Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Kicsoda Apró Piroska a Gyurcsány-Dobrev klánban?

apró
Apró Piroska
Vágólapra másolva!
Politikai és gazdasági manipulátor, aki Gyurcsány Ferenc közreműködésével átmentette a család hatalmát a rendszerváltás után - írja a Kontra.
Vágólapra másolva!

A Kontra cikksorozatában feleleveníti a rendszerváltás előtti időszak egyik legnagyobb hatalommal bíró családjának történetét, akiknek sikerült átmenteniük mind a gazdasági, mind a politikai befolyásukból a rendszerváltás utáni időszakra.

Apró Piroska, Gyurcsányné édesanyja Forrás: Kontra

Elsőként az egykor kormányzó, vezető politikai pozícióban lévő, mára pedig az ellenzéki oldalon döntő befolyással bíró Gyurcsány–Dobrev házaspár és a mögöttük lévő, az előző rendszerből induló hátszelet jelentő Apró Antal és Apró Piroska életét és múltját tekintjük végig.
Apró Piroska a baloldal politikai és üzleti világának egykor megkerülhetetlen alakjává nőtte ki magát. A Gyurcsány–Dobrev házaspár politikai hatalmának megszerzésében pedig elévülhetetlen érdemei vannak.

Édesapja árnyékából kilépve előbb a politikai színtéren jutott egészen magasra. Szófiai külszolgálattal kezdte a pályafutását, majd kis kitérő után már a kereskedelmi kirendeltség helyettese lett. Olyan embereknek indult itt a karrierje, mint például Horn Gyula vagy Juszt László. A rossznyelvek szerint Apró Piroska már ekkor is titkosszolgálati feladatokat látott el.

Titkosszolgálati gyanú nem csak ekkor merült fel vele kapcsolatban. Mező Gábor kutató-újságíró beszámolt egy Balatonszéplakról származó, Apró Piroska nevével ellátott titkosszolgálati jelentésről. De Dobrev Klára édesapjáról, Petar Dobrevről a bolgár Izotimpex nevű elektronikai külkereskedelmi mamutcég vezetőjéről is hasonló szóbeszédek jártak.

Apró Piroska már a rendszerváltás előtt is a politika magaslatára jutott, hiszen 1988 és 1990 között a kereskedelmi miniszter helyetteseként dolgozott. Ez a KGST-kapcsolatok és a tervgazdaság szempontjából kiemelt jelentőségű minisztérium volt, ahol Piroska édesapjához hasonlóan megismerte a legfontosabb gazdasági húzóágazatokat. Az itt szerzett tudását a rendszerváltás után hasznosította is. Később sem hullott ki a legfelsőbb körökből, hiszen a rendszerváltás utáni első baloldali kormányfő, Horn Gyula miniszterelnök kabinetfőnöke lett.

A családilag felhalmozott kapcsolatrendszer és a miniszterelnök mellett töltött időszak biztosan nem hátráltatta abban, hogy a Magyar Hitelbank vezetőjeként el tudjon intézni egy gigahitelt az akkori vőjelöltje, Gyurcsány Ferenc cégének, az Altusnak. Gyurcsányék így csinálták meg életük üzletét, amikor megszerezték az évente sokmilliárdos hasznot hozó MOTIM-ot.

Az üzletasszony Apró Piroska politikai befolyását jól mutatja, hogy a rendszerváltás utáni baloldali miniszterelnökök közül mindegyikkel – kivéve talán Bajnait – szoros kapcsolatban volt, de nála és lányánál kilincseltek a Gyurcsány-kormány jövőbeli miniszterei is.

A teljes cikket a Kontra oldalán a linkre kattintva olvashatják.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről