Kopogtat a valóság: vége a jól fizető informatikus álomnak?

Vágólapra másolva!
Míg más szektorokban százezrek kőkemény küzdelmet folytatnak a megélhetésért, az informatikában valami egészen másnak lehetünk szemtanúi, amelyet a COVID sem tudott kettétörni: ma már a milliós fizetés egyáltalán nem kirívó, sőt inkább átlagosnak számít, miközben egyre többen itthonról dolgoznak külföldre - devizában számolt fizetésért. Természetesen nem szabad elfelejteni, hogy az informatika a leginkább tudásintenzív iparág, és bizony kevesen vannak, akik valóban alkalmasak arra, hogy jó szakemberré válhassanak. Milyen változások várnak a területen dolgozókra, mi az, ami leginkább fókuszba fog kerülni az elkövetkezendő egy-két évben, és hogyan lehet ezekre felkészülni?
Vágólapra másolva!

Október 13-án indul az ország legnagyobb online IT versenye, az Országos IT Megmérettetés, amelynek szervezőivel, Pulay Gellérttel (ügyvezető, Human Priority Kft.) és László Leventével (ügyfélkapcsolati vezető) a fenti kérdéseket jártuk körül.

Pulay Gellért, az Országos IT Megmérettetést szervező Human Priority Kft. ügyvezetője és László Levente, ügyfélkapcsolati vezető Forrás: Origo

Mi jelenleg az IT szektor legnagyobb kihívása, munkáltatói és munkavállalói oldalról egyaránt?

Pulay Gellért: A munkáltatói oldal nem igényel túl sok elemzést, évek óta súlyos teher a munkaerőhiány, nem csak hazai, de globális szinten is, miközben a megoldás, vagy legalábbis ennek enyhítése jelenleg még csak kilátásban sincs. A munkaerőpiac nemzetközivé válása a hazai munkáltatók vállára újabb terhet rakott, hiszen a külföldön fizetett bérekkel lehetetlen versenyezni, legyen szó akár KKV-ról, akár multinacionális vállalatok itthoni irodáiról, ahol a béreket az adott piac sajátosságaihoz igazítják. Munkavállalói oldalról a túlfűtött kereslet, a folyamatosan növekvő bérek és lehetőségek sokakat átformáltak: nagyon gyakori, hogy pár havonta csak - az életszínvonalat érdemben már nem emelő - magasabb fizetésért váltanak, miközben egyre többen érezhetik azt, hogy semmit nem kell tenniük, hiszen a munka, a feladat, az egymást szorosan követő projektek hosszú távon garantáltak. A más iparágból nézve irreálisnak tűnő összegeket nem csak a hiánynak köszönthetjük, hanem az IT terület jellegének is: a magas belépési szintnek és a hatalmas léptékű, gyors fejlődésnek, ami a szektorban dolgozóktól keményen megköveteli a tudás nem csak szinten tartását, de folyamatos bővítését is. A bérek tehát ezt a soha nem szűnő tanulási követelményt egyaránt tükrözik.

László Levente: Míg pár éve sokan ferde szemmel figyelték a bootcampek térhódítását, addig mára azok is beadták a derekukat, akik korábban nem tartották hatékonynak ezt a képzési módot. A helyzet azonban az, hogy az egyetemek sem fogják tudni a jövőben több képzett fiatallal betömködni a hiány által okozott lyukakat, és a tapasztalt szakemberek száma sem fog gomba módjára szaporodni. Így többen felismerték, hogy a jelenleg egyedülinek látszó utat az átképzési programok jelentik, és egyre gyakoribb, hogy önálló akadémiákat indítanak. Az ezeken végzetteknek aztán valóban átlag feletti motivációval és elköteleződéssel kell rendelkezniük ahhoz, hogy meg tudják vetni lábukat a piacon, rengeteget kell önképzésbe, autodidakta tanulásba fektetniük, így megint csak a hosszú távon tartó, folyamatos fejlődésnél lyukadunk ki, mint legfontosabb kritérium.

Hogyan változtathatja meg az előttünk tornyosuló válság a fentieket?

