Tényleg a teljes szétesés következik a Balkánon?

Red Bull Cliff Diving World Series 2022, hídugrás, híd, Bosznia-Hercegovina, Mostar város,
MOSTAR, BOSNIA AND HERZEGOVINA - AUGUST 27: (EDITORIAL USE ONLY) In this handout image provided by Red Bull, Oleksiy Prygorov of the Ukraine dives from the 27 metre platform on Stari Most (Old Bridge) during the final competition day of the fifth stop of the Red Bull Cliff Diving World Series on August 27, 2022 in Mostar, Bosnia and Herzegovina. (Photo by Romina Amato/Red Bull via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Igazán hiánypótló kiadványt készített a Ludovika Kiadó a Magyarországtól délre elhelyezkedő térségről.
Vágólapra másolva!

Miközben a hazánkkal szomszédos balkáni régió csupán egy nemzedékkel ezelőtt véres háborúk színtere volt, a legfrissebb hírek pedig Bosznia-Hercegovina lehetséges széteséséről szólnak, továbbra sem lehet azt állítani, hogy Dunát lehetne rekeszteni a térség alaposabb megértését szolgáló munkákkal.

Az Autonómia és önrendelkezés a Balkánon című tanulmánykötet szerzői kiemelik, a balkáni térség mai válságának a kiindulópontja a koszovói autonómia 1989-es eltörlése volt, és bár a Jugoszlávia romjain függetlenné vált országok egy része maga is különböző autonómiamodelleket alkalmaz – azok olykor az állam felépítésének a szerves részét képezik –, ezek mégsem produkálják a korábban remélt eredményeket. Eközben az etnikai heterogenitás inkább folyamatos centrifugális erőként van jelen az államok működésében, különösen ami Bosznia-Hercegovinát, Koszovót és Észak-Macedóniát illeti.

Ezek közül Bosznia-Hercegovina különösen eklatáns példája az államot a szétesés határára sodró etnikai problémáknak. A kötetben szereplő tanulmányok olyan szintű és mélységű ellentétekre mutatnak rá, ami után meglepő, hogy az ország – melyet az egyik tanulmány etnokráciaként határoz meg – még egyben van. Miközben ugyanezen tanulmány szerint a megoldáshoz elengedhetetlen lenne Bosznia-Hercegovinában az etnikai elvi alapok meghaladása, ez ugyanakkor szinte esélytelennek látszik, olyannyira elválaszthatatlan ez az állam szerkezetétől.

Vajon, hogyan alakul a Balkán jövője? Forrás: Romina Amato/Red Bull via Getty Images

A személyi elvű autonómiákról szólva a kötet szerzői rámutatnak arra, hogy a térség legtöbb országában – a koncentráltan elhelyezkedő kisebbségi közösségekkel rendelkező Szlovénia kivételével – az efféle rendszerek csak részlegesen képesek lefedni az ilyen autonómiák által lehetségesen érintett személyek körét. Tekintettel a különféle objektív, mérhető tényezőkre – ilyen például számos kisebbség létszámának természetes csökkenése, vagy a csökkenő választási részvétel Horvátországban és Szerbiában –, a kötet megkérdőjelezi, hogy ezek a modellek képesek lennének akár csak lassítani is az asszimilációt vagy az elvándorlást.

A balkáni államokat nem csupán belső feszültségek terhelik, de éppúgy jelen vannak az egymás közti konfliktusok is. Koszovó és Szerbia ellentéte magától értetődő. Azonban a kötet sorra veszi, hogy Horvátországnak is mind a négy balkáni szomszédjával van megoldatlan határvitája, és még Bosznia-Hercegovinának és Montenegrónak is csupán Szerbiával szemben nincs követelése.

Habár a Balkán sok tekintetben egységes régió, a közös gyökerek ellenére sem létezik közös jogi vagy közigazgatási kultúrája. Ami azonban közös, az többek között a jellemzően nehézkes, kiterjedt bürokrácia, valamint a korrupció, ami nem csupán ezen országok működésének a hatékonyságát rontja, de az euroatlanti integrációjuk esélyeit is.

A balkáni országok között meglévő hasonlóságok mellett a kötetből világosan kirajzolódnak a vizsgált területeken meglévő különbségek is. Montenegró, azon belül is a montenegrói identitás alakulásának – alakításának – példája arra mutat rá, hogy a megfelelő körülmények, nem utolsósorban a kellő politikai és állampolgári akarat megléte esetén egy posztjugoszláv államban is lehetséges sikeres önazonossági koncepciók kidolgozása, és minimalizálhatók azok a tényezők, amelyek több más balkáni országban is az állam működését vagy akár fennmaradását veszélyeztetik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!