetett kulturális intézményeknek tartaniuk kell. Az, hogy mi a nemzeti kultúra, le van írva az alaptörvényben – ott van az összes érték, amit mi magyar nemzetként fontosnak tartunk.

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója: 2020 óta nincs békeidő Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Demeter arról is beszélt, hogy 2020 óta nincs békeidő: covid, háború, szankciók, megemelkedett rezsiárak, összevissza rángatott forint, dől össze körülöttünk a világ.

Jelen pillanatig 2022-ben a Magyar Kultúráért Alapítvány számára megítélt évi összegnek kevesebb mint fele érkezett meg. Most vagyunk november végén, tehát nem sok reményünk van arra, hogy év végéig ideadják a másik felét. Amikre elő volt készítve ez a támogatás – folyóiratok, könnyűzenére és a többi –, azoknak a finanszírozása radikálisan csökken. És mivel az összes többi intézmény esetében van egyfajta visszafogás, azt kérték tőlünk is, hogy ne kezdjünk el két kézzel szórni a pénzt - mondta Demeter.