Apáti Bence: Hadházy "Lónak a f.szát" Ákos, Nagy "b.ssza arcon magát" Blanka, meg az új kis társuk

Pankotai Lili
Vágólapra másolva!
Apáti Bence írása az Origónak.
Vágólapra másolva!

Onnan lehet tudni, hogy valamifajta kormányellenes produktummal van dolgunk, hogy a fikasajtó letörli az alkalmazottaik szája széléről a mosolyt, testületileg, azonnali hatállyal betiltja munkatársai körében a nevetést, a gurgulázva röhögést, a heherészést, az alapból elvárt, kötelezően használandó gúnyolódást, a főszerkesztők szigorú arccal levetetik újságírókkal a hülyepólót, a viccessapit, majd öltönybe parancsolják őket, és kiadják utasításba, hogy kizárólag kihúzott háttal, kimosakodva, megborotválkozva, megnyiratkozva, határtalan tisztelettel, meg némi pátosszal a hangjukban és a tollukban beszélhetnek, s írhatnak az adott alkotásról és az alkotóról.

Az sem baj, ha időnként megszédülnek, és pár percre elájulnak a csodálattól.

De az év végi, busás bónuszért is lehet versenyezni, például aképpen, ha az egyik a csodálattól eszméletét vesztő újságírót egy másik kollégája fellocsolja, miközben a produktum hatása alatt állva megrendülten szipog.

Igen, igen, aki rajta tartja a kezét a közélet ütőerén és értő szemmel figyeli a napi politikát, az már sejtheti, hogy korunk egyik legnagyobb költőforradalmáráról, Noár felfedezettjéről, a Baranya megyei Petőfi Sándorról, Pankotai Liliről lesz szó.

Aki legutóbb f.szozva ment neki a kormánynak meg az alaptörvénynek.
Egy úgynevezett slam poetryt adott elő.

A műfajról köztudott, hogy mindössze egy igen szűk kör számára nyújt örömet és lelki táplálékot.
Aki nem halott még ilyesmit, annak úgy tudnám leírni, mintha az egymással közeli rokonságban álló rap, a szavalás és a költészet egy buliban iszonyatosan berúgna, majd a kontrollvesztést okozó lerészegedés után a felek szenvedélyesen egymásnak estek volna, hogy aztán kilenc hónap múlva, egy randa, undi és számos testi fogyatékossággal rendelkező utódnak örvendezzenek, akit a sokk hatására slam poetrynek neveznek el.

A slammerek amúgy kis termekben nagyjából húsz másik slammernek szokták társadalomkritikus alkotásaikat előadni, akik ilyenkor értő füllel hallgatják kollégáikat.
Ha pedig tetszik nekik egy-egy sor, akkor csettintéssel fejezik ki tetszésüket.

Ez valamilyen furcsa okból kifolyólag igen gyakran előfordul, talán abban bíznak, hogy ha ők is felállnak a pódiumra slammelni, az indokolatlanul megcsettintgetett társaik is hasonlóan lelkesen fognak indokolatlanul visszacsettintgetni.

A résztvevők láthatólag szeretik, elismerik és tisztelik önmagukat és a produktumokat, és gyakran kerülnek saját hatásuk alá.
A szó, ami a leginkább kifejezi azt, amit az ilyen összejöveteleken láthatunk, a modoros.
Iszonyúan, rettenetesen, bántóan, szörnyen MODOROS.
Pankotai Lili is és alkotása is az.
"Kibekúrtan" modoros, annyira, hogy feláll az ember szőre a hátán, a kezén, mindenén, és szinte megsajnálja a szegény tizennyolc éves lányt, ha belegondol, mit fog majd Lili érezni, amikor 15 év múlva visszanézi magát.

(Rossz verseket mindannyian írtunk, csak aztán kinőttük.)
A csodálattól elaléló újságírók szerint a mű nyelvezete a fiatalság nyelvezete, a fiatalok, a "diákok" így beszélnek, akik pedig kritizálni merik a kortárs művészet eme jeles képviselőjét és becses és értékes darabját, azok műveletlen, fasiszta boomerek.
El kell szomorítsam őket; a mű rossz, jobb esetben is csak középszerű, közhelyes, ezenkívül egybites baromságokat meg hazugságokat tartalmaz.
A szomszéd Pistike nem meri megmondani, hogy meleg?
Ebben az országban, ahol olyan sok sikeres és népszerű homoszexuális ember van?

Az is teljesen nyilvánvaló, hogy a slamre nem a minősége, hanem a politikai üzenete miatt esett a választás; ezt nemrég maga Molnár Áron is elismerte.

A fiatalok pedig nem így beszélnek, dehogyis, csak az a néhány modoros, csettintgetős, jövőbeni muciulógus, akik a pár éven belül a TASZ-nál, a Helsinki Bizottságnál, vagy a Telex gyakornoki programjában fognak kikötni.

Végezetül; a káromkodás sztárolása egészen hihetetlen és hiteltelen attól a baloldaltól, amelyik lovagkereszteket szokott visszaadni egy-egy erősebb, vulgáris sor miatt.
Jó lenne eldönteni, kedves balliberális értelmiség meg kedves kényes ízlésű, érzékeny lelkű libsi Facebook-forradalmárok, hogy akkor szabad, vagy pedig szigorúan tilos csúnyán beszélni.
Az ugyanis nem túl következetes, hogy Hadházy "a lónak a faszát" Ákos, Nagy "bassza arcon magát" Blanka, és Pankotai "telibekúrt faszom" Lili állati menők, hatalmas arcok, akiből csak így dől a kultúra, meg az európai értelembe vett demokrácia, Bayer Zsolt viszont azonnal takarodjon a közéletből.