Pulay Gellért: Mi magunk is eltérő megközelítéseket hallunk annak kapcsán, hogy milyen mély és hosszú lesz a recesszió. Van, aki arra számít, hogy az IT szektort még inkább felpörgeti az, hogy sokan - ahogy a COVID után is - rá fognak jönni, hogy “az egyetlen út az előre”, azaz a digitalizációban keresendő. Megint mások arra számítanak, hogy Amerikához hasonlóan nálunk is elkerülhetetlenül bekövetkezik egy konszolidációs időszak, amely során a túlfűtött munkaerőpiacon csökken a nyomás, és bár továbbra is erősen keresleti marad a piac, a vállalatok azonban sokkal jobban meg fogják gondolni, hogy milyen tudásért fizetik meg az egyre jobban elszálló béreket. Az informatika legtöbb részterületén borzasztó gyorsan elavul a tudás, amin a válság sem fog változtatni. Ha valóban bekövetkezik egy konszolidációs időszak, azok lehetnek nagyobb bajban, akik az elmúlt években nem fordítottak időt és energiát arra, hogy frissen tartsák tudásokat.

Ez azt jelenti tehát, hogy az elkövetkezendő időszakban azok az IT szakemberek járnak majd igazán jól, akik nem dőlnek hátra, hanem a fejlődést helyezik középpontba?

László Levente: Egyértelműen. A világ kezdete óta igaz, hogy mindegy, milyen válságról van szó, azok kerülhetnek ki erősebben, akik nem egy helyben toporognak, hanem haladnak, fektetnek abba, hogy még jobbak, felkészültebbek legyenek. Az informatika a világ fejlődésének kulcsa, ezért is döntöttünk 2017-ben úgy, hogy hazánkban is érdemes egy versennyel nem csak felhívni a figyelmet az iparágra, de teret biztosítani a tanulásra is. Az Országos IT Megmérettetésnek az előbb említettek fényében soha nem volt nagyobb létjogosultsága, mint napjainkban.

Hogyan támogatja egy informatikai verseny azt, hogy jobb szakemberré, ezáltal versenyképesebbé váljon valaki?

Pulay Gellért: Ha másokkal együtt veszünk részt valamiben, a többiek jelenléte bennünket is húz, pont, mint a sportversenyeken, ráadásul, ha nem egyedül vágunk neki az útnak, látjuk, hogy más meddig jut, ami ránk is ösztönzőleg hat. Egy munkahelyi környezetben nagyon ritkán van lehetőség arra, hogy objektíven felmérjük tudásunkat - ráadásul egy projektben kifejezetten az együttműködés a cél, nem az egymással való versengés. Egy verseny pontos, mérhető, világos és egységes célokat állít, amelyek belátható távolságban vannak, ezért lehetővé teszik azt, hogy másokhoz képest elhelyezzük magunkat, illetve tudásunkat az informatika térképén. Ha látjuk azt, hogy más szakemberek mire képesek, az bennünket is cselekvésre késztet, főleg, ha esetleg saját tudásunkat alacsonyabb szintűre értékeljük. Fontos kiemelni, hogy ez a verseny főleg nem a junior tudásúaknak biztosítja mindezt, éppen ellenkezőleg: a szenior szakértők fogják tudni a leginkább saját teljesítményük mérésére “használni” a Megmérettetést, arról nem is beszélve, hogy a munkáltatók is a tapasztaltabb versenyzőkre szegezik a szemüket. A sport hasonlattal élve, a boxban sem elsősorban az amatőr olimpikonokat figyelik, a profi boxban vannak az igazán nagy lehetőségek.

László Levente: A fenti példát folytatva, ahogy egy sportágat, egy iparágat is nagyban meghatároz az, ha van kire felnézni, ha van kinek a teljesítményét utolérni, vagy legalábbis ezt megpróbálni. Eredményektől függetlenül jó, ha vannak olyanok - nevezzük példaképeknek - akik a napi munka mellett extra időt és energiát tesznek saját fejlődésükbe. Mindenki meglepődött, hogy a 2020-as és 2021-es győztesnek mennyi befektetett munkát jelentett a győzelem. Természetesen csak egy valaki lehet hazánk legsokoldalúbb informatikusa, amivel a több mint kétezer induló minden évben tisztában van, hiszen nagyon kevesen vannak, akik a legkülönfélébb témákban ugyanolyan szinten otthon vannak. Mégis az, hogy a játékosok közel fele évről évre visszatér, azt mutatja, hogy van igény a tanulásnak erre a fajtájára, és ennek a Megmérettetés közösségének van húzó ereje. Több partnerünk cégen belül házi versenyt hirdet, megmérettetésre ösztönöznek több csapatot is, hiszen a technológiai készségek mellett a gyors feladatértelmezést, a kereteken túli gondolkodás képességét, a nyomás alatti teljesítést, a kitartást is tesztelik a hét héten át tartó feladatok. Érdemes követni a példájukat!

Mik lesznek az idei verseny legfontosabb újdonságai a korábbi évekhez képest, mire számíthatnak az indulók?

László Levente: A legnagyobb hangsúlyt 2022-ben a játékélmény kapja. Hét hétnyi játék nem kevés, főleg, ha valaki több témakörben kipróbálja magát, az időben és energiában is megmutatkozik. Szeretnénk minél inkább fenntartani a versenyzők játékkedvét, és jutalmazni azt, hogy akár hétről hétre visszatérjenek. A gamification a versenynek is meghatározó eleme lesz. Különböző, előre meghatározott teljesítmény után ún. badge-ket lehet szerezni, amelyeket aztán – természetesen egyéni döntés alapján – a játékosok social media felületeken is megoszthatnak, ezzel is bemutatva szakmai tudásukat és értéküket. A fordulógyőztesek, a kategóriák első három helyezettjei ugyanúgy örülhetnek ezeknek az apró jutalmaknak, mint azok, akik átlag feletti pontszámmal, vagy épp átlag alatti idővel zárnak egy-egy fordulót. Ahhoz, hogy a versenyzők minél reálisabban meg tudják ítélni saját teljesítményüket, minden eddiginél több adatot, információt osztunk majd meg a velük az egyes kategóriákban elért eredményekről.

Pulay Gellért: A versenyzői visszajelzések alapján idén nem csak a kategóriák első helyezettjei részesülnek díjazásban, hanem a második és harmadik helyezettek is. Sokszor igen kevésen múlik egy-egy győzelem, és általánosabb is az, hogy az első három legjobban teljesítő kerül kiemelésre. Ez alkalommal is keressük hazánk legsokoldalúbb informatikusát, azaz azt a szakembert, aki a legtöbb kategóriában a legjobb helyezéseket zsebeli be. Az idei évben egy brüsszeli út vár az abszolút győztesre a Huawei Kiberbiztonsági Átláthatósági Központjába, emellett egy minőségi gamer székkel, egy webkamerával és mikrofonnal is gazdagodik. 2022-ben azonban – annak jegyében, hogy minél több mindenkit szeretnénk díjazni – a TOP 100 játékos közül kisorsolunk valakit, aki ugyanezt megnyeri.

Hogyan képezi le a Megmérettetés a technológiai fejlődés trendjeit?

Pulay Gellért: A játékosok többsége, körülbelül 70%-uk a 26-32 éves korosztályból érkezik. Úgy becsüljük, hogy a hazai piacon elérhető szakemberek 5-8%-a versenyez, máshogy fogalmazva azok, akik bizonyítani és fejlődni akarnak. Az aktuális technológiai tendenciák a versenyben is megjelennek: évek óta az egyik legnagyobb játékosszámot megmozgató témakör az IT biztonság, idén három kategória is feldolgozza a területet, 2022-ben a DevOps a korábbi alkalmakhoz képest sokkal “keresettebb”, de a data science, a Cloud BI vagy a mesterséges intelligencia is olyan ágak, amelyek globálisan is kiemelt fókuszban vannak. A tervezési mintákról kevesebb szó esik a mindennapokban, mégis a hetedik legnépszerűbb kategória a 29 közül.

László Levente: A munkaerőhiányra jellemző, hogy már rég nem csak a fejlesztő munkaköröket érinti, ha lehet, akkor a gazdasági - informatikai határterületeken az elmúlt időszakban még markánsabban megjelent. Több partnerünk úgy látja, hogy sokkal nehezebb meghatározott tudással rendelkező üzleti elemzőket találni, mint programozó munkatársakat. A Megmérettetésen idén ismét hoztunk olyan témakört, amely éppen az előbbi közönségnek szól, mutatva, hogy ma már a szektorban sok olyan feladatkör van, amelyekben nem a hard-core technológiai tudás a legfontosabb követelmény, és amelyek szerepe folyamatosan értékelődik fel.

A VI. Országos IT Megmérettetésen választható kategóriák és szakmai hitelesítőik, akik a feladatsorok összeállításáért felelősek

Nevezési határidő: 2022. október 12., csütörtök éjfél