Gyanús pénzforgalomra hivatkozva kérte el egy ember adatait egy csaló

Vágólapra másolva!
"Legyél te is okoshal" címmel indítottak figyelemfelhívó kampányt a borsodi rendőrök az utóbbi időben megszaporodott online csalások visszaszorítása érdekében.
Vágólapra másolva!

Legyél okoshal, kerüld el az adathalászokat!

A rendőrök azt tapasztalják, hogy az utóbbi időszakban egyre több jelzés érkezett feléjük internetes, azaz online csalásokról. A csalók rendkívül kreatívak, válogatott megtévesztési módszereket alkalmaznak, és

a tervük mindenig az, hogy hozzáférjenek a kiszemelt áldozatok személyes adataihoz, számlaszámához és pénzt szerezzenek tőlük.

Ezért figyelmeztetésképpen közzétettek néhány példát valóban megtörtént esetekről, hogy a későbbiekben egyre kevesebb ember dőlhessen be az internetes csalók adathalász módszereinek.

Az egyik esetben a miskolci rendőrök indítottak eljárást csalási kísérlet miatt ismeretlen elkövető ellen, aki telefonált egy férfinak, és közölte vele, hogy a számláján gyanús pénzforgalmat tapasztalt, ezért adategyeztetés szükséges. A férfi megadta a kért adatokat, mire

az idegen telefonáló a férfi feleségének a telefonszámát is elkérte. Az asszony nem tudta felvenni a telefont, így a pénzszerzés meghiúsult.

Forrás: Police.hu

A kazincbarcikai rendőrök is nyomozást indítottak egy ismeretlen csaló ellen, aki 25 ezer forintért kínált eladásra egy kozolt az interneten.

Miután egy vevő megrendelte a terméket, és elutalta az árát az 1600 forintos szállítási költséggel együtt, a hirdető elérhetetlenné vált,

és a terméket sem küldte el a vevőnek.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőrök a következő óvintézkedéseket javasolják a hasonló esetek elkerülése érdekében:

  • Minden internetes vásárlás előtt érdemes tájékozódni az eladóról, webáruházról, ellenőrizni és ügyelni arra, hogy csak a legszükségesebb adatainkat adjuk meg, ami legtöbbször csak név és postacím, legfeljebb telefonszám.
  • Ha valamit túl olcsón kínálnak, érdemes gyanakodni.
  • Semmilyen esetben ne utaljunk pénzt előre, csak miután megérkezett a megrendelt termék.
Forrás: Police.hu

A rendőrök felhívják a figyelmet, hogy a csalók a kibertérben is előszeretettel próbálják átverni az embereket, hogy így pénzt és adatokat szerezzenek tőlük. Ezt elősegíti, hogy

ebben az esetben nem kerül sor személyes találkozóra, az interneten minden névtelenül zajlik.

Az esetek egy részében pénz, máskor pedig bankkártya, illetve az online banki adataink megszerzése a cél.